Cizrna

Cizrna je luštěnina, která je k dostání ve dvou formách: sušená a sterilovaná.

Sušenou cizrnu najdete v obchodě pravděpodobně vedle čočky nebo hrachu, popř. v části se zdravou výživou. Takto zabalená vám vydrží léta.

Sušenou cizrnu je třeba nejprve namočit, ideálně na 10 hodin. Cizrna se jako jiné luštěniny namáčí ze dvou důvodů. Jednak se změkčí a vaření bude rychlejší, ale zejména se sníží obsah oligosacharidů, které způsobují nadýmání.

Poté vodu, ve které byla cizrna namočená vylijte a cizrnu dobře propláchněte. Pak už jen vařte v neosolené vodě doměkka (1-2 hodiny). Pokud byste použili osolenou vodu, musíte vařit déle.

Snadnější na přípravu je cizrna sterilovaná. Má tu výhodu, že je již předvařená a je určena přímo k použití. Nemusíte ji vařit ani namáčet.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Jméno:
Mail: