Cizrnovo-kuskusové kuličky
Cizrna je luštěnina velmi bohatá na bílkoviny a díky její konzistenci po uvaření s ní lze pracovat různorodě. Kuličky z cizrny a kuskusu jsou lehké vegetariánské jídlo. Při použití oregana je lze použít i místo masových koulí se špagetami a rajčatovou omáčkou. Při použití muškátového oříšku, můžete kuličky podávat se smetanovou omáčkou, bramborovou kaší a brusinkami ala švédské masové kuličky.
Reklama
Postup přípravy
1.
Cizrnu přes noc namočte do vody a následně ji alespoň hodinu vařte. Kuskus nasypte do misky a zalijte ho množstvím vody dle návodu na obalu. Cibuli nakrájejte nadrobno, stejně jako petrželku. Ke směsi přidejte sladkou papriku, prolisovaný česnek a lžící sójové omáčky.
2.
Vše pomocí mixéru umixujte dohladka. Pokud mixér nemáte, můžete cizrnu rozmačkat vidličkou a vše smíchat. S kuličkami se pak bude hůře pracovat a na pánvi mají tendence se rozpadat kvůli nadýchanému kuskusu. Buďte proto v případě nerozmixované směsi opatrní a trpěliví.
3.
Po umixování tvořte ze směsi kuličky asi o průměru 3 centimetry. Smažte je na rostlinném oleji, dokud nebudou mít zlatavou barvu. Pak kuličky vyjměte z pánve.
4.
Do pánve přidejte vodu, 4 lžíce chilli omáčky nebo rajčatového suga, škrob, lžíci sójové omáčky a hnědý cukr. Směs promíchejte a prohřejte, aby se cukr rozpustil. Poté kuličky vraťte do pánve, kde je pořádně ve směsi poválejte a obalte je.
5.
Kuličky podávejte s kuskusem, šťouchanými bramborami, bramborovou kaší nebo s quinoou.
6.
Tip: luštěniny mají tu vlastnost, že na pánvi do sebe nasáknou dost oleje. Pokud by vám to vadilo, můžete pro dietnější verzi kuličky upéct na sucho v troubě.
Reklama
Reklama
Reklama
Podobné recepty
Komentáře
Žádné komentáře.
Nový komentář
Reklama
Nutriční hodnoty
Množství |
1 × porce |
Energetická hodnota |
671.99 kcal |
Protein |
27.74 g |
Sacharidy
z toho cukr
|
103.82 g
21.05 g
|
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
|
10.03 g
1.15 g
|
Reklama
Reklama