Cizrnovo-kuskusové kuličky

Cizrna je luštěnina velmi bohatá na bílkoviny a díky její konzistenci po uvaření s ní lze pracovat různorodě. Kuličky z cizrny a kuskusu jsou lehké vegetariánské jídlo. Při použití oregana je lze použít i místo masových koulí se špagetami a rajčatovou omáčkou. Při použití muškátového oříšku, můžete kuličky podávat se smetanovou omáčkou, bramborovou kaší a brusinkami ala švédské masové kuličky.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Cizrnu přes noc namočte do vody a následně ji alespoň hodinu vařte. Kuskus nasypte do misky a zalijte ho množstvím vody dle návodu na obalu. Cibuli nakrájejte nadrobno, stejně jako petrželku. Ke směsi přidejte sladkou papriku, prolisovaný česnek a lžící sójové omáčky.
  2. Vše pomocí mixéru umixujte dohladka. Pokud mixér nemáte, můžete cizrnu rozmačkat vidličkou a vše smíchat. S kuličkami se pak bude hůře pracovat a na pánvi mají tendence se rozpadat kvůli nadýchanému kuskusu. Buďte proto v případě nerozmixované směsi opatrní a trpěliví.
  3. Po umixování tvořte ze směsi kuličky asi o průměru 3 centimetry. Smažte je na rostlinném oleji, dokud nebudou mít zlatavou barvu. Pak kuličky vyjměte z pánve.
  4. Do pánve přidejte vodu, 4 lžíce chilli omáčky nebo rajčatového suga, škrob, lžíci sójové omáčky a hnědý cukr. Směs promíchejte a prohřejte, aby se cukr rozpustil. Poté kuličky vraťte do pánve, kde je pořádně ve směsi poválejte a obalte je.
  5. Kuličky podávejte s kuskusem, šťouchanými bramborami, bramborovou kaší nebo s quinoou.
  6. Tip: luštěniny mají tu vlastnost, že na pánvi do sebe nasáknou dost oleje. Pokud by vám to vadilo, můžete pro dietnější verzi kuličky upéct na sucho v troubě.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 671.99 kcal | Protein: 27.74 g | Sacharidy: 103.82 g | z toho cukr: 21.05 g | Tuk: 10.03 g | z toho nas. MK: 1.15 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/4560-cizrnovo-kuskusove-kulicky