Čočkové kuličky s hořčicovou omáčkou

Čočková směs, ze které jsou níže uvedené kuličky, mohou být nemasovou alternativou masových koulí k rajčatové omáčce, ke klasické české rajské, nahradí švédské masové koule nebo v případě, že uděláte placky můžete je použít i jako veganskou alternativu hamburgeru. Díky cibulce a lahůdkovému droždí mají chuť velmi blízkou masu. Lahůdkové droždí je k sehnání ve zdravých výživách, v některých lékárnách nebo velkých drogeriích. Najít jej můžete i v koutcích s bio produkty v supermarketech.

Reklama

Ingredience

Na omáčku

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Nejprve uvařte čočku úplně do měkka, u červené to půjde rychleji. Uvařenou čočku dobře propláchněte a vyždímejte z ní přebytečnou vodu. Pak si na oleji opečte na proužky nakrájenou cibuli. Až bude mít zlatavou barvu, osušte ji na papírovém ubrousku od přebytečného oleje a nakrájejte ji nadrobno.
2.
Do mísy dejte čočku, cibuli, petržel, lahůdkové droždí, protlak, hořčici, citronovou šťávu, sladkou papriku, sůl, pepř a sušený česnek. Vše důkladně promíchejte a ze směsi vytvarujte kuličky. Pokud budete směs dělat z klasické hnědé čočky je možné přidat trochu tekutiny ( voda, mandlové mléko, mléko), aby se směs lépe propojila. U červené by to nemělo být potřeba.
3.
Na pánvi rozehřejte rostlinný olej, asi 3 lžíce. Na oleji opečte kuličky ze všech stran. Na konci přidejte ke kuličkám sojovou omáčku smíchanou s medem a kuličky ve směsi dobře obalte a pečte ještě chvilku, kuličky chytnou krásnou hnědou barvu. Pak je dejte stranou a ponechte pokud možno v teple.
4.
Na pánev s výpekem vylijte vývar a smetanu. Snižte plamen a pomalu prohřívejte. Pak přidejte obě hořčice a ochutnejte, zda je nutné dosolovat, hořčice je sama o sobě slaná dost. Kuličky můžete prohřát spolu s omáčkou nebo je přelít až na talíři. Podávejte se šťouchanými bramborami.

Od: Jana Qara, 28.11.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 10 min příprava
20 min vaření
30 min celkem
Množství: 3 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 42 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
832.97 kcal
Protein
42.86 g
Sacharidy
z toho cukr
56.40 g
10.40 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
29.03 g
15.57 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama