Blanšírovaná čočka na kyselo

Tradiční čočka na kyselo uvařená tak, aby jí zůstala barva a zrníčka čočky se nerozvařila v nepříjemnou kaši. V postupu je třeba dodržet vaření se studenou vodou a použít jen minimum zásmažky. Pak čočka určitě zachutná i těm, kteří se luštěninám vyhýbají.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Čočku před vařením nenamáčejte déle než na 1 hodinu. Do vody nepřidávejte sůl. Vodu vyměňte po namočení, čočku zalijte studenou vodou a pomalu přiveďte k varu. Po celou dobu vařte tedy na mírný stupeň.
2.
Jakmile začne čočka vařit, slijte vodu, vývar si nechejte a zalijte čočku opět studenou vodou. Osolte a stejným postupem uvařte do změknutí. Přidejte tymián.
3.
Vody při vaření používejte vždy jen tolik aby byla zakrytá hladina. Podobně jako když vaříte rýži a po celou dobu vaření používejte pokličku. Míchejte minimálně, opatrně a pomalu.
4.
Jakmile je čočka uvařená, bude mít téměř všechnu vodu vsáknutou. Na pánvi rozehřejte sádlo, přidejte na kostičky nakrájenou cibulku a nechejte ji zezlátnout.
5.
Zasypejte moukou a zalijte trochou ponechaného vývaru z čočky. Hustou jíšku vmíchejte do uvařené čočky. Dochuťte solí, pepřem, octem a cukrem. Nakonec vmíchejte rozetřenou majoránku.

Od: Iva V, 19.9.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
1 hod vaření
1 hod 15 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Iva V
Cena ingrediencí: 1 × porce = 7 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
320.93 kcal
Protein
12.90 g
Sacharidy
z toho cukr
32.09 g
2.20 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
13.49 g
5.13 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama