Čočka na kyselo

Čočku si můžete dát s chutí nejen na Nový rok. Příprava je nenáročná, je však třeba si dát pozor na několik věcí.

V první řadě je třeba čočku přebrat. V dnešní době technologie výroby značně pokročila, proto najít kamínek je vzácné, ale stává se. Může vám to zachránit chrup.

Klasickou čočku je třeba před vařením namočit. Na jak dlouho namočit čočku se dočtete na obalu. Ideální doba je kolem 4 hodin. Namočením snížíte nejen množství oligosacharidů, které způsobují nadýmání, ale také se bude čočka rychleji vařit. Zelená čočka má tu výhodu, že ji není třeba namáčet.

Myslete na to, že čočka sama o sobě obsahuje velké množství proteinů. Pokud si k čočce dáte volské oko a uzeninu, tak bude množství proteinů příliš velké a pravděpodobně budete mít problém s trávením. To se projeví zejména zvýšenou plynatostí, což je klasický příznak nadměrné konzumace proteinu. K plnohodnotnému jídlu bohatě postačí kousek chleba a volské oko.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Čočku namočte podle druhu (dočtete se na obalu). Vodu vyměňte, přidejte bobkový list, osolte a dejte vařit na půl hodiny. Dejte přibližně dvakrát tolik vody než čočky. Klasická čočka se vaří o něco déle než zelená.
2.
Chvíli před dovařením čočky připravte cibulovou jíšku. Do pánve dejte rozpustit máslo a osmahněte na něm cibuli, jen aby trošku zezlátla. Přidejte mouku a míchejte, dokud nebude jíška tmavá.
3.
Mezitím se dovařila čočka, slijte vodu do hrnku a část do jíšky, aby se vytvořila omáčka. Osolte a opepřete podle chuti. Povařte ještě 15 minut, aby neměla moučnou příchuť. V případě potřeby přilijte vodu z čočky.
4.
Až bude omáčka hotová, dochuťte octem. Přidejte k čočce a promíchejte.
5.
Podávejte s volským okem, smaženou cibulkou a kyselou okurkou.

Od: BunTom, 17.4.2019

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
5.0
hodnotit
Čas: 45 min celkem
Množství: 2 × porce
Autor: BunTom
Cena ingrediencí: 1 × porce = 14 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
463.08 kcal
Protein
26.91 g
Sacharidy
z toho cukr
35.82 g
3.19 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
9.19 g
5.16 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama