Blanšírovaná čočka na kyselo

Tradiční čočka na kyselo uvařená tak, aby jí zůstala barva a zrníčka čočky se nerozvařila v nepříjemnou kaši. V postupu je třeba dodržet vaření se studenou vodou a použít jen minimum zásmažky. Pak čočka určitě zachutná i těm, kteří se luštěninám vyhýbají.

Ingredience (4 x porce)

Postup přípravy

  1. Čočku před vařením nenamáčejte déle než na 1 hodinu. Do vody nepřidávejte sůl. Vodu vyměňte po namočení, čočku zalijte studenou vodou a pomalu přiveďte k varu. Po celou dobu vařte tedy na mírný stupeň.
  2. Jakmile začne čočka vařit, slijte vodu, vývar si nechejte a zalijte čočku opět studenou vodou. Osolte a stejným postupem uvařte do změknutí. Přidejte tymián.
  3. Vody při vaření používejte vždy jen tolik aby byla zakrytá hladina. Podobně jako když vaříte rýži a po celou dobu vaření používejte pokličku. Míchejte minimálně, opatrně a pomalu.
  4. Jakmile je čočka uvařená, bude mít téměř všechnu vodu vsáknutou. Na pánvi rozehřejte sádlo, přidejte na kostičky nakrájenou cibulku a nechejte ji zezlátnout.
  5. Zasypejte moukou a zalijte trochou ponechaného vývaru z čočky. Hustou jíšku vmíchejte do uvařené čočky. Dochuťte solí, pepřem, octem a cukrem. Nakonec vmíchejte rozetřenou majoránku.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 320.93 kcal | Protein: 12.90 g | Sacharidy: 32.09 g | z toho cukr: 2.20 g | Tuk: 13.49 g | z toho nas. MK: 5.13 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3598-blansirovana-cocka-na-kyselo