Čočkové kuličky s hořčicovou omáčkou

Čočková směs, ze které jsou níže uvedené kuličky, mohou být nemasovou alternativou masových koulí k rajčatové omáčce, ke klasické české rajské, nahradí švédské masové koule nebo v případě, že uděláte placky můžete je použít i jako veganskou alternativu hamburgeru. Díky cibulce a lahůdkovému droždí mají chuť velmi blízkou masu. Lahůdkové droždí je k sehnání ve zdravých výživách, v některých lékárnách nebo velkých drogeriích. Najít jej můžete i v koutcích s bio produkty v supermarketech.

Ingredience (3 x porce)

Na omáčku

Postup přípravy

  1. Nejprve uvařte čočku úplně do měkka, u červené to půjde rychleji. Uvařenou čočku dobře propláchněte a vyždímejte z ní přebytečnou vodu. Pak si na oleji opečte na proužky nakrájenou cibuli. Až bude mít zlatavou barvu, osušte ji na papírovém ubrousku od přebytečného oleje a nakrájejte ji nadrobno.
  2. Do mísy dejte čočku, cibuli, petržel, lahůdkové droždí, protlak, hořčici, citronovou šťávu, sladkou papriku, sůl, pepř a sušený česnek. Vše důkladně promíchejte a ze směsi vytvarujte kuličky. Pokud budete směs dělat z klasické hnědé čočky je možné přidat trochu tekutiny ( voda, mandlové mléko, mléko), aby se směs lépe propojila. U červené by to nemělo být potřeba.
  3. Na pánvi rozehřejte rostlinný olej, asi 3 lžíce. Na oleji opečte kuličky ze všech stran. Na konci přidejte ke kuličkám sojovou omáčku smíchanou s medem a kuličky ve směsi dobře obalte a pečte ještě chvilku, kuličky chytnou krásnou hnědou barvu. Pak je dejte stranou a ponechte pokud možno v teple.
  4. Na pánev s výpekem vylijte vývar a smetanu. Snižte plamen a pomalu prohřívejte. Pak přidejte obě hořčice a ochutnejte, zda je nutné dosolovat, hořčice je sama o sobě slaná dost. Kuličky můžete prohřát spolu s omáčkou nebo je přelít až na talíři. Podávejte se šťouchanými bramborami.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 832.97 kcal | Protein: 42.86 g | Sacharidy: 56.40 g | z toho cukr: 10.40 g | Tuk: 29.03 g | z toho nas. MK: 15.57 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3679-cockove-kulicky-s-horcicovou-omackou