Indická cizrna Chana masala

Tento pokrm je jedním z nejběžnějších indických jídel, najdete ho na každém menu v indických restauracích a bistrech. Je dobrou volbou pokud máte rádi veganské stravování nebo pokud nemáte rádi příliš ostrá jídla, kterými se indická kuchyně jen hemží. Pálivost jídla se dá korigovat podle pálivosti použité chilli papričky. Pokud nepožijete žádnou, chuť jídla tím neovlivníte a pikantnost dodá použité koření. Pokrm je bezlepkový a nepoužívá se v něm ani mléko. Pokud se chystáte pohostit náročného strávníka, na tomto receptu není co zkazit.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Cibuli nakrájejte nadrobno a v hrnci ji na olivovém oleji orestujte do měkka. Cibuli restujte pomalu, klidně 15 minut. Bude mít plnou sladkou chuť.
2.
Koriandr a římský kmín opečte na suché pánvi, až bude koření intenzivně vonět, trvá to cca 2 minuty. Koření pak nechte vychladnout a rozdrťte ho v hmoždíři.
3.
Do hrnce s orestovanou cibulí přidejte rozdrcený česnek, chilli, nastrouhaný zázvor, Garam masalu a míchejte směs asi 3 minuty na mírném plamenu, dokud se nerozvoní.
4.
Poté přidejte konzervu rajčat, rajčatový protlak a 2 hrnky horké vody. Směs dochuťte solí a pepřem. Přikryjte hrnec pokličkou a vařte pokrm cca 60 minut. Pokud se vám bude vyvářet voda a směs se vám bude zdát suchá, pravidelně ji podlévejte.
5.
Nakonec smíchejte kukuřičný škrob s trochou vody a vlijte do směsi. Chvilku ještě vařte do zhoustnutí. Pokrm ochutnejte a podle potřeby dosolte. Jako přílohu podávejte indický chléb nebo rýži basmati.

Od: Jana Qara, 3.8.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 10 min příprava
1 hod 20 min vaření
1 hod 30 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 14 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
236.74 kcal
Protein
6.91 g
Sacharidy
z toho cukr
19.32 g
7.87 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
12.82 g
1.66 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama