Tikka masala s fazolemi

Tikka masala je jedno z tradičních indických jídel. Jedná se o krémovou rajčatovou omáčku, která se podává ve své neveganské verzi s kuřecím masem s bílými fazolemi. Fazole jdou nahradit cizrnou nebo i tofu. Jídlo je veganské a neobsahuje žádné živočišné výrobky. Je to způsob jak chutně odlehčit jídelníček a zařadit bezmasé jídlo. Všechno koření i přísady snadno pořídíte v běžném supermarketu. Pokrm podávejte s indickým chlebem naan, quinoou nebo basmati rýží. Recept na indický chléb naan najdete níže.

Reklama

Ingredience

Indický chléb Naan

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Nejprve ze všeho si den předem namočte bílé fazole do vody (lze použít konzervované). Druhý den namočené fazole slijte a v čisté vodě uvařte podle návodu na balení do měkka.
2.
Šalotku si nakrájejte nadrobno a orestujte na rostlinném oleji. Přidejte rozmačkaný česnek a nastrouhaný čerstvý zázvor a rychle orestujte na šalotce. Poté přidejte postupně kari, garam masala a papriku. Pak přidejte rajčatový protlak a prohřejte.
3.
Následně zalijte rajčaty v konzervě a vývarem, směs prohřejte a vlijte kokosové mléko. Vařte na mírném plamenu asi 20 minut a jako poslední vložte uvařené fazole. Vařte dalších 10 minut.
4.
Podávejte posypané čerstvým koriandrem a jako přílohu volte indickou rýži basmati, quinou nebo chléb Naan.
5.
Indický chléb Naan: V robotu vše prohněťte v elastické těsto, nechte ho 30 minut odpočinout. Mezitím si rozpalte troubu a v ní litinový tál, pánev nebo třeba hrnec dnem vzhůru.
6.
Z těsta udělejte 6 stejných koulí a na podsypané pracovní desce z nich vyválejte placky. Až bude rozpálená trouba, placky pečte jednu po druhé na tálu. Hotové jsou zlatavé s tmavšími puchýřky.
7.
Placky pečte asi 7 minut a ještě horké je pomažte olejem s rozmačkaným česnekem, nebo je nechte bez ničeho tzv. plain.

Od: Jana Qara, 15.7.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 10 min příprava
35 min vaření
45 min celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 30 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
909.79 kcal
Protein
34.90 g
Sacharidy
z toho cukr
102.89 g
15.28 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
33.51 g
22.73 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama