Tikka masala s fazolemi

Tikka masala je jedno z tradičních indických jídel. Jedná se o krémovou rajčatovou omáčku, která se podává ve své neveganské verzi s kuřecím masem s bílými fazolemi. Fazole jdou nahradit cizrnou nebo i tofu. Jídlo je veganské a neobsahuje žádné živočišné výrobky. Je to způsob jak chutně odlehčit jídelníček a zařadit bezmasé jídlo. Všechno koření i přísady snadno pořídíte v běžném supermarketu. Pokrm podávejte s indickým chlebem naan, quinoou nebo basmati rýží. Recept na indický chléb naan najdete níže.

Ingredience (4 x porce)

Indický chléb Naan

Postup přípravy

  1. Nejprve ze všeho si den předem namočte bílé fazole do vody (lze použít konzervované). Druhý den namočené fazole slijte a v čisté vodě uvařte podle návodu na balení do měkka.
  2. Šalotku si nakrájejte nadrobno a orestujte na rostlinném oleji. Přidejte rozmačkaný česnek a nastrouhaný čerstvý zázvor a rychle orestujte na šalotce. Poté přidejte postupně kari, garam masala a papriku. Pak přidejte rajčatový protlak a prohřejte.
  3. Následně zalijte rajčaty v konzervě a vývarem, směs prohřejte a vlijte kokosové mléko. Vařte na mírném plamenu asi 20 minut a jako poslední vložte uvařené fazole. Vařte dalších 10 minut.
  4. Podávejte posypané čerstvým koriandrem a jako přílohu volte indickou rýži basmati, quinou nebo chléb Naan.
  5. Indický chléb Naan: V robotu vše prohněťte v elastické těsto, nechte ho 30 minut odpočinout. Mezitím si rozpalte troubu a v ní litinový tál, pánev nebo třeba hrnec dnem vzhůru.
  6. Z těsta udělejte 6 stejných koulí a na podsypané pracovní desce z nich vyválejte placky. Až bude rozpálená trouba, placky pečte jednu po druhé na tálu. Hotové jsou zlatavé s tmavšími puchýřky.
  7. Placky pečte asi 7 minut a ještě horké je pomažte olejem s rozmačkaným česnekem, nebo je nechte bez ničeho tzv. plain.

Nutriční hodnoty (1 x porce)

Energ. hodnota: 909.79 kcal | Protein: 34.90 g | Sacharidy: 102.89 g | z toho cukr: 15.28 g | Tuk: 33.51 g | z toho nas. MK: 22.73 g

Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3544-tikka-masala-s-fazolemi