Tikka masala je jedno z tradičních indických jídel. Jedná se o krémovou rajčatovou omáčku, která se podává ve své neveganské verzi s kuřecím masem s bílými fazolemi. Fazole jdou nahradit cizrnou nebo i tofu. Jídlo je veganské a neobsahuje žádné živočišné výrobky. Je to způsob jak chutně odlehčit jídelníček a zařadit bezmasé jídlo. Všechno koření i přísady snadno pořídíte v běžném supermarketu. Pokrm podávejte s indickým chlebem naan, quinoou nebo basmati rýží. Recept na indický chléb naan najdete níže.
Ingredience (4 x porce)
Indický chléb Naan
Postup přípravy
Nejprve ze všeho si den předem namočte bílé fazole do vody (lze použít konzervované). Druhý den namočené fazole slijte a v čisté vodě uvařte podle návodu na balení do měkka.
Šalotku si nakrájejte nadrobno a orestujte na rostlinném oleji. Přidejte rozmačkaný česnek a nastrouhaný čerstvý zázvor a rychle orestujte na šalotce. Poté přidejte postupně kari, garam masala a papriku. Pak přidejte rajčatový protlak a prohřejte.
Následně zalijte rajčaty v konzervě a vývarem, směs prohřejte a vlijte kokosové mléko. Vařte na mírném plamenu asi 20 minut a jako poslední vložte uvařené fazole. Vařte dalších 10 minut.
Podávejte posypané čerstvým koriandrem a jako přílohu volte indickou rýži basmati, quinou nebo chléb Naan.
Indický chléb Naan: V robotu vše prohněťte v elastické těsto, nechte ho 30 minut odpočinout. Mezitím si rozpalte troubu a v ní litinový tál, pánev nebo třeba hrnec dnem vzhůru.
Z těsta udělejte 6 stejných koulí a na podsypané pracovní desce z nich vyválejte placky. Až bude rozpálená trouba, placky pečte jednu po druhé na tálu. Hotové jsou zlatavé s tmavšími puchýřky.
Placky pečte asi 7 minut a ještě horké je pomažte olejem s rozmačkaným česnekem, nebo je nechte bez ničeho tzv. plain.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 909.79 kcal |
Protein: 34.90 g |
Sacharidy: 102.89 g |
z toho cukr: 15.28 g |
Tuk: 33.51 g |
z toho nas. MK: 22.73 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3544-tikka-masala-s-fazolemi