Magazín o jídle a zdravém životním stylu

Uzení masa a sýrů – co jste věděli, nevěděli a co byste rozhodně vědět měli

Uzení masa a sýrů je starobylá metoda konzervace potravin, která dává pokrmům výjimečnou chuť a aroma. Tato tradiční technika se používala již v pravěku, aby se potraviny uchovaly déle a byly snáze dostupné i v dobách nedostatku. Dnes je uzení oblíbeným způsobem, jak dodat pokrmům speciální chuťový zážitek. Zde je několik zajímavostí o uzení masa a sýrů, co jste možná nevěděli a co byste rozhodně měli vědět:

24.8.2023

Nákup zdravých potravin vás nemusí zruinovat. Držte se těchto pravidel

Zásady zdravého životního stylu se často hemží doporučením potravin jako losos, plody moře, čerstvá zelenina a ovoce v bio kvalitě, tmavé pečivo atp. Mnohé může právě vysoká cena jednotlivých produktů odradit od nákupu a sáhnou po levnější alternativě. Poodhalíme pravidla nákupu kvalitních potravin, aby je unesla vaše peněženka.

Jezte středomořsky. Na polovinu talíře patří zelenina

Klidní Řekové, temperamentní Italové, energičtí Španělé. Kromě přirozeného charisma jim můžeme závidět i lehký a zdravý jídelníček. Přestaňte být po jídle unavení a smutní. Jezte středomořsky. O čtvrtinu snížíte riziko kardiovaskulárních chorob a shodíte i pár kilogramů.

Petrželová nať: Polévku ozdobí, strávníkům pročistí ledviny

V české kuchyni patří petrželová nať mezi běžné zelené koření. Obyčejná ale rozhodně není. Nejenže je její chuť jen stěží nahraditelná, ale také je ceněná pro léčivé vlastnosti. Potěší ledviny, zažívací ústrojí, krev, kosti, a dokonce i oči.

22.8.2023

Letní dezerty: lehké, osvěžující a snadné na přípravu

Letní měsíce jsou ideálním časem pro osvěžující dezerty, které dodají do našich jídelníčků lehkost a chuťovou rozmanitost. Při hledání letních dezertů je důležité zvolit takové, které jsou snadné na přípravu a využívají sezonních ingrediencí. Zde je několik nápadů na lehké, osvěžující a snadno připravitelné letní dezerty.

18.8.2023