Vůně z trouby: Jak na lahodná pečená jablka

V chladných podzimních a zimních dnech čerstvě upečená jablka tělo krásně prohřejí. A nejen je, nasládlá chuť se skořicí totiž zaručeně potěší chuťové buňky. Naučte se připravovat pečená jablka plněná, stejně jako jednoduše rozkrájená na plátky či kostičky.

Reklama

Jaké odrůdy jablek se hodí pro pečení

Některé odrůdy jablek jsou k pečení vhodnější než jiné. Pro přípravu pečených jablek můžete použít bez obav například následující odrůdy:

Golden Delicious – oblíbená zimní odrůda žlutozelené barvy s křehkou a sladkou dužinou

Gala – zimní jablka s intenzivně červenou slupkou a žíháním, velmi sladká chuť

Granny Smith – zářivě zelená pozdní odrůda se zelenavě bílou dužinou sladkokyselé osvěžující chuti

Honeycrisp – lahodná křupavá a sladká jablka s výrazným aroma a proměnlivým zbarvením

Reklama

Braeburn – velká a pevná jablka s bílou šťavnatou dužinou a příjemnou nasládlou chutí

Základní recept na plněná pečená jablka

Na přípravu potřebujete 4 jablka, 8 lžic hnědého cukru, 4 lžíce másla a 2 lžičky mleté skořice.

Jablka opláchněte. Malým ostrým nožem opatrně odkrojte stopku a vykrojte jádřinec. Každé jablko naplňte 2 lžícemi hnědého cukru a 1 lžící másla. Posypte skořicí. Jablka naskládejte do pekáče a pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 15 až 30 minut. Jakmile změknou a cukr začne karamelizovat, jsou pečená jablka hotová.

Celá pečené jablka s ovesnými vločkami

Nachystejte si 4 velká jablka, 180 ml vody na podlití, 50 g hnědého cukru, 40 g změklého másla, 20 g ovesných vloček, ½ lžičky skořice a špetku muškátového oříšku.

Máslo s cukrem, skořicí a muškátovým oříškem krátce vyšlehejte. Poté do směsi vmíchejte ovesné vločky. Jablka opatrně zbavte jádřinců a naskládejte do pekáče. Každé jablko naplňte až po vrch připravenou směsí. Do pekáče nalijte 180 ml teplé vody, zamezí připalování a vysychání jablek. Dejte péct na 40 až 45 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Servírovat můžete například se slaným karamelem a šlehačkou.

Pečená jablka ze zapékací misky

Připravte si 6 až 7 jablek, ⅔ šálku třtinového nebo kokosového cukru, 3 lžíce vody, 3 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci kokosového oleje (volitelně), 1,5 lžičky skořice, ¾ lžičky čerstvého strouhaného zázvoru, špetku muškátového oříšku a špetku mořské soli.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rozčtvrťte. Jednotlivé kousky poté ještě rozkrájejte na tenké plátky. Naskládejte je do zapékací misky, přidejte citronovou šťávu, cukr, koření, kukuřičný škrob, vodu, špetku soli a volitelně kokosový olej. Promíchejte a zapékací misku překryjte alobalem.

Dejte péct do trouby předehřáté na 175 °C. Po 45 minutách sejměte alobal a ještě zhruba 10 až 15 minut pečte. Hotová jablka jsou měkká a lehce zkaramelizovaná. Podávat můžete se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou.

Blesková pečená jablka bez cukru

Na přípravu potřebujete 5 až 6 jablek, 2 lžíce másla nebo kokosového oleje a 1 lžičku skořice.

Jablka opláchněte, oloupejte a rozkrájejte na kostičky. V pekáči nebo zapékací misce promíchejte se skořicí a rozpuštěným máslem nebo kokosovým olejem, aby se všechny kousky obalily. V troubě předehřáté na 180 °C pečte do změknutí zhruba 30 až 35 minut.

Pečené jablečné plátky s ořechy a brusinkami

Nachystejte si 5 až 6 velkých jablek, ¼ šálku hnědého cukru, 2 lžíce másla, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci sušených brusinek, 2 lžičky skořice, 2 lžičky kukuřičného škrobu, 1 lžičku krystalového cukru a hrst sekaných vlašských ořechů.

Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rozkrájejte na tenké plátky. Vložte do zapékací mísy, přidejte citronovou šťávu, oba cukry, skořici, kukuřičný škrob, sekané ořechy a brusinky. Promíchejte. Nakonec na směs rozkrájejte máslo.

Zakryjte alobalem a dejte péct do trouby předehřáté na 175 °C zhruba na 40 minut. Každých 10 až 15 minut promíchejte.

Zdroje: minimalistbaker.com, allrecipes.com, veronikaskitchen.com, sallysbakingaddiction.com, happyhealthymama.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 24.11.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama