Jaké odrůdy jablek se hodí pro pečení
Některé odrůdy jablek jsou k pečení vhodnější než jiné. Pro přípravu pečených jablek můžete použít bez obav například následující odrůdy:
Golden Delicious – oblíbená zimní odrůda žlutozelené barvy s křehkou a sladkou dužinou
Gala – zimní jablka s intenzivně červenou slupkou a žíháním, velmi sladká chuť
Granny Smith – zářivě zelená pozdní odrůda se zelenavě bílou dužinou sladkokyselé osvěžující chuti
Honeycrisp – lahodná křupavá a sladká jablka s výrazným aroma a proměnlivým zbarvením
Braeburn – velká a pevná jablka s bílou šťavnatou dužinou a příjemnou nasládlou chutí
Základní recept na plněná pečená jablka
Na přípravu potřebujete 4 jablka, 8 lžic hnědého cukru, 4 lžíce másla a 2 lžičky mleté skořice.
Jablka opláchněte. Malým ostrým nožem opatrně odkrojte stopku a vykrojte jádřinec. Každé jablko naplňte 2 lžícemi hnědého cukru a 1 lžící másla. Posypte skořicí. Jablka naskládejte do pekáče a pečte v troubě předehřáté na 175 °C zhruba 15 až 30 minut. Jakmile změknou a cukr začne karamelizovat, jsou pečená jablka hotová.
Celá pečené jablka s ovesnými vločkami
Nachystejte si 4 velká jablka, 180 ml vody na podlití, 50 g hnědého cukru, 40 g změklého másla, 20 g ovesných vloček, ½ lžičky skořice a špetku muškátového oříšku.
Máslo s cukrem, skořicí a muškátovým oříškem krátce vyšlehejte. Poté do směsi vmíchejte ovesné vločky. Jablka opatrně zbavte jádřinců a naskládejte do pekáče. Každé jablko naplňte až po vrch připravenou směsí. Do pekáče nalijte 180 ml teplé vody, zamezí připalování a vysychání jablek. Dejte péct na 40 až 45 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Servírovat můžete například se slaným karamelem a šlehačkou.
Pečená jablka ze zapékací misky
Připravte si 6 až 7 jablek, ⅔ šálku třtinového nebo kokosového cukru, 3 lžíce vody, 3 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci kokosového oleje (volitelně), 1,5 lžičky skořice, ¾ lžičky čerstvého strouhaného zázvoru, špetku muškátového oříšku a špetku mořské soli.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rozčtvrťte. Jednotlivé kousky poté ještě rozkrájejte na tenké plátky. Naskládejte je do zapékací misky, přidejte citronovou šťávu, cukr, koření, kukuřičný škrob, vodu, špetku soli a volitelně kokosový olej. Promíchejte a zapékací misku překryjte alobalem.
Dejte péct do trouby předehřáté na 175 °C. Po 45 minutách sejměte alobal a ještě zhruba 10 až 15 minut pečte. Hotová jablka jsou měkká a lehce zkaramelizovaná. Podávat můžete se šlehačkou a vanilkovou zmrzlinou.
Blesková pečená jablka bez cukru
Na přípravu potřebujete 5 až 6 jablek, 2 lžíce másla nebo kokosového oleje a 1 lžičku skořice.
Jablka opláchněte, oloupejte a rozkrájejte na kostičky. V pekáči nebo zapékací misce promíchejte se skořicí a rozpuštěným máslem nebo kokosovým olejem, aby se všechny kousky obalily. V troubě předehřáté na 180 °C pečte do změknutí zhruba 30 až 35 minut.
Pečené jablečné plátky s ořechy a brusinkami
Nachystejte si 5 až 6 velkých jablek, ¼ šálku hnědého cukru, 2 lžíce másla, 1 lžíci citronové šťávy, 1 lžíci sušených brusinek, 2 lžičky skořice, 2 lžičky kukuřičného škrobu, 1 lžičku krystalového cukru a hrst sekaných vlašských ořechů.
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a rozkrájejte na tenké plátky. Vložte do zapékací mísy, přidejte citronovou šťávu, oba cukry, skořici, kukuřičný škrob, sekané ořechy a brusinky. Promíchejte. Nakonec na směs rozkrájejte máslo.
Zakryjte alobalem a dejte péct do trouby předehřáté na 175 °C zhruba na 40 minut. Každých 10 až 15 minut promíchejte.
Zdroje: minimalistbaker.com, allrecipes.com, veronikaskitchen.com, sallysbakingaddiction.com, happyhealthymama.com