Majonéza jako královna teplé kuchyně

foto: Depositphotos

Určitě není pravdou, že je majonéza jen surovinou do salátového dresinku. S majonézou můžete kouzlit i při vaření a pečení. Překvapí vás chuť dušených nebo pečených pokrmů z masa i krásné vláčných dezertů, když do těsta přidáte majonézu. Odhalíme tipy a triky, jak se dá vařit a péct s majonézou.

Reklama

Tepelné zpracování majonézy

U hotových omáček jako tatarka nebo majonéza se nemusíte bát jejich tepelného zpracování. Majonéza si zachovává strukturu a nedochází ani k narušení řetězců mastných kyselin. I po tepelné úpravě obsahuje omega3 mastné kyseliny. Kvalitní majonéza je směsicí vajec, tuku a špetky soli, můžete si ji snadno připravit i doma. Všechny ingredience běžně používáte při vaření a pečení. Proto se oprostěte od představy, že majonéza patří jen do bramborového salátu a vyzkoušejte nová jídla a nové chuťové kombinace.

Restovaná a pečená masa

Majonéza se dá použít na marinády nebo přidat do základu při pečení, restování a dušení. Masa jsou díky majonéze křehčí a šťavnatější. Před restováním můžete nakrájet maso na nudličky, osolit, opepřit a na troše sádla nechat ze všech stran zatáhnout. Poté přidat dvě lžíce majonézy a připravit základ na směsi se zeleninou, houbami nebo luštěninou.

Reklama

Zapékání s majonézou

Vepřové a kuřecí maso můžete s majonézou zapékat. Stačí plátky masa osolit a opepřit a důkladně potřít majonézu. Nahoru naskládejte kolečka červené cibule a pečte do změknutí masa. Před podáváním sejměte poklici a přidejte nastrouhaný parmazán nebo jiný sýr. Pod grilem zapečte do zezlátnutí a můžete podávat.

Majonézová marináda na kuřecí maso

Kuřecí prsa postrádají tuk, proto mohou být při nevhodné úpravě suchá. Pomohou nejrůznější marinády. Výbornou marinádu připravíte z majonézy, kterou smícháte s prolisovaným česnekem a nadrobno nakrájenou cibulkou. Kuřecí prsa nakrájejte na nudličky a dejte na půl hodiny do lednice do marinády. Poté nechejte lehce okapat, obalte v mouce smíchané se sladkou paprikou a krátce restujte.

Pečené brambory s majonézou

Nudnou bramborovou přílohu můžete proměnit v lahůdku, když připravíte zapékané brambory s majonézou. Stačí brambory nakrájet na plátky a připravit si zapékací mísu. Brambory osolte, přidejte majoránku a trošku rozmarýnu. Majonézu smíchejte s česnekem a pepřem a promíchejte s bramborami. Mírně podlijte a připravujte pod poklicí asi 50 minut na 180 °C.

Majonézové koláče

Majonéza se dá přidat do litého i kynutého těsta, to si díky majonéze zachová vláčnost a koláče nebudou osychat. Připravte kvásek z droždí, mléka, cukru a trošky mouky. Celkem budete potřebovat hrnek mléka, 50 g cukru a 500 g mouky. Jakmile vzejde kvásek, přidejte mouku, 4 žloutky a 200 g majonézy. Vypracujte těsto, nesmí lepit a musí pod rukou „odfukovat“. Po vykynutí naplňte těsto tvarohovou, makovou nebo povidlovou náplní a připravte závin nebo koláče.

Majonézová bublanina

Rychle připravíte majonézovou bublaninu. Do robotu dejte vyšlehat 4 celá vejce se 150 g krystalového cukru. Nechejte šlehat, dokud hmota nezbělá. Přidejte 100 ml mléka a 200 g majonézy. Zvlášť smíchejte 260 g polohrubé mouky s práškem do pečiva. Pomalu přisypte do směsi, provoňte vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Nahoru dejte sezonní ovoce obalené v moučkovém cukru a posypku. Pečte do zezlátnutí.

Majonézová bábovka vážená hrníčky

Dva hrnky polohrubé mouky smíchejte zvlášť s práškem do pečiva. V robotu šlehejte 3 vejce s hrnkem cukru, vanilkovým cukrem a 150 g majonézy. Přidejte půl hrnku mléka a vmíchejte mouku. Pokud je těsto stále husté, přidejte ještě mléko (záleží na velikosti vajec). Bábovka se peče na 180 °C asi 40 minut.

Základní recept na majonézovou bábovku můžete doplnit nejrůznějšími polevami nebo přidat do těsta kousky čokolády či do části kakao pro mramorování. Příjemně chutná i s citronovou šťávou nebo částečně slazená banánem.

Zdroje: SouthernLiving.com, TasteOfHome.com, YorkshireRapeseedOil.co.uk, BBC.co.uk

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Tyto skvělé dipy nahradí kalorickou majonézu

Spojením vajec a rostlinného oleje vznikne jedinečná a lahodná omáčka s všestranným využitím. Ale také vysoce kalorická, tučná a zejména v letních dnech dokonce riziková potravina. Pokud toužíte po změně, existuje řada zajímavých způsobů, jak majonézu v receptu nahradit.

Za velkou louží umí mlsat. Vyhlášené americké dezerty

Hamburgery, hot dogy, hranolky a grilované klobásky. Tak si mnozí představují jídelníček v zemi neomezených možností. Možná vás překvapí, že americká kuchyně se pyšní skvělými dezerty, kterými se můžeme inspirovat. Jsou jednoduché na přípravu a okouzlí svěží chutí.

Co upéct o víkendu? 4 jednoduché recepty na pečení s podmáslím

Víkend bez sladkého upečeného koláče nebo buchty si žádná hospodyňka neumí představit. Provoněná kuchyň vanilkou či skořicí navodí pohodovou víkendovou atmosféru pro celou rodinu. Připravili jsme pro vás 4 recepty na pečení s podmáslím a ať už hledáte recepty na bábovku nebo buchtu s ovocem, máme je pro vás připravené.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.