Za velkou louží umí mlsat. Vyhlášené americké dezerty

Hamburgery, hot dogy, hranolky a grilované klobásky. Tak si mnozí představují jídelníček v zemi neomezených možností. Možná vás překvapí, že americká kuchyně se pyšní skvělými dezerty, kterými se můžeme inspirovat. Jsou jednoduché na přípravu a okouzlí svěží chutí.

Reklama

Ochutnejte hrdinu oblíbené komedie. Apple pie

Apple pie se připravuje téměř v každé americké rodině a co rodina, to jiný recept. Podobně jako náš štrůdl, je jeho základem křehké těsto a sladkokyselá jablečná náplň. V Americe se servíruje s vanilkovou zmrzlinou. Horní krusta se propichuje vidličkou nebo se náplň překrývá mřížkou. Později se jablečná náplň začala kombinovat s ostružinami, jahodami, oříšky nebo tvarohem.

Brownies plné čokolády

Velkou dávku čokolády budete potřebovat pro upečení brownies. Je to sytý a nasládlý dezert. Pro brownies je typická křupavá krusta. Těsto by mělo být částečně tekuté, do brownies budete potřebovat čokoládu s vysokým obsahem kakaa a kvalitní kakao. Pro kombinaci sladké a lehounce kyselé chuti se přidávají do těsta maliny, borůvky nebo ostružiny. V základním receptu je 200 g kvalitní čokolády, 3 vejce, 200 g másla, 80 g kakaa, 110 g hladké mouky, 150 g cukru moučka.

Máslo a čokoláda se rozehřejí ve vodní lázni, přidává se cukr a kakao. Jednotlivě se zapracují vejce a vše se promíchá s moukou. Těsto se vlévá do dortové formy vyložené pečícím papírem, uvnitř zůstává těsto vláčné.

Cheesecake dobyl svět

Cheesecake si brzy našel cestu do všech světových kuchyní. Patří mezi nejoblíbenější americké dezerty. Základem je tenké a křupavé těsto s velkou vrstvou tvarohu. Na těsto se obvykle používají rozemleté sušenky s máslem. Cheesecake má nespočet obměn, doplňuje se ovocem a přelivy. Připravit si jej můžete v pečené i nepečené variantě, objevíte verze s různými druhy krémových náplní.

Reklama

Donut pro každé povolání

Že se americká policie s oblibou občerství sladkým kroužkem podobným koblížku je sice pravdou, donuty ale milují také příslušníci jiných povolání, děti i dospělí. Smažené sladké kroužky jsou k mání obvykle bez náplně s různou polevou a zdobením. Základem je samozřejmě křehké kynuté těsto, po vytvarování se uprostřed vykrojí otvor. Kroužek se lépe propéká. Na donuty můžete použít klasické koblihové těsto. Dokonalou chuť získáte, když těsto necháte pozvolna kynout v lednici přes noc.

Domácí cookies

Domácí sušenky se v Americe připravují po celý rok. V základním receptu najdete poučení pro stejný poměr cukru a másla. Přidává se jen trocha mouky a zdobí se sušeným ovocem jako například brusinkami. Oblíbenou přísadou jsou arašídy nebo kousky čokolády. Do cookies můžete přidávat kakao, perníková koření nebo lentilky.

Pancakes s javorovým sirupem

Recept na americké pancakes je trochu odlišný. Jejich palačinky jsou silnější a více nadýchané. Jako přeliv nesmí chybět javorový sirup. Na 1,5 hrnku hladké mouky budete potřebovat prášek do pečiva, 3 lžíce cukru moučka, třetinu lžíce soli, vejce, 20 g rozpuštěného másla a asi 300 ml mléka. Vše se vyšlehá a smaží na suché lívancové pánvi z obou stran.

Muffiny ke každé příležitosti

Muffiny mají mnoho variací u nás i v Americe. Za velkou louží se obvykle nezdobí, zato se do těsta často přidávají kousky ovoce. Velikost by měla vždy odpovídat jedné porci. Oblíbenou přísadou je arašídové máslo nebo kousky ořechů.

Slavnostnější než muffiny, je pekanový koláč. Připravuje se na den díkůvzdání. Pekanový koláč se přelévá javorovým sirupem, pekanové ořechy se na koláči skládají do nejrůznějších ornamentů.

Mražený jogurt

Amerika je pověstná svou dokonalou zmrzlinou z pravé smetany. Zdravější verzi mražené pochoutky připravují z jogurtu a čerstvého ovoce a snadno si jej připravíte i doma.

Zdroje: OliveMagazine.com, ChefsPencil.com, Saveur.com, TasteOfHome.com, InsanelyGoodRecipes.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 19.1.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama