Dezerty do skleničky. Krásně barevné a připravené za pár minut

Domácí dezert můžete připravit už za pár minut, a přesto bude vypadat krásně. Vyzkoušejte jednoduché dezerty do skleniček. Většina z nich potřebuje jen pár ingrediencí. Poradíme vám dezerty pro děti, fitness dezerty i slavnostní dezerty. Všechny dezerty připravíte bez pečení.

Reklama

Zalahodí oku i chuti

Dezerty do skleniček se často inspirují chutí oblíbených dortů nebo zákusků. Jsou jednoduché, protože se nepečou, dají se připravit s minimem tuku a často si v nich vychutnáte čerstvé ovoce. Oblíbené je servírování skleničkového tiramisu, cheesecaku, tvarohových nebo ovocných dezertů. Dají se dobře obměňovat a podaří se i méně zručným nebo začátečníkům.

Krásný dezert do skleniček nebo pohárů vykouzlíte nejenom kombinací barev a ozdob. Je třeba pečlivě vybrat i poháry a ozdobné sklenice. Dojem pak udělá servírovací pohár i lákavý obsah. Nezapomeňte na dezertní příbory a domácí šlehačku nebo domácí zmrzlinu, která dezerty ve skleničkách krásně doplní a podtrhne jejich chuť.

Čtyři plus jedna zásada

  1. Dno sklenic či pohárů vyložte sušenkami nebo piškoty.

  2. Připravte chutný krém.

Reklama

  1. Doplňte ovocem.

  2. Ozdobte a přidejte zmrzlinu nebo šlehačku.

Servírujte v ozdobných pohárech či miskách.

Co na dno skleničkových dezertů

Na dno můžete použít hrubě drcené sušenky různých příchutí, granolu, dětské piškoty, odřezky z piškotových těst, přebytek dortového korpusu, opražené oříšky nebo sladký popcorn.

Ochucení krémů

Základem krému může být šlehačka, čerstvý sýr, ricotta, mascarpone, lučina, řecký jogurt, tvaroh či zakysaná smetana. Krémy můžete ochutit vanilkou, skořicí, kakaem ale i nejrůznějšími likéry.

Krémy mohou být barevné, stačí použít špetku potravinářského barviva.

Čerstvé ovoce

Nic nechutná v dezertech tak dobře, jako čerstvé ovoce. Pokud není zrovna sezóna, je nejlepší náhradou použití ovoce sušeného mrazem. Kompotované nebo mražené ovoce je lepší rozmixovat přímo do krému nebo krátce rozvařit na pyré.

Základní tvarohový dezert s ovocem

Do sklenic nebo misek dejte na dno piškoty nebo nahrubo nadrcené sušenky. Rozmixujte vaničku polotučného tvarohu s kelímkem smetany ke šlehání a moučkovým cukrem. Cukr přidávejte podle chuti a množství přizpůsobte zvolenému ovoci. První vrstvu tvarohu dejte na sušenky a následuje vrstva ovoce. Použijte jahody, maliny, borůvky nebo banán. Pokud volíte kyselejší ovoce, promíchejte jej s cukrem. Ovoce můžete nakrájet na menší kousky. Střídejte vrstvy, a nakonec dezert ozdobte například plátky mandlí.

Míša dezert ve skleničce

Rozmixujte 500 g tučného tvarohu s 60 g rozpuštěného másla a postupně zašlehejte 50 g smetany ke šlehání. Podle chuti přidejte moučkový cukr (asi 50 g). S 30 g másla rozehřejte tabulku hořké nebo mléčné čokolády, ale skvělou chuť má kombinace 60 g mléčné čokolády a 40 g hořké čokolády. Do sklenic se vrství střídavě tvarohová směs a směs čokolády. Podává se ihned.

Dezert do skleničky s karamelovým salkem

Rozmixujte balení klasických BeBe sušenek a rozdělte na dno sklenic. Kelímek smetany ke šlehání smíchejte se 2 lžícemi karamelového salka a důkladně vyšlehejte. Do sklenic naplňte přes cukrářský sáček. Dejte sklenice vychladit a připravte si čokoládovou ganache.

Nad párou rozehřejte 100 g hořké čokolády, nechejte mírně vychladnout a smíchejte se 100 g smetany ke šlehání. Před nalitím do sklenic musí být směs vlažná. Vše nechejte několik hodin v lednici a nakonec dozdobte. Nahoru se hodí čokoládová pralinka nebo strouhané ořechy.

Zdravý dezert do skleničky

Chia pudink vypadá krásně, je jednoduchý a ctí zásady zdravého stravování. Chia semínka smíchejte s mlékem, můžete vmíchat trochu jogurtu a vrstvěte střídavě s pokrájeným čerstvým ovocem. Chia semínka budou potřebovat čas, aby nabobtnaly, na dezert si chvíli počkáte.

Tipy pro dokonalé skleničkové dezerty

  • Banán pokapejte citronovou šťávou, nebude hnědnout.

  • Jablka, hrušky či švestky je lepší podusit, než je přidáte do dezertů.

  • K ochucení ovoce se hodí skořice, hřebíček či kardamom.

  • Ve skleničkových dezertech je vhodná málo tuhá čokoláda. Používejte rozehřátou mléčnou čokoládu s máslem.

  • Do tvarohu můžete namísto moučkového cukru použít cukr vanilkový.

  • Netradiční chuť dodávají dezertům lotus sušenky máčené v kávě.

Zdroje: TopTeenRecipes.com, TheCookingFoodie.com, Taste.com.au, AlekasGetTogether.com, PrettyMyParty.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 17.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama