Sladce a zdravě. Tipy na sladké dezerty, které si dáte bez výčitek

Mouka, cukr, olej. Základ pro spoustu dobrot, nad kterými výživoví poradci hrozí ukazováčkem a aplikace na počítání kalorií jdou do červených hodnot. Ukážeme vám, že mlsat můžete i bez výčitek. Připravte si zdravé dezerty. Zachutnají vám i dětem.

Reklama

Čím sladit zdravé recepty

Můžete vyzkoušet oblíbený recept ale vyměnit sladidlo. Oslaďte moučník rozmixovanými banány, medem, stévií, datlovou pastou nebo sladidlem z čekanky. Výrazně sladké jsou i sirupy. Zkuste rýžový nebo agáve. Část cukru se dá nahradit vanilkovým extraktem, citrónovou nebo limetkovou šťávou. Do těsta můžete nastrouhat sušené ovoce. Nebo můžete ubrat množství cukru v těstě a dezert ozdobit čerstvým ovocem a zalít želatinou.

Pečení bez mouky

V obchodech je k dostání celá řada produktů, které nahradí klasickou bílou mouku. Od základní drobné výměny bílé mouky za mouku celozrnnou nebo špaldovou až po pečení z rozemletých ovesných vloček, banánové, rýžové nebo mandlové mouky. Výkonný robot vám doma umele směs mandlí a kokosu také, základ na pečení získáte za příznivější cenu. Brownies můžete upéci i z fazolí nebo cizrny.

Čím nahradit tuk

Tuk je nositelem chuti a pečení se bez něj neobejde. Přesto lze množství tuku v dezertech regulovat a snížit jej až na polovinu. Nebojte se používat rostlinný olej nebo kokosový olej. Do těsta můžete rozmixovat i avokádo, vláčnost mu dodá jogurt. Vláčnost v těstě zaručí i jablečné pyré.

Bábovka z ovesných vloček

Jednoduchým a oblíbeným dezertem jsou bábovky. Dobrou zprávou je, že si ji můžete upéct ze zdravějších surovin. Vyzkoušejte bábovku z ovesných vloček a kokosu. Recept je hrníčkový, vážením se nemusíte zdržovat. Naplňte 3 hrnky ovesnými vločkami a dejte je do mixéru s mlýnkem na suché suroviny, přidejte půl hrnku kokosu. Dobře umelte. Smíchejte s hrstí rozinek, lžící skořice a dětskou jablečnou přesnídávkou. Přidejte 100 ml oleje, 1 bílý jogurt a 3 ks vejce. Nakonec vmíchejte 1 prášek do pečiva a oslaďte datlovým sirupem nebo medem. Na oslazení budete potřebovat asi 5 lžic medu nebo datlového sirupu. Bábovka se peče pod alobalem na 180 °C asi 1 hodinu.

Rychlý ovocný dezert bez výčitek? Vyzkoušejte jahodový, malinový nebo ananasový sorbet.

Reklama

Nepečený cheesecake z ovesných vloček

Na základ budeme opět potřebovat výkonný robot s funkcí mletí. Smícháme 80 g ovesných vloček s 50 g kokosu. Necháme pomlet na jemný základ. Přidáme hrst datlí rozmixovaných na pastu. Smícháme se 100 ml vody a 20 g kokosového oleje. Osladíme 3 lžícemi datlového sirupu. Vše spojíme do kuličky a vtlačíme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Dáme do lednice. Na drobné kousky nakrájíme čerstvé jahody a vmícháme do uvařeného jahodového pudinku. Smícháme s jedním tvarohem. Osladíme datlovým sirupem nebo medem, můžeme přidat jahodový protein. Dáme na základ a necháme vychladnout. Ozdobíme plátky jahod a zaléváme červenou želatinou. Necháme odležet do druhého dne.

Nepečené čokoládové kuličky

Čokoládu s vysokým podílem kakaa (1,5 ks) nastrouháme na jemném struhadle. Malou část odložíme na obalení. Umeleme ovesné vločky (asi 0,5 až 1 hrnek) a smícháme s vaničkou tvarohu. Tvaroh přidávejte postupně a nechejte vločky nasáknout. Dejte na půl h do lednice. Smíchejte se strouhanou čokoládou a oslaďte medem. Tvarujte kuličky, do středu můžete dát mandli. Vše obalte ve strouhané čokoládě a dejte zatuhnout.

Banánové muffiny bez cukru

Abyste mohli sladit banány, je třeba mít vyzrálé kusy. Oloupané 3 kusy banánů rozmixujte, smíchejte se 100 g změklého másla a přidejte 1 ks vejce. Vmíchejte 130 g špaldové mouky a 1 lžičku holandského kakaa. Přidejte půl prášku do pečiva. Dejte do formy na muffiny a pečte na 180 °C asi 20 minut. Vypněte troubu a nechejte v teple.

Tipy pro zdravé pečení

  • Vyzkoušejte karob, nahradíte jím tučné kakao.

  • Oříšky před přidáním do těsta na sucho opražte na pánvi.

  • Z jablek si připravte domácí povidla, nahradí v dezertech sladidlo.

Zdroje: KayNutrition.com, Taste.com.au, HurryTheFoodUp.com, Delicious.com.au, CookingLight.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 27.5.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama