Zdraví a diety
- Podtémata:
- Hubnutí
Nejzdravější koření světa: V čem vynikají a kdy si dát pozor
Jste zvyklí brát koření jen jako ochucovadlo? Možná vás překvapí, že tyhle barevné poklady mají sílu zlepšit zdraví, posílit imunitu i prodloužit život. Zjistěte, proč se vyplatí přidat do jídelníčku nejen více kurkumy, zázvoru nebo skořice.
Kopřivová semínka: Zelený poklad léta, který možná přehlížíte
Kopřivu zná snad každý, kdo alespoň jednou v životě vykročil z domu. Potkáme ji od začátku jara až do konce podzimu, a to téměř všude. Ve městě, na louce, na zahradě i v lese. A zdaleka to není jen "ta rostlina, která pálí". Kopřiva má v každé své části neuvěřitelnou sílu, která se její konzumací může přenést do našeho těla a podpořit tak naše zdraví, vitalitu či odolnost.
Fermentujte. Budete krásní, zdraví a v dobré náladě
Fermentování má tradici stovky i tisíce let. Jednoduchý proces konzervuje potraviny, dává jim lahodnou, příjemně kyselou a lehce pikantní chuť. Konzumace fermentovaných potravin podporuje imunitu, přispívá ke krásné pokožce a snižuje riziko chmurných nálad. Zjistěte, jak snadná je domácí příprava fermentovaných potravin.
Chroupání syrové zeleniny je zdravé. Omyl! To platí jen pro některé druhy
Zdravý jídelníček stojí a padá s konzumací velkého množství zeleniny. Pozor ale na to, že některé druhy zeleniny prospívají tělu více, když je tepelně upravíte. V syrovém stavu obsahují škodlivé látky a můžete si ublížit. Zjistěte, které druhy zeleniny si lépe vychutnáte vařené a jakou zeleninu nikdy nekonzumovat syrovou.
Stejně kalorií jako čokoládová sušenka. Je sušené ovoce zdravé?
Sušené ovoce má dlouhou trvanlivost a obsahuje velké množství vitamínů a minerálů. Avšak od konzumace sušeného ovoce vás budou mnozí odrazovat, protože obsahuje velké množství cukru a je kalorickou bombou. Jaká je pravda o sušeném ovoci a jak bychom jej měli zařadit do jídelníčku?