Voňavé pečené brambory plné úžasných bylinek. Jsou skvělou přílohou k masu nebo jako chuťovka. Hodí se k česnekovým dipům nebo s tatarskou omáčkou.
Jak na nejlepší pečené brambory, které se vždy povedou
Jejich kouzlo tkví v jednoduchosti a všestrannosti. Jsou vynikající přílohou, ale snadno z nich vytvoříte i samostatný chod, za který se nebudete muset stydět. Pečené brambory s krásně křupavou slupkou a nadýchaným měkkým vnitřkem jsou zkrátka nepřekonatelné. Prozradíme, jak je správně připravit.
Jak vybrat brambory pro pečení
Není jedno, jaké brambory použijete. Možná jste si už všimli, že jsou v obchodech brambory označené písmeny A, B nebo C. A právě toto písmeno udává, o jaký varný typ brambor se jedná, potažmo k jaké úpravě jsou nejvhodnější.
Varný typ A
Brambory varného typu A jsou pevné a mají nízký obsah škrobu. Nerozpadají se, a proto jsou oblíbené zejména pro přípravu bramborového salátu. Dobře se hodí ale i pro pečení.
Varný typ B
Jedná se o univerzální brambory, které jsou relativně pevné a zároveň mírně moučnaté. Jsou vynikající jako přílohové, bez obav je můžete použít i pro pečení v troubě.
Varný typ C
Tyto brambory mají nejvíce škrobu, jsou proto výrazně moučnaté a mají tendenci se rozpadat. Křupavé pečené brambory z varného typu C neuděláte, skvěle se hodí spíše na knedlíky či noky.
Tipy a triky, jak na perfektní pečené brambory
Příprava lahodných pečených brambor není žádná věda. Přesto je důležité dodržet několik základních pravidel:
k pečení používejte pouze brambory varného typu A, případně B
pekáč vyložte pečicím papírem, brambory se nebudou připékat
buďte opatrní s použitím alobalu, zadržuje vlhkost, a proto brání vzniku křupavé kůrky (pokud ho chcete použít, nezapomeňte brambory 10 až 15 minut před koncem pečení odkrýt)
vybírejte stejně velké brambory nebo je krájejte na podobně velké kusy, aby byly všechny propečené akorát
větší brambory rozkrájejte na plátky, měsíčky či kostky, ty malé můžete péct vcelku
jestliže potřebuje péct větší brambory, propíchejte je opatrně vidličkou
ideální teplota trouby pro přípravu pečených brambory je 200 až 220 °C
nejchutnější jsou brambory, pokud se servírují čerstvě upečené
pokud si nejste jistí obsahem škrobu, můžete před pečením brambory nejdříve namočit do studené vody, před pečením je důkladně osušte utěrkou
Čím ochutit pečené brambory
Brambory je třeba osolit. Nebojte se použít hrubozrnnou sůl, její chuť lépe vynikne. Pečené brambory snesou poměrně hodně soli, nemusíte jí proto šetřit. Vyzkoušet můžete také pečené brambory s mořskou nebo himalájskou solí.
Ze zelených bylinek se na pečené brambory hodí především rozmarýn a tymián, z koření pak drcený nebo celý kmín, stejně jako koriandr či římský kmín. Krásnou barvou jim propůjčí červená paprika. A pokud patříte k milovníkům ostřejších chutí, můžete nahradit sladkou papriku chilli kořením.
S čím podávat pečené brambory
Jestliže tvoří pečené brambory samostatný chod, nezapomeňte k nim připravit také dip. Jako základ můžete použít zakysanou smetanu, která se s pečenými bramborami úžasně doplňuje. Dochutit ji můžete třeba kousky opečené slaniny, čerstvou pažitkou, strouhaným čedarem nebo česnekem. Odlehčený dip vytvoříte, pokud použijete místo zakysané smetany nízkotučný tvaroh, případně řecký jogurt.
Zdroje: delish.com, loveandlemons.com, cookieandkate.com, thepioneerwoman.com, myrecipes.com, allrecipes.com
Přečtěte si více na téma
Související články
Tajemství dokonale křupavých domácích hranolek
Připravte si domácí hranolky tak, že ty kupované mražené už nebude chtít. Hravě vykouzlíte chutné a krásně křupavé hranolky, po kterých se Ihned zapráší. A pokud dáváte přednost zdravější kuchyni, prozradíme, jak je udělat úplně bez tuku.
Jak šéfkuchaři připravují nejoblíbenější bramborové přílohy
Bez brambor si možná umíme představit jeden den, ale třeba jeden týden české kuchyně bez brambor? To je nemyslitelné. Brambory jsou častou a oblíbenou přílohou, přesto při jejich přípravě chybujeme. Jak správně vařit bramborové přílohy?
Jak připravit zeleninu i pro zapřisáhlé odpůrce? Hoďte ji na plech!
Vydejte se na exkurz do světa pečené zeleniny. Během pečení získá úplně novou chuťovou dimenzi a často osloví i zapřisáhlé odpůrce zeleninových jídel. Její příprava je navíc až neuvěřitelně jednoduchá a rázem tak získáte zdravou, chutnou a křupavou přílohu.