Tajemství dokonale křupavých domácích hranolek

foto: Depositphotos

Připravte si domácí hranolky tak, že ty kupované mražené už nebude chtít. Hravě vykouzlíte chutné a krásně křupavé hranolky, po kterých se Ihned zapráší. A pokud dáváte přednost zdravější kuchyni, prozradíme, jak je udělat úplně bez tuku.

Reklama

Nejlepší brambory pro přípravu hranolek

Pokud chcete dosáhnout dokonalého výsledku, sáhněte po bramborách varného typu C. Tyto brambory jsou moučnaté a obsahují nejvíce škrobu. Zároveň mají největší tendenci se rozpadat, proto jsou oblíbené i pro přípravu bramborových knedlíků, kaší a placek.

Pro usnadnění práce sáhněte po větších bramborách, výsledné hranolky budou delší.

Reklama

Podrobný postup na perfektně křupavé hranolky

Kromě varného typu brambor ovlivní výslednou křupavost i samotná příprava hranolek. Jedním z nejdůležitějších kroků je jejich předsmažení.

  1. Po oloupání brambor krájejte hranolky zubatým nožem na tloušťku 6 mm.

  2. Již nakrájené hranolky můžete vložit do vody, aby nezhnědly. Nenechávejte je ale ve vodě příliš dlouho, byly by méně křupavé.

  1. Větší křupavost zajistí propláchnutí. Hranolky nasypte do cedníku a 15 až 20 sekund proplachujte pod tekoucí vodou.

  2. Poté dejte hranolky do hrnce se studenou vodou, octem a solí (na 300 g hranolek použijte zhruba 1 lžíci octa).

  3. Hranolky dejte vařit. Ihned po dosažení bodu varu stáhněte plamen na minimum a vařte 10 minut. Místo povaření můžete hranolky pouze louhovat 10 minut v octové vodě.

  4. Hranolky sceďte, přesypte na tác vyložený čistou textilní utěrkou a důkladně vysušte.

  5. Do hrnce se silným dnem nalijte olej na smažení na výšku 3 cm. Kvůli bezpečnosti musí být zbývající výška hrnce minimálně 7 cm, zabrání se tak přetečení rozpáleného oleje.

  1. Olej v hrnci rozpalte na 200 °C (k ověření teploty můžete použít kuchyňský teploměr).

  2. Hranolky přidávejte ve 3 dávkách. Vložte do hrnce ⅓ hranolek, vyčkejte 10 sekund a poté totéž opakujte ještě dvakrát.

  3. Jakmile jsou v hrnci všechny hranolky, smažte je 50 sekund.

  4. Hranolky vyjměte a na tácu vyloženém papírovou utěrkou nechte zcela vychladnout.

  5. Teprve poté znovu předehřejte olej na 200 °C a hranolky po menších dávkách smažte zhruba 4 minuty, dokud nebudou křupavé a nezískají zlatavou barvu.

  6. Usmažené hranolky vyjměte z hrnce a vložte do mísy vyložené papírovou utěrkou, aby se odstranil přebytečný tuk.

zdroj: Depositphotos

Jak na hranolky pečené v troubě

Brambory typu C oloupejte, případně krájejte i se slupkou. V tom případě je ale nejprve důkladně vyčistěte. Rozkrájené hranolky osolte, můžete přidat oblíbené koření. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem nebo ještě lépe silikonovou podložkou na pečení (hranolky získají křupavější kůrku). Plech vložte do trouby předehřáté na 220 °C a hranolky pečte 35 až 40 minut dozlatova.

Pouze s minimálním množstvím oleje připravíte hranolky také v horkovzdušné fritéze.

zdroj: Depositphotos

Buďte kreativní a vyčarujte si ochucené hranolky

Hranolky patří k nejoblíbenějším přílohám. Pokud vás už začnou lehce nudit, novou chuťovou dimenzi jim vdechnete kořením. Sáhnout můžete třeba po černém pepři, mletém česneku, červené paprice, rozmarýnu, chilli nebo grilovacím koření. A na talíři krásně prokouknou, jestliže je posypete strouhaným parmazánem, čerstvou pažitkou či petrželkou.

zdroj: Depositphotos

Zdroje: recipetineats.com, frommybowl.com, tastingtable.com, tastingtable.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Křupavé nebe na jazyku: Oslňte hosty domácími chipsy

Vyrobit vlastní bramborové chipsy trvá o něco déle než otevřít sáček s těmi kupovanými. Vynaložené úsilí se ale vyplatí. Naučte se připravovat bramborové chipsy v troubě, horkovzdušné fritéze, mikrovlnce i na pánvi.

Jak na nejlepší pečené brambory, které se vždy povedou

Jejich kouzlo tkví v jednoduchosti a všestrannosti. Jsou vynikající přílohou, ale snadno z nich vytvoříte i samostatný chod, za který se nebudete muset stydět. Pečené brambory s krásně křupavou slupkou a nadýchaným měkkým vnitřkem jsou zkrátka nepřekonatelné. Prozradíme, jak je správně připravit.

Jak šéfkuchaři připravují nejoblíbenější bramborové přílohy

Bez brambor si možná umíme představit jeden den, ale třeba jeden týden české kuchyně bez brambor? To je nemyslitelné. Brambory jsou častou a oblíbenou přílohou, přesto při jejich přípravě chybujeme. Jak správně vařit bramborové přílohy?

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.