Jak šéfkuchaři připravují nejoblíbenější bramborové přílohy

Bez brambor si možná umíme představit jeden den, ale třeba jeden týden české kuchyně bez brambor? To je nemyslitelné. Brambory jsou častou a oblíbenou přílohou, přesto při jejich přípravě chybujeme. Jak správně vařit bramborové přílohy?

Reklama

V bramborách najdete vysoký obsah vitamínů

Brambory obsahují velké množství vlákniny, fosforu i hořčíku. Jsou zdrojem vitaminu C a vitamínů skupiny B. Pozor však na to, že se většina prospěšných látek vyvaří ve vodě, proto je správná příprava důležitá.

Chutné brambory

Brambory jsou v Česku oblíbenou a rozšířenou přílohou a dají se připravit na desítky možných způsobů. Myslíte, že vaření brambor a bramborových příloh není nic složitého? Pak vás jistě překvapí, kolika chyb se při vaření brambor můžete dopustit. Jak připravují oblíbené bramborové přílohy šéfkuchaři?

Jak správně vařit brambory

Při vaření brambor je nutné řídit se odrůdou i varným typem. Každý druh brambor je vhodný pro jinou úpravu.

Brambory škrábejte vždy škrabkou nikdy ne nožem. Pod slupkou je nejvíce vitamínů, ty uchováte rychlou přípravou a tím, že brambory nebudete před vařením krájet. Brambory vkládejte až do vroucí vody a nastavte si časovač. Brambory se rychle rozvaří. Vody použijte minimum a vařte v menším hrnci. Brambory vytáhněte ihned po uvaření a vodu nevylévejte. Hodí se k přípravě polévek. Jaká jsou pravidla pro správné vaření? Po vložení brambor do vroucí vody je nechejte pár minut vařit prudce, poté sesbírejte pěnu a nechejte brambory dovařit na mírnější stupeň. Hotové brambory nezakrývejte pokličkou.

Reklama

Jak připravit bramborovou kaši

Bramborová kaše začíná u výběru varného typu brambor. Pro kaši a pyré je vhodné zvolit varný typ C. Bramborová kaše se lépe připravuje ze starších brambor, obsahují méně škrobu. Brambory na kaši vařte v hodně osolené vodě. Uvařené brambory před rozšleháním promačkejte. Připravte si změklé máslo a zahřátou smetanu. Podle šéfkuchařů byste na 1 kg brambor měli spotřebovat až 300 g másla a 1 balení smetany ke šlehání. Brambory by se na kaši měli vařit ve slupce, následně oloupat a znovu ohřát před prošleháním.

Prošlehání brambor na kaši by nemělo trvat déle než 2 minuty a kaši ihned podávejte.

Příprava pečených brambor

Pro pečené brambory volte typ s menším obsahem škrobu. Vhodné jsou spíše žluté odrůdy a větší velikost brambor. Brambory omyjte, nakrájejte a předvařte po dobu asi 7 minut. Tím docílíte křupavé slupky a jemného středu. Pečte s husím sádlem nebo slunečnicovým olejem, solí a bylinkami, pečte v jedné vrstvě. Pravidelně je během pečení míchejte, jednou znovu posolte. Pečte na 200 °C asi 30 až 40 minut.

Vařené brambory ve slupce

Pokud budete vařit brambory ve slupce, a to v páře, zvolili jste nejzdravější způsob přípravy. Brambor se slupkou dává tělu nejvíce prospěšných látek, zůstává v ní až 90 % obsahu vitamínu C. Kdo by chtěl uvařené brambory přeci jen oloupat, může si usnadnit práci tím, že před vařením brambor v polovině velmi jemně nakrojí. Řez musí jít po celé šířce a být maximálně 1 mm hluboký. Slupka pak jde oddělit jedním pohybem.

Příprava domácích předsmažených hranolek

Domácí hranolky jsou náročné na přípravu, ale mají mnohem lepší chuť než hranolky kupované. Pro hranolky volte varný typ C. Brambory oškrábejte a nakrájejte na hranolky. Připravte si hrnec s vodou a přiveďte vodu k varu. Vodu osolte, vhoďte hranolky a na mírnou teplotu je 5 minut povařte. Brambory vyjměte a důkladně osušte utěrkou. Teprve poté vhoďte do vroucího oleje. Smažení by mělo trvat maximálně 1 minutu, hranolky nesmí zhnědnout. Takto připravené hranolky dejte ve velké várce zmrazit a později znovu smažte na rozpáleném oleji asi 5 minut.

Recepty z brambor, které stojí za vyzkoušení

Zkuste také další bramborové recepty.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 14.3.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama