Rychlé, levné, chutné a bez nádobí. Oblíbené francouzské brambory

foto: Depositphotos

Receptů na francouzské brambory byste našli nespočet. Téměř se dá říct, že každá rodina má oblíbený recept. Vyberte si houbovou variantu, zeleninovou variantu nebo recepty s tradiční smetanovou zálivkou. Francouzské brambory můžete servírovat už za 20 minut.

Reklama

Oblíbené francouzské brambory

Francouzské brambory jsou populárním pokrmem. Příznivce si získali chutí, jednoduchostí přípravy a minimem ušpiněného nádobí. V receptech na francouzské brambory najdete nespočet ingrediencí a variací.

Francouzské brambory v původním provedení připomínají naše gratinované brambory. V české verzi objevíte houby, zeleninu, nejrůznější druhy masa a koření. Jedno ale mají recepty společné. Nesmí chybět smetana a sýrová krusta na povrchu.

Reklama

Prapředek francouzských brambor

Recepty z oblasti Savojska zmiňují podobný pokrm. V původním receptu se připravovaly syrové brambory s mlékem, česnekem, zakysanou smetanou a sýrem. Podávaly se jako příloha, pekly se s rozšlehaným vejcem. Ochuceny byly muškátovým ořechem, solí a mletým pepřem. Recept se podobá dnešním gratinovaným bramborům.

Rychlá varianta francouzských brambor

Brambory pečené s masem vyžadují dlouhou přípravu, jednodušší varianty s houbami nebo zeleninou můžete péct kratší dobu. Zelenina i houby zachovají strukturu a budou chutnější. V takovém případě si plátky brambor předvařte do poloměkka a kompletní pokrm krátce zapečte.

Úsporná varianta receptu používá přebytek vařených brambor z předcházejícího dne a zapéká je s uzeninou, sýrem a rozšlehaným vejcem ve smetaně.

Brambory s kysaným zelím

Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na kolečka. Na cibulce restujte uzené maso nebo uzeninu. Kysané zelí krátce propláchněte a vymačkejte z tekutiny. Směs se přelévá smetanou s rozšlehanými vejci a zapéká se strouhaným sýrem. Na zapečení je třeba jen 15 minut.

Zeleninové francouzské brambory

Připravují se z předvařených brambor a přidává se na kolečka nakrájená mrkev, na drobné kousky krájená brokolice, cuketa a v mléce povařené houby. Vše se zalévá vývarem a zapéká 30 minut. Nakonec se směs pokryje strouhaným sýrem a zapéká pod grilem.

Francouzské brambory s uzeným masem

Zapékají se již uvařené brambory z předešlého dne, aby byly plátky co nejsušší. Na 1 kg brambor se dává 400 g uzeného masa nakrájeného na kostičky. Vše se vkládá do pekáče vymazaného sádlem. Brambory se míchají s uzeným masem osmaženým na cibulce. Zalévá se směsí smetany, vajec, soli a pepře. Nakonec se zapéká sýrová krusta ze strouhaného eidamu. Doba pečení je asi 20 minut.

Francouzské brambory s kuřecím masem

Brambory nakrájejte na kolečka a připravte si zapékací mísu vymazanou máslem s prolisovaným česnekem. Na pánvi restujte velkou cibuli nakrájenou na drobné kousky a přidejte na nudličky nakrájená kuřecí prsa. Ochuťte solí, pepřem, česnekem, majoránkou. Do mísy skládejte vrstvu brambor a vrstvu restovaného masa s cibulí. Smíchejte smetanu s rozšlehaným vejcem a solí, brambory zalijte. Pečte přibližně 1 hodinu a ke konci pečení posypejte strouhaným sýrem.

Fit francouzské brambory

Do francouzských brambor se přidává větší množství zeleniny a šunka nebo kuřecí prsa. Ze zeleniny se používá cuketa, lilek, papriky a rajčata. Brambory se předvaří a smíchají s orestovanou cibulkou. Přidá se okořeněná zelenina. Zapéká se bez smetany, pouze s rozšlehaným vejcem a redukuje se množství tučného sýru.

Jak ochutit francouzské brambory

I když si najdete oblíbený recept, přesto můžete experimentovat s různými chutěmi. Vyzkoušejte dijonskou hořčici, uzenou papriku, muškátový oříšek, rozmarýn, majoránku, drcený kmín. Podlévat můžete vínem či různými vývary. Sýr na povrchu skvěle doplní na kostičky nakrájená slanina.

Zdroje: SpendWithPennies.com, RecipeTinEats.com, Taste.com.au, Continental.com.au

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Jak šéfkuchaři připravují nejoblíbenější bramborové přílohy

Bez brambor si možná umíme představit jeden den, ale třeba jeden týden české kuchyně bez brambor? To je nemyslitelné. Brambory jsou častou a oblíbenou přílohou, přesto při jejich přípravě chybujeme. Jak správně vařit bramborové přílohy?

Jak na nejlepší pečené brambory, které se vždy povedou

Jejich kouzlo tkví v jednoduchosti a všestrannosti. Jsou vynikající přílohou, ale snadno z nich vytvoříte i samostatný chod, za který se nebudete muset stydět. Pečené brambory s krásně křupavou slupkou a nadýchaným měkkým vnitřkem jsou zkrátka nepřekonatelné. Prozradíme, jak je správně připravit.

Tajemství dokonale křupavých domácích hranolek

Připravte si domácí hranolky tak, že ty kupované mražené už nebude chtít. Hravě vykouzlíte chutné a krásně křupavé hranolky, po kterých se Ihned zapráší. A pokud dáváte přednost zdravější kuchyni, prozradíme, jak je udělat úplně bez tuku.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.