Receptů na francouzské brambory byste našli nespočet. Téměř se dá říct, že každá rodina má oblíbený recept. Vyberte si houbovou variantu, zeleninovou variantu nebo recepty s tradiční smetanovou zálivkou. Francouzské brambory můžete servírovat už za 20 minut.
Francouzské brambory jsou populárním pokrmem. Příznivce si získali chutí, jednoduchostí přípravy a minimem ušpiněného nádobí. V receptech na francouzské brambory najdete nespočet ingrediencí a variací.
Francouzské brambory v původním provedení připomínají naše gratinované brambory. V české verzi objevíte houby, zeleninu, nejrůznější druhy masa a koření. Jedno ale mají recepty společné. Nesmí chybět smetana a sýrová krusta na povrchu.
Recepty z oblasti Savojska zmiňují podobný pokrm. V původním receptu se připravovaly syrové brambory s mlékem, česnekem, zakysanou smetanou a sýrem. Podávaly se jako příloha, pekly se s rozšlehaným vejcem. Ochuceny byly muškátovým ořechem, solí a mletým pepřem. Recept se podobá dnešním gratinovaným bramborům.
Brambory pečené s masem vyžadují dlouhou přípravu, jednodušší varianty s houbami nebo zeleninou můžete péct kratší dobu. Zelenina i houby zachovají strukturu a budou chutnější. V takovém případě si plátky brambor předvařte do poloměkka a kompletní pokrm krátce zapečte.
Úsporná varianta receptu používá přebytek vařených brambor z předcházejícího dne a zapéká je s uzeninou, sýrem a rozšlehaným vejcem ve smetaně.
Brambory uvařené ve slupce oloupejte a nakrájejte na kolečka. Na cibulce restujte uzené maso nebo uzeninu. Kysané zelí krátce propláchněte a vymačkejte z tekutiny. Směs se přelévá smetanou s rozšlehanými vejci a zapéká se strouhaným sýrem. Na zapečení je třeba jen 15 minut.
Připravují se z předvařených brambor a přidává se na kolečka nakrájená mrkev, na drobné kousky krájená brokolice, cuketa a v mléce povařené houby. Vše se zalévá vývarem a zapéká 30 minut. Nakonec se směs pokryje strouhaným sýrem a zapéká pod grilem.
Zapékají se již uvařené brambory z předešlého dne, aby byly plátky co nejsušší. Na 1 kg brambor se dává 400 g uzeného masa nakrájeného na kostičky. Vše se vkládá do pekáče vymazaného sádlem. Brambory se míchají s uzeným masem osmaženým na cibulce. Zalévá se směsí smetany, vajec, soli a pepře. Nakonec se zapéká sýrová krusta ze strouhaného eidamu. Doba pečení je asi 20 minut.
Brambory nakrájejte na kolečka a připravte si zapékací mísu vymazanou máslem s prolisovaným česnekem. Na pánvi restujte velkou cibuli nakrájenou na drobné kousky a přidejte na nudličky nakrájená kuřecí prsa. Ochuťte solí, pepřem, česnekem, majoránkou. Do mísy skládejte vrstvu brambor a vrstvu restovaného masa s cibulí. Smíchejte smetanu s rozšlehaným vejcem a solí, brambory zalijte. Pečte přibližně 1 hodinu a ke konci pečení posypejte strouhaným sýrem.
Do francouzských brambor se přidává větší množství zeleniny a šunka nebo kuřecí prsa. Ze zeleniny se používá cuketa, lilek, papriky a rajčata. Brambory se předvaří a smíchají s orestovanou cibulkou. Přidá se okořeněná zelenina. Zapéká se bez smetany, pouze s rozšlehaným vejcem a redukuje se množství tučného sýru.
I když si najdete oblíbený recept, přesto můžete experimentovat s různými chutěmi. Vyzkoušejte dijonskou hořčici, uzenou papriku, muškátový oříšek, rozmarýn, majoránku, drcený kmín. Podlévat můžete vínem či různými vývary. Sýr na povrchu skvěle doplní na kostičky nakrájená slanina.
Zdroje: SpendWithPennies.com, RecipeTinEats.com, Taste.com.au, Continental.com.au
Od: Iva V, 8.6.2025