Souboj příloh. Porazí batáty běžné brambory?

Řízek s bramborovou kaší, vánoční kapr a bramborový salát, domácí bramborové knedlíky či křupavé bramborové placky. Česká kuchyně nemůže bez brambor být. Zkuste však část bramborových příloh nahradit těmi z batátů.

Reklama

Brambory jsou s námi tisíce let

V Evropě jsou brambory nejběžnější přílohou a připravují se z nich desítky pokrmů. Přidávají se do polévek, salátů i pomazánek. Zapékané nahradí hlavní chod a smažené jsou výtečnou chuťovkou.

Ve světě se v největší míře pěstují obilniny, brambory zaujímají hned druhé místo. Předchůdce dnešních brambor pochází z Ameriky, kde se pěstovaly už před 8 nebo dokonce 13 tisíci lety. V jídelníčku je měli zejména Inkové, a to dokonce více než 250 různých druhů.

Do Evropy se brambory dostaly během třicetileté války. V klášterech je pěstovali františkáni, aby je uchránily před hladem.

Živiny v bramborách

V bramborách nenajdeme žádný tuk, proto není problém zařadit je do jídelníčku i při redukční dietě. Dejte však pozor na správnou úpravu. Vařením ve vodě ztrácí důležité vitaminy. Zkuste je připravit například v páře, a to i se slupkou.

Brambory dokonale zasytí díky vysokému podílu škrobu. V jedné porci brambor naleznete desetinu doporučené denní porce vlákniny. Brambory dodají našemu tělu i vitamín C, kyselinu listovou, draslík, hořčík a železo.

Reklama

Porce brambor (180 g) má nižší energetickou hodnotu (méně kalorií) než vařené těstoviny nebo vařená rýže.

Správná příprava brambor

Není nutné se úplně vzdávat tradiční přípravy, vařených brambor. Je však lepší brambory vařit i se slupkou, vcelku a dávat je až do vroucí vody. Vitamíny a minerály se u brambor nachází pod slupkou. Pokud se nelze vyhnout škrábání brambor, nepoužívejte nůž, ale co nejtenčí škrabku.

Oškrábané brambory vařte v menším množství vody a vodu nevylévejte. Použijte ji jako základ na polévku. Vždy do vody přidávejte kmín. Lepší chuť mají s libečkem.

Šetrnější úpravou jsou brambory vařené v páře nebo pečené brambory. Pozor na brambory připravené na tuku jako jsou hranolky, lupínky nebo bramborové placky. O živiny nepřijdete, ale přijmete mnohem více kalorií.

Druhy brambor

Brambor je nespočet odrůd a druhů. Zvykli jsme si však na rozdělení podle varného typu. Toto rozdělení se často v kuchyních ignoruje, což je velká škoda. Správnou chuť a konzistenci pokrmu docílíte jen se správným typem brambor.

  • Varný typ A – brambor s pevnou dužinou. Pro bramborové saláty a vařené brambory se slupkou.
  • Varný typ B – přílohové brambory.
  • Varný typ C – brambory s vysokým obsahem škrobu. Na bramboráky nebo bramborovou kaši.

Do lednice odděleně

Brambory by se neměly skladovat v lednici. Svědčí jim chladnější (ale ne tak chladné jako lednice) a temné místo. Velkým problémem je zejména skladování společně s jablky. Jablka natáhnou bramborový pach a brambory začnou předčasně klíčit.

Sladký brambor, batát

Historie pěstování batátů sahá až k obyvatelům Peru před 10 tisíci lety. Sladká brambora se do Evropy dostala už s Kryštofem Kolumbem, její rozšíření ale bylo pomalejší.

Napočítali byste přes 400 různých druhů batátů a zajímavé je, že s bramborou nejsou v žádném příbuzenském vztahu.

Prospěšné látky v batátech

V batátech je vysoký obsah vitaminu A i vysoký obsah vitamínu C. Dále mají hodně manganu, železa, draslíku. Jsou bohatým zdrojem vlákniny a pektinu (rozpustné vlákniny). Batáty pomáhají chránit před onemocněním srdce, snižují riziko rakoviny žaludku a tlustého střeva.

Batáty jsou bohaté na betakaroten, tomu je připisován preventivní účinek proti rakovině prsu a rakovině ledvin.

Batáty v jídelníčku

Oproti bramborám mají batáty nižší glykemický index. Zasytí tělo na delší čas. Jsou ale více kalorické a mají vyšší obsah cukru. Mají vyšší obsah vlákniny a nulový obsah tuku.

Vaříme s batáty

Po uvaření jsou dobré teplé i studené. Hodí se do polévek, jako příloha nebo jako pyré. V salátech je můžete doplnit citrónovou šťávou nebo jablečným octem. Dají se dokonce péct jako sušenky. Skladování batátů by mělo být na temném a chladném místě. Ani ony nemají příliš rády lednici.

Zkuste bramborové přílohy rozdělit na polovinu a dejte větší prostor batátům.

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 24.7.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama