Jak připravit batáty? Žádná věda v tom není!

Batáty neboli sladké brambory jsou oblíbenou zeleninou zdravé kuchyně. Pyšní se vysokým obsahem vlákniny, vitamínu A, C a dalších cenných látek. Navíc mají lahodnou chuť a připravit z nich pochoutku není vůbec složité.

Reklama

Pečené batátové hranolky

Připravte si 450 g batátů, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku sušeného česnekového prášku, 1 lžičku červené papriky, 1 lžičku soli a ½ lžičky pepře.

Batáty umyjte a rozkrájejte na hranolky. V misce rozmíchejte olej s kořením a solí. Batátové hranolky ve směsi obalte a vyskládejte na 2 plechy vyložené pečicím papírem tak, aby se jednotlivé kousky navzájem nedotýkaly. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte zhruba 15 minut. Poté hranolky otočte a ještě asi 10 minut pečte, dokud nebudou křupavé z obou stran. Ihned podávejte.

zdroj: Depositphotos

Blesková batátová kolečka

Potřebujete 2 velké batáty, 2 lžičky oleje a špetku mořské soli.

Batát opláchněte, ale neloupejte. Rozkrájejte je na rovnoměrně tenká kolečka a lehce osolte. Ve velké pánvi s rovným dnem rozehřejte olej. Batátová kolečka smažte z obou stran dozlatova. Servírovat můžete například pokapané seznamovou pastou a ozdobené čerstvou petrželkou.

Reklama

zdroj: Depositphotos

Batátový salát s pekanovými ořechy

Budete potřebovat 900 g batátů rozkrájených na měsíčky, 1 červenou cibuli, 1 šálek vody, ¾ šálku jablečného octa + další 2 lžíce (odděleně), ½ šálku čerstvé petrželky, ½ šálku nasekaných a opečených pekanových ořechů, 4 lžíce olivového oleje, 3 lžíce medu, 2 lžíce cukru, 1 lžíci dijonské hořčice, 2,5 lžičky soli, 1 lžičku uzené papriky, ½ lžičky mletého kmínu a ¼ lžičky pepře.

V rendlíku smíchejte vodu, cukr, ¾ šálku octa a 1 lžičku soli. Vařte asi 3 minuty, dokud se cukr nerozpustí. Cibule nakrájejte na plátky, vložte do malé zapékací misky, a právě připravenou směsí zalijte. Překryjte a odložte stranou.

Rozkrájené batáty důkladně promíchejte s uzenou paprikou, 1 lžičkou soli a 2 lžícemi oleje. Poté je rovnoměrně vyskládejte na plech a 20 až 25 minut pečte v troubě předehřáté na 220 °C dozlatova.

Ve velké míse rozmíchejte med, hořčici, pepř, zbývající 2 lžíce octa, ¼ lžičku soli a 2 lžíce oleje. Cibulku slijte a přidejte do mísy společně s batáty a petrželkou. Salát promíchejte a posypte pekanovými ořechy.

Vařené batáty a batátová kaše (vhodné jako příloha)

Připravte si 680 g batátů, ½ lžíce olivového oleje nebo másla a ¼ lžičky soli.

Batáty opláchněte a rozkrájejte na menší kostky. Vložte je do hrnce, zcela zalijte vodou a osolte. Přiveďte k varu a vařte zhruba 7 až 12 minut do změknutí (zda jsou měkké zjistíte pomocí vidličky). Sceďte a podávejte.

Z uvařených batátů vytvoříte jednoduše i kaši. Po slití si ponechte ½ šálku vody z vaření a vraťte ji zpátky k batátům. Přidejte 1 nastrouhaný stroužek česneku, ½ šálku mléka, 2 lžíce nasekané čerstvé pažitky, ½ lžičku soli a pepř dle chuti. Rozmíchejte do požadované konzistence, ještě teplé servírujte.

zdroj: Depositphotos

Pečené placičky ze strouhaných batátů

Potřebujete 450 g batátů, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžičku kukuřičného škrobu, ¾ lžičky soli, ½ lžičky sušeného česnekového prášku a ¼ lžičky pepře.

Batáty opláchněte a nahrubo nastrouhejte. V míse promíchejte s olejem, kukuřičným škrobem, kořením a solí. Plech vyložte pečicím papírem a vytvořte na něm 6 kopečků z připravené směsi. V troubě předehřáté na 190 °C pečte zhruba 30 minut, dokud nezačnou okraje hnědnout.

Zdroje: cooking.nytimes.com, minimalistbaker.com, foodandwine.com, acouplecooks.com, acouplecooks.com, acouplecooks.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 18.1.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama