Salát z trouby? Žádný nesmysl, ale geniální řešení pro chladné dny

Také vás v zimě salát právě vytažený z lednice příliš neláká? Zkuste na to jít pro změnu jinak. Pečený salát z trouby nejenže potěší chuťové pohárky, ale zároveň krásně prohřeje tělo.

Reklama

Pečený zeleninový salát s růžičkovou kapustou

Připravte si 450 g batátů, 450 g růžičkové kapusty, 40 g čerstvých špenátových listů, 1 papriku, 1 červenou cibuli, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžičku oregana, 1 lžičku pepře a 1 lžičku soli. Dále na zálivku 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octa a 1 lžičku javorového sirupu.

Nakrájejte batáty, papriku, cibuli a růžičkovou kapustu rozkrájejte na poloviny. Vložte do velké mísy, přidejte oregano, pepř, sůl a olivový olej. Promíchejte. Poté rozprostřete zeleninu na plech a v troubě předehřáté na 200 °C pečte 40 minut. V průběhu pečení alespoň jednou obraťte.

Zatímco se zelenina peče, připravte si dresink smícháním oleje, octa a javorového sirupu. V míse smíchejte upečenou zeleninu se špenátem, přidejte dresink, a ještě teplé podávejte.

Pečený salát s květákem a cizrnou

Budete potřebovat 1 menší brokolici, 1 středně velký batát, 1 středně velkou cuketu, 1 plechovku cizrny, 1 červenou cibuli, ⅔ šálku rozdrobeného sýra feta, ¼ šálku čerstvé petrželky a 3 lžíce extra panenského olivového oleje. Na dresink dále 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1,5 lžičky drceného česneku, 1 lžičku oregana, ½ lžičky dijonské hořčice, 1 lžičku soli a ½ lžičky pepře.

Brokolici rozdělejte na růžičky, batát a cuketu pokrájejte na kostky, cibuli nakrájejte na kolečka. Rozložte na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Promíchejte a vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Po uplynutí doby obraťte a dalších 10 až 15 minut pečte dokřupava.

Reklama

Než bude zelenina hotová, připravte si dresink smícháním všech ingrediencí.

Upečenou zeleninu vložte do velké mísy, přidejte cizrnu a dresink. Důkladně promíchejte. Nakonec přidejte i fetu a petrželku. Servírovat můžete například s pita chlebem či kuskusem.

Pečený salát s piniovými oříšky

Nachystejte si 1 římský salát, 2 papriky, 2 menší červené cibule, 1 lilek, 1 střední cuketu, 1 batát, 50 g rozdrobené fety, 2 lžíce piniových oříšků, 1,5 lžíce olivového oleje, ½ lžičky oregana, ½ lžičky česnekového prášku, ½ lžičky soli a ¼ lžičky pepře. Na zálivku budete navíc potřebovat 60 ml extra panenského olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octa, 1 lžíci medu, 1 lžičku dijonské hořčice, ½ lžičky česnekového prášku, sůl a pepř dle chuti.

Zeleninu rozkrájejte a dejte na pekáč, pouze římský salát ponechte stranou. Pokud by byla zelenina příliš nahuštěná, použijte pekáče dva, aby se dobře propekla. Přidejte olivový olej, oregano, česnekový prášek, sůl a pepř. Promíchejte. Vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte zhruba 30 minut, dokud nezačne hnědnout. V průběhu pečení alespoň jednou promíchejte. Poté zeleninu posypte sýrem feta a piniovými oříšky. Ještě na několik minut vraťte do trouby, dokud se sýr nerozteče a oříšky nezačnou zlátnout.

Mezitím si připravte dresink důkladným smícháním všech surovin. Můžete použít metličku nebo je promíchat pomocí šejkru. Nakonec dejte do velké mísy římský salát, ještě teplou zeleninu a dresink. Ručně promíchejte a ihned podávejte.

Zdroje: tasteofhome.com, tasty.co, wellplated.com, taste.com.au

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 12.12.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama