Salát z trouby? Žádný nesmysl, ale geniální řešení pro chladné dny

foto: Depositphotos

Také vás v zimě salát právě vytažený z lednice příliš neláká? Zkuste na to jít pro změnu jinak. Pečený salát z trouby nejenže potěší chuťové pohárky, ale zároveň krásně prohřeje tělo.

Reklama

Pečený zeleninový salát s růžičkovou kapustou

Připravte si 450 g batátů, 450 g růžičkové kapusty, 40 g čerstvých špenátových listů, 1 papriku, 1 červenou cibuli, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžičku oregana, 1 lžičku pepře a 1 lžičku soli. Dále na zálivku 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octa a 1 lžičku javorového sirupu.

Nakrájejte batáty, papriku, cibuli a růžičkovou kapustu rozkrájejte na poloviny. Vložte do velké mísy, přidejte oregano, pepř, sůl a olivový olej. Promíchejte. Poté rozprostřete zeleninu na plech a v troubě předehřáté na 200 °C pečte 40 minut. V průběhu pečení alespoň jednou obraťte.

Reklama

Zatímco se zelenina peče, připravte si dresink smícháním oleje, octa a javorového sirupu. V míse smíchejte upečenou zeleninu se špenátem, přidejte dresink, a ještě teplé podávejte.

Pečený salát s květákem a cizrnou

Budete potřebovat 1 menší brokolici, 1 středně velký batát, 1 středně velkou cuketu, 1 plechovku cizrny, 1 červenou cibuli, ⅔ šálku rozdrobeného sýra feta, ¼ šálku čerstvé petrželky a 3 lžíce extra panenského olivového oleje. Na dresink dále 2 lžíce extra panenského olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1,5 lžičky drceného česneku, 1 lžičku oregana, ½ lžičky dijonské hořčice, 1 lžičku soli a ½ lžičky pepře.

Brokolici rozdělejte na růžičky, batát a cuketu pokrájejte na kostky, cibuli nakrájejte na kolečka. Rozložte na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte a opepřete. Promíchejte a vložte na 10 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Po uplynutí doby obraťte a dalších 10 až 15 minut pečte dokřupava.

Než bude zelenina hotová, připravte si dresink smícháním všech ingrediencí.

Upečenou zeleninu vložte do velké mísy, přidejte cizrnu a dresink. Důkladně promíchejte. Nakonec přidejte i fetu a petrželku. Servírovat můžete například s pita chlebem či kuskusem.

Pečený salát s piniovými oříšky

Nachystejte si 1 římský salát, 2 papriky, 2 menší červené cibule, 1 lilek, 1 střední cuketu, 1 batát, 50 g rozdrobené fety, 2 lžíce piniových oříšků, 1,5 lžíce olivového oleje, ½ lžičky oregana, ½ lžičky česnekového prášku, ½ lžičky soli a ¼ lžičky pepře. Na zálivku budete navíc potřebovat 60 ml extra panenského olivového oleje, 2 lžíce balzamikového octa, 1 lžíci medu, 1 lžičku dijonské hořčice, ½ lžičky česnekového prášku, sůl a pepř dle chuti.

Zeleninu rozkrájejte a dejte na pekáč, pouze římský salát ponechte stranou. Pokud by byla zelenina příliš nahuštěná, použijte pekáče dva, aby se dobře propekla. Přidejte olivový olej, oregano, česnekový prášek, sůl a pepř. Promíchejte. Vložte do trouby předehřáté na 220 °C a pečte zhruba 30 minut, dokud nezačne hnědnout. V průběhu pečení alespoň jednou promíchejte. Poté zeleninu posypte sýrem feta a piniovými oříšky. Ještě na několik minut vraťte do trouby, dokud se sýr nerozteče a oříšky nezačnou zlátnout.

Mezitím si připravte dresink důkladným smícháním všech surovin. Můžete použít metličku nebo je promíchat pomocí šejkru. Nakonec dejte do velké mísy římský salát, ještě teplou zeleninu a dresink. Ručně promíchejte a ihned podávejte.

Zdroje: tasteofhome.com, tasty.co, wellplated.com, taste.com.au

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Jak připravit zeleninu i pro zapřisáhlé odpůrce? Hoďte ji na plech!

Vydejte se na exkurz do světa pečené zeleniny. Během pečení získá úplně novou chuťovou dimenzi a často osloví i zapřisáhlé odpůrce zeleninových jídel. Její příprava je navíc až neuvěřitelně jednoduchá a rázem tak získáte zdravou, chutnou a křupavou přílohu.

Jak připravit batáty? Žádná věda v tom není!

Batáty neboli sladké brambory jsou oblíbenou zeleninou zdravé kuchyně. Pyšní se vysokým obsahem vlákniny, vitamínu A, C a dalších cenných látek. Navíc mají lahodnou chuť a připravit z nich pochoutku není vůbec složité.

Vůně z trouby: Jak na lahodná pečená jablka

V chladných podzimních a zimních dnech čerstvě upečená jablka tělo krásně prohřejí. A nejen je, nasládlá chuť se skořicí totiž zaručeně potěší chuťové buňky. Naučte se připravovat pečená jablka plněná, stejně jako jednoduše rozkrájená na plátky či kostičky.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.