Jak připravit zeleninu i pro zapřisáhlé odpůrce? Hoďte ji na plech!

Vydejte se na exkurz do světa pečené zeleniny. Během pečení získá úplně novou chuťovou dimenzi a často osloví i zapřisáhlé odpůrce zeleninových jídel. Její příprava je navíc až neuvěřitelně jednoduchá a rázem tak získáte zdravou, chutnou a křupavou přílohu.

Reklama

Kterou zeleninu péct

Připravit si můžete takřka jakoukoliv zeleninu. K pečení se hodí například sladké brambory, pastinák, mrkev, červená řepa, cuketa, paprika, cibule nebo česnek. Bez obav můžete péct klidně i růžičkovou kapustu, brokolici, lilek, chřest, zelené fazolky, květák a kedlubnu.

Na plech můžete přidat dokonce i rajčata, ale s těmi raději opatrně, protože mají tendenci pustit hodně vody. Vůbec se pro pečení nehodí křehké saláty a příliš vhodná není ani cibulová nať, špenát, celer a okurky.

Jaký olej použít na pečenou zeleninu

Příprava pečené zeleniny se neobejde bez použití tuku, respektive oleje. Zvolte raději olej s vyšším bodem kouřivosti, která nemá tendenci se přepalovat. Dobrou volbu představuje například rafinovaný olivový, řepkový nebo kokosový olej. Lahodnou chuť vykouzlí také přepuštěné máslo neboli ghí, které se na rozdíl od klasického másla hodí i na pečení.

Základní recept na pečenou zeleninu

Budete potřebovat 2 středně velké papriky, 2 menší cukety, 1 sladkou bramboru (batát), 1 červenou cibuli, 1 malou brokolici, 3 lžíce rafinovaného olivového oleje, 1 lžíci dijonské hořčice, 2 lžičky italského koření, 1 lžičku soli, ½ lžičky česnekového prášku a ½ lžičky pepře.

Reklama

Troubu dejte předehřát na 220 °C. Mezitím zeleninu omyjte, očistěte a rozkrájejte na podobně velké kusy. Poté ji přesypte do velké mísy a důkladně promíchejte s olejem a hořčicí. Dochuťte solí, italským kořením, česnekovým práškem a pepřem.

Plech vyložte pečicím papírem a zeleninu na něj rozložte tak, aby nebyla příliš natěsnaná na sebe. Případně můžete použít dva plechy, v takovém případně použijte oboustranný ohřev, kdy bude během pečení jeden z plechů v horní třetině a druhý ve spodní třetině trouby.

Pečte 25 až 35 minut, dokud nezačne zelenina na okrajích hnědnout. Dobře upečená zelenina by měla mít křupavou kůrku a měkký vnitřek. Servírujte ji ještě teplou.

Jak využít pečenou zeleninu

Křupavá pečená zelenina je především lahodnou přílohu. Dobře poslouží ale i jako chutná ingredience do polévek a teplých salátů. Můžete ji také použít jako základ pro přípravu domácích dipů a pomazánek. Snadno s ní oživíte rozmanité zapékané pokrmy, těstoviny, kuskus, stejně jako obložené sendviče. A přidat ji lze rovněž do vaječných omelet a plněných tortillových placek.

Jak uskladnit pečenou zeleninu na později

Důkladně vychladlou pečenou zeleninu můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až 5 dní. Před podáváním ji stačí znovu ohřát v troubě nebo mikrovlnné troubě. Pečenou zeleninu lze také zamrazit. Po vyndání z mrazáku ji ale ihned ohřejte, v opačném případě pustí hodně vody, což ovlivní chuť a sktrukturu.

Další tipy pro přípravu pečené zeleniny

  • Perfektních výsledků dosáhnete, pokud zeleninu důkladně potřete olejem. Ten by měl tvořit na každém kousku hladký a lesklý povlak.

  • Zelenina nesmí být natěsnaná na sebe, místo propečení by se dusila v páře a nevytvořila by se křupavá kůrka. Pokud připravujete větší množství, raději použijte dva plechy.

  • Nebojte se experimentovat s různým kořením a dochucovadly. Pečenou zeleninu můžete dochutit například chilli, adžikou, citronovou šťávou, balzamikovým octem, ale i hnědým cukrem nebo javorovým sirupem (zelenina získá luxusní zkaramelizovaný povrch).

  • Zeleninu si můžete nachystat a nakrájet klidně den předem. Je ale nutné ji skladovat ve vzduchotěsné nádobě v lednici.

  • Luxusní přílohu vykouzlíte, pokud pečenou zeleninu při servírování posypete strouhaným parmazánem.

  • Pro maximálně rovnoměrný výsledek plech v polovině pečení otočte.

  • Běžnou kuchyňskou sůl lze bez obav nahradit i hrubozrnnou mořskou nebo himalájskou solí pro výraznější chuť.

  • Kořenová zelenina a dýně vyžadují nejdelší čas přípravy. Jestliže je chcete péct společně s měkkými a tenkými druhy zeleniny (cuketa, paprika, zelené fazolky aj.), rozkrájejte ji na menší kusy.

Zdroje: asteofhome.com, thekitchn.com, wellplated.com, recipetineats.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 21.6.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama