Klíčové slovo „zelenina“

Proti zánětům lze bojovat i jídlem. Které potraviny zařadit do jídelníčku?

Ačkoliv je zánět v mnoha případech prospěšný, protože přispívá k vypořádání se s infekcí a urychluje uzdravení po zranění, zejména chronický zánět v těle má spíše negativní dopady. Zklidnit tyto nežádoucí zánětlivé procesy dokážou i některé druhy potravin. Které z nich to jsou?

23.5.2022

Nejsou jen červená a kulatá: Objevte fascinující svět rajčat

Svěží rajčatový salát, sušená rajčata provoněná sluncem, nesmrtelný a univerzální kečup. Rajčata se dají připravit na tisíce skvělých způsobů. Ale obrovská pestrost panuje také mezi samotnými rajčaty. Mohou být malá, obrovská, šťavnatá, masitá nebo třeba černá. Existují totiž stovky a stovky různých kultivarů!

16.5.2022

Křupavá ředkvička: Čím je prospěšná a co z ní ukuchtit

Má roztomilý vzhled a chutný pálivý vnitřek. Jinak však příliš pozornosti většinou nepoutá. To je ale veliká škoda. Zdánlivě obyčejná ředkvička totiž může vnést do kuchyně příjemné oživení. Navíc ukrývá řadu cenných mikroživin a má léčivé vlastnosti. Perfektně se hodí také do redukčního jídelníčku.

3.5.2022

Ovocné a zeleninové slupky je škoda vyhazovat. Víme, co s nimi

Dáváte slupky z ovoce a zeleniny na kompost nebo v horším případě jednoduše házíte do odpadkového koše? Pak děláte chybu, protože právě slupky jsou velice bohatým zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálních látek a dalších cenných mikroživin. Uvádí se například, že přibližně 30 % celkového množství vlákniny obsažené v zelenině se nachází právě v její slupce!

29.4.2022

Není jen mrkev a petržel. Netradiční kořenovou zeleninu se vyplatí vyzkoušet!

Mrkev, petržel, celer, ředkvička a křen. Říkáte si, že kořenová zelenina už vás nemá čím překvapit? Pokud rádi experimentujete a milujete zeleninu na tisíce různých způsobů, pak by vám neměly uniknout ani ty méně známé druhy kořenové zeleniny. I ony totiž mají rozhodně co nabídnout.

14.2.2022