Salát má minimum kalorií a tlumí úzkosti. Do jídelníčku patří každý den

Není pravdou, že konzumace salátů patří jen do režimu redukční diety nebo do zdravého životního stylu. Porci listového salátu byste si měli dopřát každý den. A rozhodně to nebude monotónní jídelníček. Jaké druhy salátů známe a v čem nám tolik prospívají? Odpovíme vám.

Reklama

Salát je třeba konzumovat každý den

Výběr v obchodech a na tržištích je dostatečně pestrý na to, abyste měli každý den v týdnu jiný listový salát. Tak proč si neustále dáváte do košíku jen ledový nebo hlávkový salát? Poznejte druhy salátů důkladněji a seznamte se i s tím, které saláty přináší nejvíce benefitů pro zdraví.

Salát (případně alespoň kousky zeleniny) by měl být součástí každého jídla. Měl by doplňovat nejen oběd a večeři, ale i snídani a jednu ze svačin. Na druhé ze svačin by se mělo objevit ovoce. Myslete na to, že zeleniny v jídelníčku musí být dvakrát tolik než ovoce. Celkem bychom měli konzumovat přibližně 600 g ovoce a zeleniny denně, jednoduchým přepočtem se dostáváme ke 400 g zeleniny a 200 g ovoce.

Reklama

Pro zlepšení chuti salátu je možné přidat nejrůznější zálivky a dresinky. Oblíbenou zálivkou je olivový olej a ocet, sáhnout můžete i po majonéze, zakysané smetaně nebo bílém jogurtu.

Energetická hodnota salátů

Co je zelené je nejen zdraví prospěšné, ale také s minimální kalorickou hodnotou. Jinými slovy, můžete si salátu dopřát kolik budete chtít. Vláknina zasytí a ze 100 g salátu přijmete průměrně jen 15 kalorií. Příjem dostatečného množství vlákniny pomáhá redukovat hladinu cholesterolu a hladinu cukru v krvi.

Ve všech salátech najdete vitamin A a vitamín C. Saláty mají i hodně železa, vápníku a draslíku. Jsou bohaté na kyselinu listovou. Čím tmavší salát, tím více prospěšných látek. V salátech najdete i látku lactucin, ta působí jako mírné sedativum. Pravidelná konzumace salátů uklidňuje mysl.

Reklama

Oblíbené druhy listových salátů

  • Ledový salát není třeba představovat. Možná vás překvapí, že pochází z Asie. Křehký a chrupavý salát má v oblibě většina z nás. Proto také často tvoří základ pro míchané saláty. Pokud vyberete čerstvý salát a budete jej skladovat správně, vydrží vám v lednici i dva týdny. U čerstvého salátu není stopka zabarvená do hněda. Jelikož se jedná o světlý salát má ze jmenovaných salátů nejmenší obsah prospěšných látek, to ale neznamená že byste se mu měli vyhýbat.
  • Hlávkový salát je tradičním salátem, jeho chuť není příliš výrazná. Chutné a chrupavé listy jsou až v jeho středu v blízkosti takzvaného salátového srdce. Hlávkový salát byl vypěstován šlechtěním ze salátu locika divoká, především na území USA. Listy nekrájejte, ale trhejte.
  • Lollo rosso je z jižní Evropy. Má červenou barvu listů a místy je zbarvený až do fialova. Je pikantní, nahořklý. Je vhodné ho kombinovat s jiným druhem salátů, často se používá dokonce jen jako dekorace. V salátu lollo rosso je vysoký obsah vitamínu E.
Mangold
  • Pak choi je protáhlý salát, který se tepelně upravuje. Najdete ho v pokrmech asijské kuchyně.
  • Rukola má charakteristickou nahořklou chuť, proto je vhodné kombinovat ji se sladkými rajčaty, hráškem nebo kukuřicí. Je vhodná i na tepelnou úpravu nebo z ní můžete vyrobit pesto. Je určena k rychlé spotřebě. Rukola je bohatá na vitamín C a betakaroten.
  • Římský salát má protáhlý tvar a listy se dají připravit jako salát nebo mohou posloužit jako wrap. Zabalením masové směsi do listového salátu se můžete vyhnout použití pečiva při přípravě svačiny na cesty. Římský salát je možné tepelně upravit. Římský salát můžete vybrat i ve variantě baby salátů. Baby salát je šťavnatější a více chrupavý, chutí připomíná mandle. Oba druhy byly vyšlechtěny v Itálii, tento druh salátu má vysoký obsah vlákniny.

  • Trhaný salát dubáček chutná po oříšcích. Hodí se kombinovat s ostatními saláty. Chutná výborně a vypadá krásně. Bohužel je třeba spotřebovat jej nejpozději jeden den po nákupu.
  • Čekanka je mírně upozaděna pro svou nahořklou chuť. Rozkrojená připomíná drobné lodičky, často se zapéká. Málo hořká čekanka má téměř bílou barvu a jakmile je zbarvena do červena, obsahuje hořkosti mnohem více. Nejvíce hořká je část u košťálu, tuto část vždy odstraňte. Čekanka je vhodná k tepelné úpravě, obsahuje omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.
  • Polníček je velmi chutný a drobný salát. Stačí jej jen propláchnout a můžete jej servírovat se zálivkou. Chuťově je neutrální, dobře se kombinuje s jinými druhy. V polníčku je více vitaminu C než v citrusových plodech. Ti, kterým chybí hořčík by měli konzumovat polníček alespoň dvakrát týdne.
  • Mangold hraje všemi barvami. Drobné a menší listy mangoldu se hodí do salátů nebo pro tepelnou úpravu. Pozor na velké listy, mají obvykle dřevnaté stonky.

Saláty lehké i výživné

Ačkoliv má salát nízkou energetickou hodnotu, vše můžete zkazit nevhodným dresinkem. Při režimu redukční diety připravujte dresinky se základem z řeckého jogurtu nebo cottage. Ochutit můžete i citronovou šťávou nebo vinným octem. Pokud si budete dávat salát namísto oběda, je třeba přidat zdroj bílkoviny. Tím může být vejce, šunka nebo restované kuřecí maso.

Zdroje: healthline.com, foodal.com, foodal.com, stylecraze.com, organicfacts.net

Foto: shutterstock.com

Autor: Iva Vaněčková, 14.9.2021

Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama