Rychlý, barevný, chutný a připravený i za studena. Vsaďte na obědový salát

foto: Depositphotos

Nedostatek času na vaření, nemožnost ohřát si oběd na cestách, touha po něčem lehčím během dne nebo odhodlání stravovat se zdravě. Je mnoho důvodů, proč se rozhodnout čas od času nahradit teplé jídlo salátem. Jaká jsou pravidla pro přípravu a co by měl obědový salát splňovat? Prozradíme, jak proměnit salát v plnohodnotné jídlo.

Reklama

Skládáme obědový salát

Zelenina se zeleninou servírovaná na zeleninovém salátě by vás nezasytila a ani byste se na takový salát netěšili. Proto myslete na to, že salát musí obsahovat vždy několik ingrediencí. K zelenině je třeba přidat bílkovinovou složku a nejlépe i plátek celozrnného chleba nebo jiného kvalitního pečiva. Poměrně dost vitamínů je rozpustných v tucích, salát zakápněte kvalitním olivovým olejem. Nakonec je třeba salát dobře ochutit. Může to být čerstvými sekanými bylinkami nebo různými typy dresinků a zálivek.

Základ obědového salátu

Základem obědového salátu by měla být listová zelenina. Můžete kombinovat různé druhy listových salátů, pro snadnější konzumaci je nakrájejte na drobné kousky. Relativně dlouhé skladování v lednici vydrží římský salát nebo ledový salát. Pro vysoký obsah vody byste měli do každého salátu přidat rajčata a salátovou okurku. V zimním období pořizujte cherry rajčata, mají lepší chuť. Základ salátu můžeme dále obměňovat a přidávat další druhy zeleniny nebo dokonce ovoce.

Reklama

V zimních měsících přidejte třeba krátce svařený mražený hrášek nebo mraženou kukuřici. Výborná je i červená řepa.

Zdravé tuky do salátu

Salát by měl obsahovat zdravé tuky, zdrojem je například olivový olej. Dobře poslouží i nejrůznější semínka nebo ořechy. Výborné je do salátu zralé avokádo nakrájené na kostičky. Olivový olej přidávejte ve větším množství, velká část zůstává na dně salátové misky, o linii se nemusíte bát.

Bílkovina nesmí v salátu chybět

Bílkovina je z makroživin nejvíce sytící a ve vyváženém obědu nesmí chybět. Přidávejte do salátu jen jeden druh. Jednoduché je přidání vařeného vejce natvrdo nebo ztraceného vejce. Rychle přidáte i tuňáka ve vlastní šťávě. Výborně chutná pečené kuřecí maso. Výraznou chuť bude mít salát po ančovičkách nebo mořských plodech.

Do salátů můžete přidat nejrůznější druhy sýrů, oblíbený je sýr balkánského typu, mozzarella, sýry typu brie, ale i čedar, strouhaný parmazán nebo plísňové sýry.

Bílkoviny se dají do salátu přidat také v rostlinné podobě. Míchejte zeleninu s tofu, fazolemi nebo cizrnou. Tofu vybírejte uzené nebo různě marinované.

Sacharid dodá energii

Komplexní sacharidy přidáte kvalitním kouskem pečiva. Můžete jej přikusovat nebo použít jako kapsu na salát. Na cestách je výborný salát zabalený do tortilly nebo do toustových chlebů. V salátech chutnají dobře těstoviny, například kuskus nebo bulgur či quinoa. Kdo má rád, může přidat vařenou pohanku. Vhodné jsou i různé druhy obilných placek.

Ochucení salátu

Jednoduše můžete salát ochutit bílým jogurtem se solí a pokud nejste na cestách i s prolisovaným česnekem. Chuť salátu propůjčí balzamiko, kapary nebo olivy. Vyzkoušet můžete i různé typy bylinkových solí.

Co se hodí do salátů

Perfektní jsou restované houby na troše slaniny nebo čerstvou zeleninu doplňte grilovanou zeleninou. Výborný je salát v kombinaci s teplou pečenou zeleninou s výrazným kořením.

Po celý rok jsou dostupné nejrůznější klíčky, kombinujte saláty s klíčky mungo, čočkou, hrachem či cizrnou.

Tipy pro přípravu salátů

  • Na cesty volte v základu ledový nebo římský salát, vydrží déle čerstvé.

  • Dresink si připravte zvlášť a salát přelijte dresinkem až před podáváním.

  • V jarních měsících míchejte do salátů mladé listy pampelišek, jsou studnicí zdraví.

  • Pro krásný vzhled salátu použijte na některou zeleninu spirálový kráječ.

  • Oříšky do salátu nejprve nasucho opečte na pánvi.

  • Namísto zálivky nebo dresinku se dá použít pesto.

  • Zálivku na salát si můžete připravit na několik dní.

Zdroje: theHealthyEpicurean.com, theKitchn.com, CookUnity.com, FitMenCook.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Salát má minimum kalorií a tlumí úzkosti. Do jídelníčku patří každý den

Není pravdou, že konzumace salátů patří jen do režimu redukční diety nebo do zdravého životního stylu. Porci listového salátu byste si měli dopřát každý den. A rozhodně to nebude monotónní jídelníček. Jaké druhy salátů známe a v čem nám tolik prospívají? Odpovíme vám.

Dresinky a zálivky: Dodejte svým salátům skvělou chuť

Saláty jsou zdravou a osvěžující součástí naší stravy. Nabízejí širokou škálu vitamínů, minerálů a vlákniny, které jsou pro naše tělo nezbytné. Nicméně, abychom v plné míře ocenili chuť a texturu jednotlivých ingrediencí, je klíčové přidat k salátům různé dresinky a zálivky. Ať už si vyberete klasické recepty nebo si vyzkoušíte něco originálního, používání dresinků a zálivek přináší řadu výhod, které nemůžeme ignorovat.

Grilovací sezona za dveřmi. K masu potřebujete prověřené saláty z bílého a červeného zelí

Ke grilovaným masům ale i k jiným masovým pokrmům se hodí salát z čerstvého zelí. Můžete vsadit na klasiku nebo se inspirovat zahraniční kuchyní. Poradíme tipy a triky na skvělé zelné saláty.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.