Rychlý, barevný, chutný a připravený i za studena. Vsaďte na obědový salát

Nedostatek času na vaření, nemožnost ohřát si oběd na cestách, touha po něčem lehčím během dne nebo odhodlání stravovat se zdravě. Je mnoho důvodů, proč se rozhodnout čas od času nahradit teplé jídlo salátem. Jaká jsou pravidla pro přípravu a co by měl obědový salát splňovat? Prozradíme, jak proměnit salát v plnohodnotné jídlo.

Reklama

Skládáme obědový salát

Zelenina se zeleninou servírovaná na zeleninovém salátě by vás nezasytila a ani byste se na takový salát netěšili. Proto myslete na to, že salát musí obsahovat vždy několik ingrediencí. K zelenině je třeba přidat bílkovinovou složku a nejlépe i plátek celozrnného chleba nebo jiného kvalitního pečiva. Poměrně dost vitamínů je rozpustných v tucích, salát zakápněte kvalitním olivovým olejem. Nakonec je třeba salát dobře ochutit. Může to být čerstvými sekanými bylinkami nebo různými typy dresinků a zálivek.

Základ obědového salátu

Základem obědového salátu by měla být listová zelenina. Můžete kombinovat různé druhy listových salátů, pro snadnější konzumaci je nakrájejte na drobné kousky. Relativně dlouhé skladování v lednici vydrží římský salát nebo ledový salát. Pro vysoký obsah vody byste měli do každého salátu přidat rajčata a salátovou okurku. V zimním období pořizujte cherry rajčata, mají lepší chuť. Základ salátu můžeme dále obměňovat a přidávat další druhy zeleniny nebo dokonce ovoce.

V zimních měsících přidejte třeba krátce svařený mražený hrášek nebo mraženou kukuřici. Výborná je i červená řepa.

Zdravé tuky do salátu

Salát by měl obsahovat zdravé tuky, zdrojem je například olivový olej. Dobře poslouží i nejrůznější semínka nebo ořechy. Výborné je do salátu zralé avokádo nakrájené na kostičky. Olivový olej přidávejte ve větším množství, velká část zůstává na dně salátové misky, o linii se nemusíte bát.

Bílkovina nesmí v salátu chybět

Bílkovina je z makroživin nejvíce sytící a ve vyváženém obědu nesmí chybět. Přidávejte do salátu jen jeden druh. Jednoduché je přidání vařeného vejce natvrdo nebo ztraceného vejce. Rychle přidáte i tuňáka ve vlastní šťávě. Výborně chutná pečené kuřecí maso. Výraznou chuť bude mít salát po ančovičkách nebo mořských plodech.

Reklama

Do salátů můžete přidat nejrůznější druhy sýrů, oblíbený je sýr balkánského typu, mozzarella, sýry typu brie, ale i čedar, strouhaný parmazán nebo plísňové sýry.

Bílkoviny se dají do salátu přidat také v rostlinné podobě. Míchejte zeleninu s tofu, fazolemi nebo cizrnou. Tofu vybírejte uzené nebo různě marinované.

Sacharid dodá energii

Komplexní sacharidy přidáte kvalitním kouskem pečiva. Můžete jej přikusovat nebo použít jako kapsu na salát. Na cestách je výborný salát zabalený do tortilly nebo do toustových chlebů. V salátech chutnají dobře těstoviny, například kuskus nebo bulgur či quinoa. Kdo má rád, může přidat vařenou pohanku. Vhodné jsou i různé druhy obilných placek.

Ochucení salátu

Jednoduše můžete salát ochutit bílým jogurtem se solí a pokud nejste na cestách i s prolisovaným česnekem. Chuť salátu propůjčí balzamiko, kapary nebo olivy. Vyzkoušet můžete i různé typy bylinkových solí.

Co se hodí do salátů

Perfektní jsou restované houby na troše slaniny nebo čerstvou zeleninu doplňte grilovanou zeleninou. Výborný je salát v kombinaci s teplou pečenou zeleninou s výrazným kořením.

Po celý rok jsou dostupné nejrůznější klíčky, kombinujte saláty s klíčky mungo, čočkou, hrachem či cizrnou.

Tipy pro přípravu salátů

  • Na cesty volte v základu ledový nebo římský salát, vydrží déle čerstvé.

  • Dresink si připravte zvlášť a salát přelijte dresinkem až před podáváním.

  • V jarních měsících míchejte do salátů mladé listy pampelišek, jsou studnicí zdraví.

  • Pro krásný vzhled salátu použijte na některou zeleninu spirálový kráječ.

  • Oříšky do salátu nejprve nasucho opečte na pánvi.

  • Namísto zálivky nebo dresinku se dá použít pesto.

  • Zálivku na salát si můžete připravit na několik dní.

Zdroje: theHealthyEpicurean.com, theKitchn.com, CookUnity.com, FitMenCook.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 23.2.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama