Grilovací sezona za dveřmi. K masu potřebujete prověřené saláty z bílého a červeného zelí

Ke grilovaným masům ale i k jiným masovým pokrmům se hodí salát z čerstvého zelí. Můžete vsadit na klasiku nebo se inspirovat zahraniční kuchyní. Poradíme tipy a triky na skvělé zelné saláty.

Reklama

Skvělé zelné saláty

Bílé a červené zelí má dlouhou trvanlivost, je chutné a nabité vitamíny. Zelné saláty se skvěle doplňují s grilovaným masem nebo přírodními vepřovými plátky a pečeněmi. V létě oceníte svěží křupavou chuť v zimním období nahradí nedostatek tuzemské čerstvé zeleniny.

Zelí vybírejte nezvadlé, u bílého zelí by měly být horní listy světle zelené, červené zelí musí být zbarvené do fialova. Hlávka by měla být pevná.

Rozkrojené zelí zabalte do lednice do fólie. Na zelné saláty je třeba zelí krájet na tenké nudličky nejlépe ručně. Krájení v robotu proměňuje zelí v nepříjemnou drť.

Kombinace do zelného salátu

Níže uvedené recepty na zelný salát můžete obměnit. Stačí přidat některou surovinu. Hodí se pórek, ředkvičky, červená paprika, řapíkatý celer nebo kyselá okurka. Sladší chuť získáte přidáním jablka a rozinek. Ochutit můžete různými čerstvými bylinkami jako petržel, kopr nebo zázvor. Ostřejší chuť získáte kombinací s nastrouhaným křenem.

Tradiční zelný salát s mrkví

V nespočtu drobných obměn se připravuje salát z bílého zelí se sladkokyselým nálevem. Zelí očistěte a nastrouhejte. Připravte si nastrouhanou mrkev. Zelí ochuťte solí, octem, cukrem a olivovým olejem. Po 20 minut mačkejte a promíchávejte rukou, dokud zelí nepustí dostatek šťávy. Poté smíchejte s mrkví a ochuťte citronovou šťávou.

Reklama

Na královském trůně, salát coleslaw

Původně holandský recept se rozšířil do celého světa a má nespočet obměň. Přesto se vyplatí vrátit k tradiční podobě a použít jen minimum ingrediencí. Na coleslaw se nejčastěji kombinuje bílé zelí se zelím červeným v poměru 2:1. Přidává se mrkev nakrájená na tenké nudličky. Množství mrkve by mělo odpovídat polovičnímu množství červeného zelí. Salát můžete vyrobit jen z bílého zelí nebo přidat nastrouhanou cibuli.

Zelí se nakrájí na tenké nudličky a se solí promačká. Poté smíchá s dresinkem z majonézy, dijonské hořčice, jablečného octu a cukru. Přidávají se celerová semínka a čerstvě namletý pepř. Smíchaný salát se nechá v lednici nejlépe přes noc.

Hospodský zelný salát

Ve vesnických hospůdkách si při přípravě zelného salátu pomáhají drobným trikem. Nakrájené zelí na tenké nudličky se zalije ve velké míse vařící vodou a přidá se poklice. Nechá se stát asi 5 minut. Slije se horká voda, rychle se zalije zelí studenou vodou a vše se krátce promačká. Smíchá se sůl, cukr, drcený kmín a mletý černý pepř a přidá se do zelí spolu s rostlinným olejem. Vše se nechá alespoň 2 hodiny odležet v lednici. Pokud je salát určen k rychlé konzumaci, můžete smíchat s krájenou červenou cibulí. Jinak vmíchejte cibuli až před podáváním, salát by byl hořký.

Vietnamský zelný salát

Vietnamský zelný salát se podává k různým masům, rybám i plodům moře. Nakrájejte zelí na drobné nudličky, dlouze promačkejte. Přidejte strouhanou mrkev, koriandr a mátu. Směs ochuťte zálivkou. Smíchejte limetu, rybí omáčku, hnědý cukr a chilli papričku. Promíchejte zálivku se směsí zelí a nechejte odležet v lednici.

Italský zelný salát

Nakrájejte zelí na tenké nudličky, posypejte solí a promačkejte. Nechejte 30 minut v lednici. Červenou cibuli nakrájejte na proužky, na drobné kousky nakrájejte sušená rajčata. Promíchejte se zelím, opepřete. Smíchejte olivový olej, vinný ocet a třtinový cukr a vmíchejte do zelí. Přidejte krájené olivy bez pecek. Ozdobte sekanou petrželkou.

Zelný salát do kebabu

Základní postup na zelí do kebabu je stejný. Zelí se nakrájí na drobné nudličky, zakápne olivovým olejem a posype solí. Dlouze se mačká, aby zkřehlo a pustilo šťávu. Poté se zelí smíchá s jogurtovou zálivkou. Máta se naseká na drobné kousky, přidá se prolisovaný česnek a citronová šťáva. Promíchá se s jogurtem se solí a pepřem.

Hanácký salát z červeného zelí

Hanácký salát se připravuje z čerstvého i sterilovaného červeného zelí. Míchá se s jablkem. Vše se osolí a promačká. Zálivka se připravuje ze zakysané smetany, oleje, octa, soli, pepře a cukru. Alternativou je zálivka z majonézy a strouhaného křenu. Stejně jako u jiných pokrmů, platí i zde, co chalupa, to rodinný recept. Přidávají se kyselé okurky, červená cibule nebo paprika.

Salát z červeného zelí s ořechy

Krájené červené zelí se osolí, promíchá a promačká. Přidá se jablko nakrájené na tenké plátky. Smíchá se zálivka z hrubozrnné hořčice, bílého octu a olivového oleje. Zálivka se promíchá se zelím. Salát se zdobí sekanými pekanovými nebo kešu ořechy.

Červené zelí obsahuje proti bílému zelí více vitamínů, zařaďte jej do jídelníčku co nejčastěji.

Zdroje: EatingWell.com, LoveAndLemons.com, RecipeTinEats.com, WellPlated.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 21.5.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama