Květák: Zázračná zelenina, která je úspěšná v boji proti rakovině

Květák je s námi stovky let a patří mezi nejzdravější druhy zeleniny. Má nespočet benefitů pro zdraví, můžete jej proměnit v polévku, chuťovku, svačinku, hlavní chod nebo přidat do salátů. Škoda že někteří znají květák jen ve smažené podobě, a navíc si jej z důvodu pracnosti, jakým je obalování, ani nepřipraví. Vařte s květákem častěji.

Reklama

Zasytí s minimálním množstvím tuků

Stejně jako jiné druhy zeleniny má i květák velké množství vitamínu C a benefitem při zařazení do jídelníčku je pocit sytosti při minimu kalorií.

Patří mezi zeleninu, která je vhodná při redukční dietě, protože má minimum sacharidů, diuretické účinky a v podobě pyré dobře nahradí bramborovou přílohu. Květák patří mezi nejzdravější druhy zeleniny, při krátkém povaření si květák uchovává více než polovinu vitamínů. Vysoký obsah vitamínu C podporuje kolagen, působí příznivě na vlasy, pleť a nehty. Vitamin K je prevencí ztráty kostní hmoty, proto by květák měli do jídelníčku zařadit zejména osoby ve věku nad 40 let.

Proč mít květák v jídelníčku

Pravidelná konzumace květáku chrání srdce a cévy. Podporuje krevní oběh a snižuje množství cholesterolu. Podporou cévního systému klesá riziko mozkové mrtvice. Vysoký obsah vlákniny prospívá trávícímu systému a zároveň eliminuje toxiny. Květák v jídelníčku je prevencí žaludečních vředů nebo rakoviny tlustého střeva. Obsah antioxidantů, karotenoidů a fytonutrientů jsou ochranným štítem organizmu před volnými radikály. Glukosinoláty a thiokyanáty podporují vylučování toxických látek z těla.

Proti onkologickému onemocnění

V květáku se nachází sloučenina indol-3-karbiol, která pomáhá v boji proti růstu rakovinných buněk. Sloučeniny umí bojovat s rakovinou prostaty, plic, prsu, vaječníků, močového měchýře i plic. Muži i ženy by měli mít v jídelníčku květák alespoň jednou týdně, výsledky studií prokázaly, že se při pravidelné konzumaci snižuje velmi výrazně riziko rakoviny prsu a riziko rakoviny prostaty.

Detoxikace s květákem

Drastické detoxikační kůry nejsou vhodné, odlehčení jídelníčku na pár dní, je však velmi efektivní a tělu prospívá. Zařaďte po několik dní do jídelníčku velké množství zeleniny. Například tak, že zeleninou nahradíte sacharidovou přílohu.

Reklama

Indol-3-karbinol se postará o detoxikaci jater. Květák pomáhá snižovat oxidační stres a posiluje imunitní systém. S květákem klesá riziko zánětlivých onemocnění.

Květák v těhotenství

Konzumace květáku v těhotenství přispívá ke zdravému nervovému vývoji plodu a podporuje správné fungování mozku. U matek chrání sliznici žaludku a pomáhá správnému fungování trávícího systému. Jedna porce květáku denně dodá tělu skoro 80 % doporučené denní dávky vitaminu C. Organizmus získá vitamin K, hořčík, sodík, vápník, fosfor, draslík i kyselinu listovou.

Jak správně vařit květák

Květák by se neměl vařit pod poklicí, aroma vařeného květáku lze upravit přidáním bobkového listu nebo nového koření při vaření. Květák vložte do vroucí osolené vody, krátce povařte a ihned ochlaďte v ledové vodě. Dobu varu nelze stanovit přesně, liší se podle velikosti konkrétního kusu. Nejmenší květáky se vaří asi 6 minut.

Zásady pro vaření květáku:

  • Používejte nezbytné minimum vroucí osolené vody.

  • Vývar z květáku si ponechejte na polévku.

  • Vždy vkládejte květák do vroucí vody.

  • Po uvaření květák ochlaďte a přelijte vodou s octem.

  • Květák ze zahrady vyčistíte ponořením do studené vody s octem na 15 minut.

  • Nadýmání lze omezit přidáním česneku, kmínu nebo koriandru.

  • Květák chutná nejlépe v kombinaci s muškátovým oříškem, kari, koriandrem a kurkumou.

Zdravý smažený květák

Dopřát si smažený květák můžete i v případě, že se snažíte o zdravý styl stravování. Pro přípravu použijte horkovzdušnou fritézu nebo troubu s programem horkovzduch či grilování s cirkulací vzduchu. Květák stačí jen mírně předvařit a následně rozkrájet na menší kousky. Obaluje se v rozšlehaném vejci se solí a poté v kukuřičné strouhance smíchané s nastrouhaným parmazánem.

Královská smetanová polévka

Traduje se, že francouzská hraběnka připravovala králi Ludvíku XV. chutnou smetanovou polévku s květákem a kuřecím masem. Orestovaná cibulka se zalije vodou a do vody se dají vařit kuřecí stehna, po 30 minutách se přidá květák. Vhodí se bobkový list, sůl a pepř. Po uvaření se scedí vývar, přidá se zpět květák rozebraný na růžičky a kuřecí maso nakrájené na drobné kousky. Ke konci vaření se do polévky důkladně vmíchá smetana rozšlehaná s vejcem.

Květákové placičky

Květákové placičky se vždy připravují z vařeného květáku. Po rozmačkání se květák smíchá s vejci a strouhankou, vše se mixuje. Ochutí se pepřem, solí, majoránkou, drceným kmínem a prolisovaným česnekem. Nakonec se ručně vmíchá sýr nastrouhaný na jemném struhadle. Tvoří se drobné placičky, ty můžete usmažit na pánvi nebo upéct v troubě. Při pečení v troubě je vhodné placky drobně přestříknout olejem ve spreji.

Květáková pomazánka

Květáková pomazánka má mnoho obměn. Jejím základem je vařený a rozmačkaný květák smíchaný se žervé, hořčicí, česnekem, solí a nadrobno nakrájenou jarní cibulkou. Přidávat můžete vařené vejce, šunku nebo různé druhy strouhaného sýru.

Zdroje: MayoClinicHealthSystem.org, Healthline.com, WebMD.com, Health.com, EverydayHealth.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 13.2.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama