Květáková polévka s pečeným česnekem

Výborná hustá polévka z pečeného česneku s květákem a sýrem asiago. Sýr asiago seženete v italských lahůdkách. Polévka je velmi vydatná a hustá, spolu s opečenou bagetkou je z ní vydatné hlavní jídlo.

Reklama

Ingredience

Množství na
  porce

Postup přípravy

1.
Květák rozeberte na růžička a obalte v oleji a rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Pak seřízněte vršek u hlaviček česneku, pokapte ho olivovým oleje, zabalte do alobalu a uložte na plech spolu s květákem. Pečte v troubě na 220°C dokud není květák měkký. Měl by se lekce při okrajích připalovat do tmavé hnědé barvy. Trvá to asi 20 – 30 minut.
2.
Pak si ve velké pánvi rozehřejte na středním plamenu olivový olej a na něm do sklovita orestujte na kostičky nakrájenou celou cibuli. Přidejte tymián a asi minutu ho v oleji zahřívejte, než začne vonět. Přidejte vývar, opečený květák a nakonec vymáčkněte pečený česnek ze slupky.
3.
Stáhněte plamen a na mírném stupni nechte polévku probublávat asi 10 minut. Pak za použití ponorného mixéru udělejte z polévky krémové pyré. Nakonec přidejte miso pastu a sýr asiago. Polévku nechte prohřát, aby se sýr dobře rozpustil. Nakonec přidejte citronovou šťávu.
4.
Tip: Tajným tipem této polévky je použití takzvané křupavé polevy neboli topingu. Potřebovat na ni budete 1 lžíci quinoi, 2 lžíce panko strouhanky, ½ lžičky sezamových semínek světlých a ½ lžičky černého sezamu, ½ lžičky chia semínek, ½ hrnku sýru asiago, sůl a pepř na dochucení, 1 lžičku citronové kůry a 2 lžíce nasekané petrželky.
5.
Quinou zahřejte syrovou na pánvi na středním plamenu, dokud nezačne pukat. Pak plamen stáhněte a stále míchejte, dokud quinoa nerozpuká všechna. Dále smíchejte strouhanku, semínka, sýr a vše přidejte ke quinoe. Promíchejte a polévku směsí posypte.
6.
Pokud suroviny na posypku doma nemáte, není nutné ji dělat, stejně skvěle ji dochutí opečený česnek nebo slanina.

Od: Jana Qara, 12.7.2022

Reklama
Reklama
Reklama

Podobné recepty

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama
Reklama
Hodnocení:
0.0
hodnotit
Čas: 15 min příprava
45 min vaření
1 hod celkem
Množství: 4 × porce
Autor: Jana Qara
Cena ingrediencí: 1 × porce = 20 Kč
Rozpis na položky
Kategorie a štítky:
Reklama

Nutriční hodnoty

Množství
1 × porce
Energetická hodnota
226.24 kcal
Protein
5.88 g
Sacharidy
z toho cukr
17.19 g
5.94 g
Tuk
z toho nas. mastné kyseliny
14.61 g
2.24 g

Detailní rozpis podle ingrediencí

Reklama
Reklama