Výborná hustá polévka z pečeného česneku s květákem a sýrem asiago. Sýr asiago seženete v italských lahůdkách. Polévka je velmi vydatná a hustá, spolu s opečenou bagetkou je z ní vydatné hlavní jídlo.
Ingredience (4 x porce)
Postup přípravy
Květák rozeberte na růžička a obalte v oleji a rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Pak seřízněte vršek u hlaviček česneku, pokapte ho olivovým oleje, zabalte do alobalu a uložte na plech spolu s květákem. Pečte v troubě na 220°C dokud není květák měkký. Měl by se lekce při okrajích připalovat do tmavé hnědé barvy. Trvá to asi 20 – 30 minut.
Pak si ve velké pánvi rozehřejte na středním plamenu olivový olej a na něm do sklovita orestujte na kostičky nakrájenou celou cibuli. Přidejte tymián a asi minutu ho v oleji zahřívejte, než začne vonět. Přidejte vývar, opečený květák a nakonec vymáčkněte pečený česnek ze slupky.
Stáhněte plamen a na mírném stupni nechte polévku probublávat asi 10 minut. Pak za použití ponorného mixéru udělejte z polévky krémové pyré. Nakonec přidejte miso pastu a sýr asiago. Polévku nechte prohřát, aby se sýr dobře rozpustil. Nakonec přidejte citronovou šťávu.
Tip: Tajným tipem této polévky je použití takzvané křupavé polevy neboli topingu. Potřebovat na ni budete 1 lžíci quinoi, 2 lžíce panko strouhanky, ½ lžičky sezamových semínek světlých a ½ lžičky černého sezamu, ½ lžičky chia semínek, ½ hrnku sýru asiago, sůl a pepř na dochucení, 1 lžičku citronové kůry a 2 lžíce nasekané petrželky.
Quinou zahřejte syrovou na pánvi na středním plamenu, dokud nezačne pukat. Pak plamen stáhněte a stále míchejte, dokud quinoa nerozpuká všechna. Dále smíchejte strouhanku, semínka, sýr a vše přidejte ke quinoe. Promíchejte a polévku směsí posypte.
Pokud suroviny na posypku doma nemáte, není nutné ji dělat, stejně skvěle ji dochutí opečený česnek nebo slanina.
Nutriční hodnoty (1 x porce)
Energ. hodnota: 226.24 kcal |
Protein: 5.88 g |
Sacharidy: 17.19 g |
z toho cukr: 5.94 g |
Tuk: 14.61 g |
z toho nas. MK: 2.24 g
Vytištěno z webu ekucharka.cz, recept si můžete prohlédnout na adrese https://www.ekucharka.cz/recept/3543-kvetakova-polevka-s-pecenym-cesnekem