Kalendář ovoce a zeleniny. Konzumace se má řídit sezonami jednotlivých druhů

Je pravdou, že většina druhů ovoce a zeleniny je dostupná po celý rok. Když klesá domácí produkce, dováží se ovoce a zelenina z teplejších koutů planety. Přesto má každé ovoce a zelenina svou sezonu ve které chutná nejlépe. Konzumace podle sezon ovoce a zeleniny tělu prospívá.

Reklama

Hlídejte sezonnost ovoce a zeleniny

Sezonní ovoce je mnohem čerstvější a nutričně hodnotnější. Plody jsou sklízeny na vrcholu zralosti, proto jsou chutnější. Necestovaly desítky tisíc kilometrů a ke spotřebitelům se dostávají s minimem konzervačních látek. Sezonní potraviny jsou levnější a jejich konzumace je pro tělo přirozenější. Kdo má alespoň malý kousek zahrádky, měl by ji využít pro pěstování ovoce a zeleniny.

Už naši předci věděli, že v různých obdobích roku by měli upravit stravování. Tělo potřebuje v jarním období očistu, v létě lehkost a svěžest, na podzim a v zimě dostatek energie a vitamínů.

Podpora drobných farmářů

Nákup sezonních potravin jde ruku v ruce s nákupem lokálních surovin. Podporujete místní ekonomiku a šetříte zdroje planety, protože potraviny jsou dopravovány na mnohem kratší vzdálenosti. Místní farmáři zároveň zpravidla informují o tom, jakými způsoby je ovoce a zelenina pěstěna nebo ošetřena. To znamená i menší konzumaci konzervačních látek.

První vitamíny

První rostlinky, které jsou čerstvé a lokálně dostupné, jsou nejrůznější bylinky, jarní cibulka nebo ředkvičky. Sklízí se první polníček. Vitamíny se dají získat i z medvědího česneku, kopru nebo kopřiv. V pozdějších jarních měsících se sklízí chřest, řepa, rebarbora a některé druhy jahod. Do salátů už můžete přidat čerstvý špenát, mangold nebo hlávkový salát.

Plná lednice v létě

V letním období je dostupné téměř vše. Dozrává brokolice, cuketa, fazole, česnek, květák, nejrůznější saláty a oblíbená rajčata, papriky a okurky. Na zahradách se sbírá angrešt, jahody, rybíz, ostružiny, borůvky, a dokonce i melouny. Koncem léta se sklízí cukety, fazolky, lilek, patison i špenát. Ovocné stromy se začnou prohýbat pod bohatou úrodou.

Reklama

Zásoby v podzimním období

Na konci léta je vhodné začít tvořit zásoby vitamínů na zimu. Velké množství jablek, hrušek, meruněk, třešní a višní je třeba zavařit, zmrazit nebo uskladnit do sklepa.

Stále je dostupné mnoho druhů čerstvé zeleniny jako například dýně, brokolice, kapusta, bílé a červené zelí, pórek nebo patison. Jako čerstvý produkt můžete koupit mangold, polníček, pórek nebo špenát. Sklízí se švestky i hroznové víno. Sklep by se měl zaplnit zásobou brambor. Připravit si můžeme i sušené houby nebo loupané vlašské a lískové ořechy.

Zima s kořenovou zeleninou

V zimním období vsaďte na červenou řepu a nejrůznější kořenovou zeleninu. Roste růžičková kapusta, pórek nebo celer. Doma můžete pěstovat pažitku či bylinky. Výborná je fermentovaná zelenina nebo naklíčené luštěniny.

Které ovoce a zeleninu skladovat

  • Po sklizni můžete skladovat do konce roku: hrušky, pastinák, pórek, čínské zelí, brokolice, kapusta.

  • Skladovaná vydrží několik měsíců: jablka, petržel, ředkve, červená řepa, hlávkové zelí, dýně, kedlubna, křen.

  • Můžete skladovat po celý rok: celer, cibule, česnek, mrkev.

Výborné po několik měsíců

Jak je patrné výše, mnoho druhů ovoce a zeleniny neztrácí kvalitu ani dlouhým skladováním. V obchodech se nemusíte bát zakoupit červenou řepu, jablka, hrušky, mrkev, růžičkovou kapustu nebo zelí. Obsah vitamínů a minerálů i jejich chuť se v průběhu roku nemění navzdory sezónnosti jejich pěstování.

Jakákoliv zelenina je lepší než žádná

Každý den bychom měli zkonzumovat alespoň 400 g zeleniny a 200 g ovoce. V případě, že není dostupná čerstvá zelenina vsaďte na zeleninu mraženou, sterilovanou nebo kvašenou. Výborným zdrojem vitamínů a minerálů je kvašená zelenina, kterou si můžete připravit do zásoby.

Zdroje: Farringtons.co.uk, Health.Wellness. Prevention.org, AFPAfitness.com, ZeeNews.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 12.3.2024

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama