Jak si dopřát ovoce a zeleninu ze zahrádky po celý rok? Naučte se je správně mrazit a skladovat

Ať už máte ovoce ze zahrady, farmářského trhu nebo supermarketu, je určeno k rychlé spotřebě. Některé druhy nevydrží bez lednice ani den, v lednici například jen 3 dny. Jak správně skladovat ovoce a zeleninu a které druhy je možné zmrazit?

Reklama

Nebojte se mrazení

Ano, čerstvé ovoce a zelenina jsou nejlepší variantou. Výborně chutnají a mají největší zastoupení vitamínů a minerálů. Nemůžeme si je ale dopřát po celý rok.

Alternativou je zmrazení ovoce a zeleniny. Mrazení je šetrný způsob konzervace potravin, je prokázáno, že se obsah vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek v potravinách po zmrazení zachová. Ztráta vitamínů a minerálů je oproti čerstvým kusům minimální.

Čerstvé ovoce a zeleninu nejlépe zmrazíte v sáčcích do mrazničky (speciální sáčky s ochranou proti mrazu). Budete potřebovat také ocet a pečící papír.

Jak připravit ovoce na zmrazení

Velké ovoce je třeba nakrájet na menší kousky a naskládat na plech s pečícím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Drobné ovoce (jahody, maliny, borůvky) se před mrazením na plechu doporučují namočit do octového roztoku.

Plech s ovocem dejte na 6 hodin do mrazničky. Vyndejte a naskládejte kousky do sáčků. Sáčky pečlivě uzavřete, pokuste se ze sáčků vytlačit co nejvíce vzduchu. Takto vám ovoce vydrží v lednici několik měsíců (nejkratší dobu pomeranče, 3 měsíce).

Reklama

Jak připravit zeleninu na zmrazení

Velká úroda na záhoncích a vy nestíháte zeleninu zpracovat? Pečlivě ji umyjte a nakrájejte na drobnější kousky. Abyste nepřišli o živiny, vložte nakrájenou zeleninu v sítku na parní vaření do vroucí vody (nechejte sítko ponořené ve vodě 1 až 4 minuty, podle druhu zeleniny). Připravte si misku s vodou a kusy ledu, okamžitě po vyjmutí zeleniny z vroucí vody, ochlaďte sítko v ledové vodě. Takto připravenou zeleninu nechejte okapat a oschnout, poté vložte do sáčku na mrazení.

Jestliže chcete, aby se vám jednotlivé kousky zeleniny k sobě po vytažení z mrazáku nelepily, postupujte jako u ovoce. Nechejte na plechu zmrznout jednotlivé kousky a teprve poté je vložte do mrazáku.

Co není možné mrazit

Na mrazení se nehodí potraviny s vysokým obsahem škrobu, jako například brambory. Špatně se mrazí potraviny s vysokým obsahem vody jako rajčata, okurky, melouny. Po rozmrazení vám nebudou chutnat ani listové saláty.

Tipy pro mrazení:

  • Na každý sáček si pište datum mrazení. Zapište i druhy ovoce nebo zeleniny v sáčku.

  • Mrazte jen čerstvé, nepoškozené a pevné plody.

  • Drobné ovoce můžete před zmrazením prosypat krystalovým cukrem s kyselinou citrónovou.

  • Jablka a hrušky před zmrazením máčejte ve vodě s citrónem.

  • Sáčky v mrazáku chystejte tak, aby odpovídaly porcím, které po vytažení snadno zpracujete.

  • Pro děti můžete připravit ovocnou dřeň. Ovoce před mrazením rozmixujte tyčovým mixérem a zmrazte. Můžete přidat citrónovou šťávu a cukr.

  • Mrazit můžete i rajčata, neměla by se při mrazení vzájemně dotýkat. Po rozmrazení nejsou vhodné ke konzumaci, ale zachutnají vám v omáčkách, polévkách a pyré.

  • Bylinky uchovávejte v tvořítkách na led, zakápněte je olivovým olejem. Pak snadno použijete kostku do omáčky nebo polévky.

Jak správně skladovat ovoce a zeleninu

Jestliže se nechystáte na mrazení ovoce a zeleniny, dodržujte správný postup při skladování a plody vám déle vydrží. Nejlépe se ovoce a zelenina skladuje v tmavém sklepě, který je vlhký a dobře větraný. Nikdy neskladujte ovoce a zeleninu tam, kde máte zbytky barev, laků, benzín do sekačky atp.

Skladované ovoce je třeba uložit ještě před úplným dozráním, doporučuje se konec září. Ovoce se nejlépe skladuje v dřevěných bednách. Teplota ve sklepě by měla být 3 až 6 °C.

Cibuli, česnek, kukuřici nebo chilli papričky je vhodné zavěsit. Česnek a cibuli skladujte dál od ovoce, uvolňují vůni.

Zdroje: BettyCrocker.com, StasherBag.com, TheKitchn.com, AllRecipes.com, EatingWell.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 19.8.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama