Jak zamrazit houby krok za krokem

Našli jste v lese spoustu krásných a hlavně jedlých hub a přemýšlíte, co s nimi? Houby můžete buď nasušit nebo zamrazit. U mrazení je však důležité držet se správného postupu. Jinak byste mohli při pozdější konzumaci vstřebat do těla spoustu nechtěných mykotoxinů, které škodí zdraví. Mykotoxiny se v houbách rozkládají ještě několik hodin poté, co dáte houby do mrazničky. Jak tedy úrodu bezpečně zamrazit?

Reklama

1) Čištění

Houby lehce očistěte už v lese. Oklepejte z nich jehličí, zeminu a broučky. Doma pak své úlovky očistěte ještě houbařským nožíkem. Pokud houby chcete rovnou sníst, neumývejte je. Pokud je plánujete zamrazit, opláchnout je můžete, protože je stejně budete nořit do vody. Spláchněte tedy všechny nečistoty z hub a připravte je na dušení.

2) Dušení

Houby nakrájejte na kousky. Do hrnce vlijte vodu a přiveďte ji k varu. Poté do ní vsypte houby. Kousky hub by měly být ponořené, pokud je třeba, vodu dolijte. Povařte houby ve vodě po dobu 5 minut a pak je slijte přes cedník. Propláchněte je studenou vodou a nechte okapat. Houby musí být před zmražením suché.

3) Zamrazení

Až houby zchladnou, vložte je uzavíratelného sáčku. Sáček musí opravdu dobře těsnit, protože houby by neměly navlhnout. Houbovým aromatem by navíc mohly načichnout i další potraviny, což nechcete. Ideální je předem přemýšlet nad tím, jakou porci při vaření využijete, a podle toho houby dávkovat. Jakmile totiž houby jednou z mrazáku vytáhnete, už je tam nevracejte. Jinak byste si mohli přivodit zdravotní potíže.

4) Jak dlouho vydrží

Houby nenechávejte v mrazničce déle než do příští houbařské sezóny. Obecně platí, že po dobu 12 měsíců by mely houby v mrazáku vydržet. Čím dříve je ale sníte, tím lépe. Z mražených hub můžete uvařit cokoliv: omáčku, polévku, smaženici. Při přípravě pokrmů houby nerozmrazujte, použijte je ihned po vytažení z mrazáku. A to je vše. Pokud jste se tedy vrátili domů s plným košíkem, držte se návodu a uvidíte, že houby vám vydrží v perfektním stavu.

Reklama

Reklama

Autor: Barbora Uhlová, 13.9.2020

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama