Proč zapojit houby do našich jídelníčků? 10 tipů na houbové recepty, které musíte ochutnat.

Patříte mezi zapálené houbaře a hledáte chutné houbové recepty ať už ze sušených, zavařených či čerstvých hub? Houby jsou v kuchyni žádané a jídlům dodávají specifickou chuť a vůni. Použít je můžeme jako vedlejší ingredienci, přílohu, ale také z nich snadno připravíme hlavní pokrm.

Reklama

Zjistěte, proč by houby měly být zařazeny do našich jídelníčků, kolik druhů hub vlastně existuje a pro koho vhodné jsou a pro koho vůbec.

Na konci článku najdete také 10 tipů na houbové recepty, které jsou vhodné jak pro milovníky masa, tak i pro vegetariány a vegany.

Proč bychom houbové recepty měli zařadit do jídelníčků?

V jedlých houbách je obsažena řada aktivních látek, které mají kladné účinky na lidský organismus a tím prospívají našemu zdraví. Houby mají nízký obsah tuku a jsou zdrojem bílkovin, minerálních látek a vlákniny. Díky nízkému obsahu tuku jsou vítanou složkou při redukčních dietách.

Složení jedlých hub:

  • 24,4% - 63% bílkoviny
  • 0,1% – 6,7% tuku
  • 4,3% – 55% sacharidů
  • 0,6% – 2,5% minerálních látek
  • vitaminy B (B1,B2), D
  • v malém množství vitamin C
  • provitamin A
  • antioxidanty

Reklama

Dokonce se vitamin D v houbách uchovává i po usušení. Proto jsou houby vhodné pro vegetariány či vegany, pro které jsou cenným zdrojem tohoto vitaminu. (zdroj: http://bit.ly/2lP5v9e)

Kolik druhů hub existuje?

Do roku 2017 bylo v České republice objeveno 10 000 druhů hub. Celkově na světě jich je známo cca 120 000 hub, ale předpokládá se, že ve skutečnosti jich celkem existuje 2,2 - 3,8 milionů druhů. Tedy v tuto chvíli je pojmenováno/známo pouze 8% nebo v druhém možném případě pouze 3% druhů hub.

Proto je dobré držet se pravidla, že kterou houbu neznám, tu nesbírám, nebo se poradit s někým kdo houbám opravdu rozumí, než houby budeme zpracovávat. (zdroj: http://bit.ly/2mbIMEK)

Pro koho nejsou houby vhodné?

Je potřeba zmínit, že houby neobsahují pouze tělu prospěšné látky, ale také močovinu, která při vyšších dávkách velmi zatěžuje ledviny. Proto by se konzumaci hub měli vyhnout lidé, kteří trpí chorobami ledvin a trávicího ústrojí. Houby jsou známé i tím, že jsou těžko stravitelné, a proto nejsou vhodné ani pro zařazení do dětského jídelníčku.

10 houbových receptů pro každého

Vytvořili jsme pro vás přehled receptů z hub, s rozdělením na recepty bezmasé pro vegetariány a vegany a s masem. Najdete zde složitější i snadné a rychlé recepty, které jsou vhodné jak pro servírování hlavního jídla, tak i pro přípravu rychlé houbové chuťovky.

6 x bezmasé recepty z hub nejen pro vegany a vegetariány

  • Kulajda – známá a oblíbená polévka, do které houby nerozlučně patří. Uvařit tuto polévku vám nezabere ani hodinku, v zimě zahřeje a pochutná si celá rodina.
  • Pohanka s houbami a sójovým masem - chutný a zdravý recept vhodný nejen pro vegany a vegetariány. Ačkoliv je pohanka známá, jako „jídlo chudých“ je velmi žádaná kvůli obsahu vitaminu P – rutinu, který je velmi užitečný při léčbě žilních chorob, ale najdeme v ni i další tělu prospěšné látky a navíc neobsahuje lepek
  • Žampionová pizza - neobjednávejte si dovoz pizzy a upečte si ji sami. Je to 100% levnější řešení a zvládne to každý. Pizza je vhodná jako pohoštění pro návštěvy, ale i dennímu jídlu.
  • Kuskus se zeleninou a žampiony – vyzkoušejte houby s kuskusem. Kuskus je jednou ze základních potravin hojně využívaných v severoafrických kuchyních a jeho oblíbenost stoupá i u nás v České republice. Výhodou této potraviny je, že se nevaří, ale pouze se zaleje vroucí vodou a jeho příprava je díky tomu snadná a nenáročná na čas.
  • Těstoviny s hlívou ústřičnou – v případě, že máte rádi olivy, pak tento recept určitě ochutnejte. Příprava je snadná a hlíva ústřičná pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi, zvyšuje odolnost proti infekcím a také příznivě působí na tvorbu červených krvinek mimo kostní dřeň.
  • Houbovec s nivou - zapékané brambory se dají udělat různě, tento recept je vhodný jako hlavní jídlo, suroviny jsou levné a dostupné. Houby do něj stačí přidat sušené

4 x houbové recepty s masem

Přejeme dobrou chuť a koše plné hub!

Reklama

Autor: Marie Füsselová, 19.9.2019

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama