Vyrazte do lesa pro prášky. Poznejte léčivou sílu hub

Houby mají sílu a dokáží léčit a ulevit od řady neduhů. Když pomineme veselé houbičky, zaměříme se na ty, které jsou běžně dostupné. Můžete je nasbírat, vypěstovat nebo zakoupit. Zjistíte, že namísto nákupu v lékárně, stačí uvařit smaženici.

Reklama

Houbaření je zdravé

Vyrazit na houby je zdraví prospěšné navzdory tomu, zda v lese něco najdete nebo ne. Procházka v klidném prostředí lesa je balzámem na duši a přidáte i ten nejpřirozenější pohyb, chůzi. Výrazně působíte proti stresovým prožitkům a domů se vracíte s dobrou náladou. Jistě i s košíkem plným hub, které mají léčivé účinky.

Víte, že někteří tvrdí, že houby mezi sebou mají určitý druh komunikace? Prostřednictvím podhoubí se vzájemně varují, sdílí zdroje živin, ty si dokáží i vyměňovat. Možná mají houby kolektivní inteligenci, a i kdyby ne, je to malý a zdravý zázrak přírody, který stojí za to často servírovat.

Výborné a léčivé houby

Houby mají minimum kalorií a můžete je přidávat do řady pokrmů. Jsou výbornou součástí zdravého jídelníčku nebo jídelníčku při redukční dietě. Obsahují riboflavin a niacin. Obě látky pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Draslík v houbách pomáhá snížit vysoký krevní tlak, houby jsou prospěšné pro srdce a cévy. Jsou antioxidantem a prevencí proti infekcím a zánětům v těle. Některé výsledky výzkumů dokonce naznačují, že mohou působit jako prevence proti rakovině prostaty a rakovině tlustého střeva.

Houby obsahují vitamíny a minerály, významný je zejména vitamín D, který houby získávají ze slunečního záření. Dále obsahují hořčík, fosfor, zinek, vápník, železo a selen.

Zázrak jménem shiitake

Shiitake je zařazena mezi superpotraviny. U nás ji můžete zakoupit pod tradičním názvem nebo jménem houževnatec jedlý. Po staletí je doporučována pro své posilující účinky, v Japonsku se využívá při léčbě rakoviny (výtažek z houby – lentinan). Kdo má houbu na jídelníčku pravidelně, cítí se méně unavený a má nižší krevní tlak. Houba je doporučována i jako afrodiziakum.

Reklama

Podporuje imunitu a je prevencí cévních mozkových příhod. Doporučuje se jako podpůrný prostředek při chemoterapiích, pomáhá při cukrovce, virových onemocněních a dokáže léčit ekzémy.

Pěstujte hlívu ústřičnou

Žampion i hlíva ústřičná se dá poměrně snadno pěstovat na zahrádkách. Hlíva má nízký obsah tuku a je přirozeným regulátorem cholesterolu. Má protizánětlivé účinky a chrání tepny a cévy. Jsou prokázány její příznivé účinky na játra, působí proti stárnutí a je prevencí proti nádorovému bujení. Hlíva působí jako antibiotikum a posiluje imunitu. Dá se zakoupit a pěstovat pod kousky kůry v domácích podmínkách.

Tuzemské houby s léčivými účinky

  • Bedla a žampion – působí antibioticky, podporují imunitní systém.

  • Pravák, hřib pravý – má dezinfekční účinky je prevencí proti rakovině, doporučuje se při bolestech krční páteře a končetin.

  • Hlíva ústřičná – je prevencí proti rakovině, působí jako anti-aging prostředek, snižuje pocity vyčerpání a únavy.

  • Václavka – podporuje činnost srdce, zlepšuje prokrvení mozku, posiluje plíce.

  • Liška – příznivě působí na astma, podporuje imunitní systém.

Výbornými houbami, které jsou zdraví prospěšné jsou Jidášovo ucho, choroš oříš, housenice čínská. Žampion mandlový je doporučován jako prevence rakoviny, snižuje hladinu cukru a cholesterolu, snižuje emoční stres.

Houby v čínské medicíně

Dodnes čínská medicína pracuje s celou řadou hub a bylin a využívá je pro léčebné účely. Na trhu jsou dostupné výtažky z hub shiitake, reishi a maitake. Výtažky hub slibují podporu mozkových funkcí, ochranu kardiovaskulárního systému a zpomalení stárnutí organismu. Dokonce se traduje, že benefitů ze vzácné houby reishi (lesklokorka lesklá) si mohl užívat jen čínský císař. Ostatní ji nesměli jíst pod hrozbou trestu smrti.

Jak houby zpracovat

Nejméně vhodná úprava je smažení hub. Mnohem lepší jsou houby dušené v nejrůznějších omáčkách, guláších nebo polévkách. Do zásoby je můžete usušit nebo naložit do octového nálevu. Vyrazte na houby, rostou po celý rok.

Pokud jste zvědaví na chutné houbařské recepty, neváhejte si projít naši inspirující sbírku receptů z hub.

Zdroje: UclaHealth.org, webMD.com, goodHousekeeping.com, clevelandClinic.org, BBCgoodFood.com, AMGA.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 28.7.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama