Šetřete čas i energii. Vařte na více dní

foto: Depositphotos

Vaření na více dní vyžaduje plánování jídel, modifikaci příloh a pečlivé sestavení nákupního seznamu. Dokonce se dá přes víkend uvařit tak, že během týdne budete u plotny trávit minimum času. Přinášíme užitečné tipy a triky, jak uspokojit chutě a vyhnout se přes týden sporáku.

Reklama

Zbavte se každodenního vaření

Tradiční česká kuchyně je výborná, oblíbená a většina z nás se jí nechce vzdát. Bohužel je náročná na přípravu. Proto se vyplatí naučit se vařit tak, abyste mohli z jednoho základu připravit více pokrmů. Ušetříte čas i energii, to oceníte zejména pokud máte doma malé děti nebo připravujete každý den teplou večeři.

Víkendovému vaření se můžete věnovat ve větším objemu a část pokrmů zamrazit. Jídla vařte společně, za jedno odpoledne můžete mít připraveno menu na celý týden.

Reklama

Jídla plánujte

Předem si rozepište, jaká jídla budete vařit i v jakých obměnách, pak se vám nestane, že v obchodě nakoupíte bez rozmyslu dva polotovary, protože vám chybí inspirace. Sice nemusíte mít vyvěšený jídelníček na nástěnce, ale alespoň drobný náčrt si připravte. Pak zjistíte, že se suroviny dají použít do více jídel a dobře se vzájemně doplňují.

Pozor na houby, vejce a jiné potraviny, které není možné ohřívat a nejsou vhodné k dlouhému skladování.

Jak dlouho vydrží jídlo

Hotové a připravené jídlo může být v lednici až 5 dní, pokud jej uskladníte do uzavíratelných nádob. Dobu skladování můžete prodloužit vakuováním. Asi 3 až 4 dny můžete skladovat i hotové přílohy, jako uvařené těstoviny, bulgur nebo brambory. Pozor na skladování v plastu, plast má tendenci nasávat pach. Vhodnější jsou skleněné uzavíratelné dózy a misky, v těch jídlo rovnou ohřejete.

Vybírejte univerzální suroviny

Když připravíte dvě pečená kuřata najednou, máte výborný základ, který se perfektně kombinuje. Na studený způsob můžete kuřecí maso zabalit s listovým salátem do tortill, s variací sýrů se hodí do baget nebo můžete maso přidat k míchanému salátu jako oběd na cesty. V teplé kuchyni se kuřecí maso hodí do rizota, do rajčatových nebo sýrových omáček na těstoviny nebo do zapékaných pokrmů.

Na více způsobů se dá připravit také trhané vepřové maso nebo restované vepřové nudličky.

Z mletého vepřového masa se dá vytvořit tradiční sekaná, masové kuličky, chilli con carne nebo hamburgery. Stačí mít jeden základ s různým dochucením. Někdy změníte koření, jindy způsob přípravy.

Jedna masová směs

Maso nakrájené na kostičky orestujte a přidejte směs zeleniny. Dobře se pracuje s paprikami, cuketou, mrkví a brokolicí. Směs ochuťte a poduste do změknutí. Základ vám vydrží na několik dní. Stačí si jej rozdělit na porce, přidat smetanu a podávat s rýží, přidat pasírovaná rajčata a servírovat s těstovinami nebo hotovou zeleninu rozmixovat, vmíchat do bešamelu a podávat s houskovým knedlíkem. A chuťovou hitparádou je zabalená masová směs v křupavém bramboráku.

Lasagne, zapékané těstoviny, zapékané brambory

Zapékané těstoviny, oblíbené lasagne nebo zapékané brambory nejsou sice pokrmy u kterých byste mohli měnit přílohu, jsou ale natolik oblíbené, že si je dáte s chutí ještě jednou. Vše se dá připravit ve velkém pekáči a druhý den se snadno ohřívají. Obměnou může být přílohový zeleninový salát.

Ze sladkých jídel se dobře připravují ovocné knedlíky, ty mohou být také uložené v mrazáku. Změnu chuti dosáhnete jiným typem posypky (strouhaný perník, mák, ořechy s máslem, opečená sladká strouhanka nebo jen cukr s kakaem).

Polévkujte na celý měsíc

Uvařit polévku v malém nebo ve velkém hrnci stojí skoro stejný čas a energii. Proto polévky vždy připravujte ve velkém množství. Kdo má místo v mrazáku, polévky zamrazí po několika porcích. Ti méně šťastní si mohou polévky zavařit, když nejsou na cibulovém základu, spolehlivě vydrží.

Zavařit ve velkém množství můžete čistý masový vývar, vydrží několik měsíců a je perfektním základem nejen polévek, ale i omáček.

Tipy na jídla na více dní:

  • Guláš můžete podávat s houskovým knedlíkem a poté s chlebem.

  • Kuře na paprice se hodí k těstovinám i houskovému knedlíku. Můžete vyzkoušet jednu variantu se sladkou smetanou a jednu se zakysanou.

  • Větší porce uvařených těstovin se dá proměnit v teplé jídlo jen s pestem a strouhaným sýrem nebo ve studené jídlo se zeleninovým salátem.

  • Perfektním základem je ovesná kaše, teplá nebo studená s nespočtem variací.

  • Rýži můžete zapéct s mrkví, strouhaným sýrem a šunkou, přílohu rychle proměníte v hotové jídlo. Směs se zapéká tradičně s vejci rozšlehanými v mléce na 200 °C asi půl hodiny.

  • Plněné papriky lze připravit s různými náplněmi, podávat je můžete s rýží i houskovým knedlíkem.

Zdroje: TasteOfHome.com, RestLess.co.uk, Quora.com, BBCgoodFood.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Bleskové recepty, uvařte za 15 minut

Přicházíte pozdě večer domů a čeká vás ještě povinnost přípravy rodinné večeře? Nebo se chystáte o víkendu na výlet a nemůžete ztrácet čas vařením? Pak vám poradíme několik jídel, která jsou hotová i za 15 minut v kuchyni.

Šetřit energii lze při každém vaření a uspoříte tisíce ročně

Každodenní vaření a pečení znamená vysokou spotřebu plynu a elektřiny. Pokud si osvojíte několik úsporných principů, budete šetřit energii každý den. Způsob, jakým jste zvyklí připravovat jídlo, má na spotřebu energií výrazný vliv. Naučte se vařit úsporně.

15 jednoduchých kulinářských fíglů (nejen) pro začátečníky

Jsou snadné, přesto vám pomohou k ještě lepším výsledkům. Navíc práci usnadní a zefektivní, čímž šikovně zkrátí čas strávený v kuchyni.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.