Šetřit energii lze při každém vaření a uspoříte tisíce ročně

Každodenní vaření a pečení znamená vysokou spotřebu plynu a elektřiny. Pokud si osvojíte několik úsporných principů, budete šetřit energii každý den. Způsob, jakým jste zvyklí připravovat jídlo, má na spotřebu energií výrazný vliv. Naučte se vařit úsporně.

Reklama

Šetřete při každém vaření

Růst cen energií se skloňuje v každém pádě, proto je namístě hledat úsporná opatření. Od zateplení domu a větších investic v podobě výměny všech spotřebičů po drobné změny, které nestojí nic. Ty dokáží snížit spotřebu energií až o třetinu. Prvním pravidlem je dobře plánovat vaření a vařit větší porce tak, abyste měli uvařeno na více dní dopředu. Některé pokrmy jsou výtečné i za studena, přesto si zachovávají výživnou hodnotu. Pečené drůbeží maso můžete například zpracovat do salátů, sendvičů nebo tortill.

Vaření s poklicí

Jedna hodina vaření na sklokeramické desce stojí od 7 do 12 Kč. Pokud započítáte více plotýnek a skutečnost, že vaříte i několikrát denně, dostanete se na zajímavé částky. Při vaření s poklicí přivedete k varu vodu někdy i dvakrát rychleji. Zároveň poklice sníží množství páry, která uniká do místnosti a nemusíte mít plný výkon digestoře. V jarním a letním období otevírejte okna s ventilací namísto použití digestoře.

Dobu vaření dokáže výrazně zkrátit kvalitní nádobí se silným dnem. Ačkoliv vyžaduje určitou investici, rozhodně se vyplatí. Stačí, když si pořídíte jen pár kousků. Se stejnou pečlivostí vybírejte i pečící pánev.

Při vaření dobře vybírejte velikost varné plotýnky. Co se velikosti plotýnky týká, je vaření úsporné na indukční desce, která zahřívá jen nutnou plochu. Dobře se kontroluje také velikost plamene na plynovém sporáku.

Tlak zkracuje vaření

Tlakový hrnec je velký a manipulace je náročnější. Přesto se použití v kuchyni více než vyplatí. Vytáhněte jej ze skříně a začněte jej opětovně používat. Nejen, že rychlejším vařením šetříte čas a energii, ale dosáhnete i lepší chuti pokrmů. Dušená masa jsou po vaření pod tlakem měkčí a šťavnatější.

Reklama

Zapojte nové i osvědčené spotřebiče

Moderní multifunkční hrnce dokáží ušetřit mnoho energie, protože mají nízký příkon. Do přípravy pokrmů zapojte i osvědčenou remosku. Má mnohem nižší spotřebu než trouba a pečená masa z ní chutnají výborně. Remosku můžete pořídit i v moderním provedení se spoustou doplňkových funkcí. Nezapomínejte na používání mikrovlnné trouby, ohřev v ní je mnohem úspornější než ohřívání pokrmů na varné desce.

U moderních spotřebičů využívejte vždy časovač a nevařte jídlo déle, než je nezbytně nutné.

Úsporné pečení v troubě

Trouba je značný žrout energie, proto se naučte využívat ji na maximum. Dobu předehřívání nijak neprodlužujte a chystejte pečení tak, abyste najednou připravili jak maso, tak dezert v podobě koláče nebo buchet. K tomu je výborný program horkovzduch, můžete kombinovat různé druhy pokrmů a péct najednou. Pokud pečete jen maso, pečte ve větším množství například na dvou patrech. Za jednu energii připravíte více porcí a budete mít uvařeno i na druhý den. U řady pokrmů můžete maso připravovat společně s pečením brambor a ušetřit energii.

Během pečení troubu neotevírejte a před koncem pečení ji vypněte. Následně nechejte pokrm dopéct jen ve zbytkovém teple.

Vařte v patrech

Řada pokrmů se dá připravit současně. Stačí si pořídit hrnec s perforovaným dnem, na vaření vám bude stačit jen jeden. V dolní části můžete dusit maso, v horní části nad parou připravíte bramborovou přílohu nebo zeleninu. Zároveň můžete vyzkoušet nové recepty na jídla připravená z jednoho hrnce.

Praktické tipy pro rychlé a úsporné vaření

  • Maso a zelenina nakrájená na drobné kousky se uvaří rychleji.

  • Plánujte vaření a rozmrazujte předem, nemusíte pak pro rozmrazení používat mikrovlnku.

  • Pravidelně čistěte rychlovarnou konvici. Vodní kámen snižuje výkon.

  • Sáhněte po hrnci odpovídající velikosti a používejte jen nezbytné množství vody.

  • Dušená jídla, omáčky, pečeně, guláš vařte vždy ve velkém množství. Část můžete mít v mrazáku. Vyhnete se dennímu vaření.

Zdroje: Codema.ie; CompactAppliance.com; EnergySavingTrust.org.uk; wikiHow.life; OVOEnergy.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 22.11.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama