Moderní přístroje v kuchyni. Pro radost či pro zlost?

Atraktivní reklama nebo recenze, která spotřebič vychválí tak, že si jej odpoledne objednáváte. Znáte to? Jaké jsou doopravdy moderní kuchyňské spotřebiče? Jsou skutečnými pomocníky nebo v nich uvaříte dvě jídla a schováte je do skříně?

Reklama

Výkonné přístroje do vaší kuchyně

Tvor vařením posedlý, co kuchyni prakticky neopouští, se začne velmi brzy poohlížet po přístrojích, které by mu námahu ulehčily. Začíná to nejrůznějšími struhadly, kráječi a sekáčky. Pokračuje to přes malé domácí spotřebiče a končí to chytrou domácností, kdy myčku otevřete na dálku z mobilu. Ovšem pouze za předpokladu, že se po umytí nádobí, dle programu, který si sama nastavila podle množství zaschlých zbytků, neotevře sama.

Naše kuchyně se kromě myčky, varného centra, mikrovlnky a robota začínají plnit nejrůznějšími parními hrnci, vaflovači, rýžovary, pečícími pánvemi, odšťavňovači, vařiči vajec, palačinkovači, šlehači mléka nebo jogurtovači. Které přístroje nám pomáhají a které po chvíli počátečního nadšení odkládáme do horních polic?

Moderní pomocníci a jejich funkce

Horkovzdušná fritéza

Horkovzdušná fritéza slibuje smažená a křupavá jídla s minimem oleje. Jídla se chutí tradičním smaženým pokrmům sice přibližují, ale stále jim kapánek chybí. Nevýhodou je, že přístroje bývají menších rozměrů, oběd pro čtyřčlennou rodinu neusmažíte najednou. A velké přístroje jsou zase náročné na prostor a následné čištění. Stejnou službu jako horkovzdušná fritéza vám odvede některá moderní trouba na pečení. A kromě smažení v horkovzduchu, zvládne moderní trouba mnohem více.

Rýžovar

Uvaření rýže v páře vám nabídne rýžovar. Vaří rýži šetrnějším způsobem, zůstává v ní více vitamínů a minerálů. Dokonce rozpozná, jak dlouho rýži vařit. Po uvaření rýže ji rýžovar uchová teplou i po několik hodin (peřiny to také zvládnou). S rýžovarem se budete chvíli sžívat, je třeba vyzkoušet několik druhů rýže a odpovídající množství vody, aby rýže nebyla lepivá.

Rýžovar vám dokáže nahradit některý z pomalých nebo multifunkčních hrnců.

Reklama

Domácí pekárny

Kdo peče pravidelně doma chleba, je pro něj domácí pekárna nepostradatelným pomocníkem. Oceníte ji hlavně při přípravě a kynutí těsta. Samotné upečení chleba zvládnete i v obyčejné troubě, ale pekárnu si oblíbíte pro funkci časovače a možnosti odloženého startu. Teplé a čerstvé pečivo na vás bude čekat o sobotním nebo nedělním ránu. Domácí pekárnu si pořiďte, pokud pečete chleba minimálně jednou týdně.

Zmrzlinovač

Připravit si lahodnou domácí zmrzlinu je lákavé a můžete vyzkoušet nespočet receptů. Se zmrzlinovačem máte záruku dokonalé a krémové konzistence. Autonomní zmrzlinovače (ty které směs zároveň vychladí) se však hodí spíše do kaváren a jiných provozoven. Pro domácí použití postačí speciální nástavec na kuchyňský robot. V míse pak zmrzlina putuje rovnou do mrazáku.

Pomalý hrnec

Užitečný pomocník, pokud se věnujete zdravé přípravě pokrmů. Pomalý hrnec vaří při nízkých teplotách a jídlo má mnohem výraznější chuť. Příprava jídla pod bodem varu zachová více vitamínů, zejména vitamínů rozpustných ve vodě. Výhodou je možnost použití časovače a odloženého startu. Jídlo se vaří samostatně a o připálení se nemusíte obávat (bbcGoodFood.com). Pomalý hrnec si pořiďte, pokud chcete připravovat jídla zdravá, dokonale šťavnatá a chutná.

Multifunkční hrnec

Multifunkční hrnec a pomalý hrnec jsou často chápány jako totéž, ale je mezi nimi velký rozdíl. Pomalý hrnec umí jen pomalé vaření. Multifunkční hrnec umí také pomalé vaření.

Dále zastane mnoho jiných úkolů. Jednotlivé typy se liší, ale obvykle nahradí rýžovar, fritovací hrnec, tlakový hrnec, pečící pánev i parní hrnec. Výhodou je časovač, odložený start a funkce ohřevu po ukončení vaření. Hrnec pokrm uchová teplý až do servírování. Multifunkční hrnec je dobrým pomocníkem, je však náročnější na obsluhu a zpočátku budete tápat a zkoušet. Zároveň platí, že vyžaduje velký prostor na kuchyňské lince, přesto je lepší volbou než kupovat jednotlivé pomocníky samostatně.

Před nákupem vyřešte umístění

Co je největší devízou kuchyně? Co je tím, co vám v kuchyni nejvíce pomáhá? Možná se budete divit, ale nic. Ono nic na pracovní desce a zároveň velká pracovní deska (tedy s prázdnou plochou) je to, co potřebujete ve vaší kuchyni. Kdo má v kuchyni velký prostor na pracovní desce má pohodlí při přípravě pokrmů a je v kuchyni spokojený.

Proto před výběrem každého pomocníka zvažte, kam jej umístíte. Pravidlo říká, že by měl mít samostatnou plochu mimo váš pracovní prostor. Zmenšovat si volnou plochu na rozměr dvou A4 není ideální volba.

Před nákupem se ptejte:

  • Budu spotřebič používat každý den?
  • Mám pro něj v kuchyni volnou plochu?
  • Odpovídá cena pořízení budoucí užitečnosti?
  • Není možné koupit multifunkční přístroj namísto jednoho výrobku?

Zdroje: idealhome.co.uk, goodhousekeeping.com, bbcgoodfood.com, ovenspot.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 8.9.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama