Hrnečku vař: Který elektrický hrnec za vás nejlépe uvaří?

Pomalý, parní, multifunkční. S elektrickými hrnci se v posledních letech doslova roztrhl pomyslný pytel. S čím vším si dokážou poradit a jaký je mezi nimi rozdíl? Prozradíme, jak se v bohaté nabídce zorientovat.

Reklama

Pomalý hrnec

Obrnit se trpělivostí se mnohdy vyplatí. Pomalý hrnec pracuje při teplotách těsně pod bodem varu (obvykle okolo 95 °C). Na výsledek je sice třeba si několik hodin počkat, ale zaslouženou odměnou jistě bude chuťově vyvážené, šťavnaté a nutričně bohaté jídlo. Je už jen na vás, jestli to bude guláš, polévka, poctivá svíčková nebo třeba žemlovka.

Zvláštní kategorii představuje takzvaný souse-vide hrnec, který ocení opravdoví labužníci. Pokrm se v něm připravuje vložený ve vakuovém sáčku, a to velmi pozvolna za přesně stanovené teploty.

Hrnec na vaření rýže (rýžovar)

Lahodná, nepřipálená, a navíc úplně bez práce. Rýžovar se jednoduše postará o dokonalou rýži. Nejprve ji uvaří šetrnou metodou v páře a poté ji bude pečlivě udržovat teplou tak akorát do té doby, než ji naservírujete na talíř.

Do rýžovaru nalijete vodu, přidáte rýži a ochutíte. Všechno ostatní už zvládne místo vás.

Hrnec na vaření polévek (polévkovar)

Zdá se vám samostatný přístroj na vaření polévek zbytečností? Mnozí lidé na tohoto pomocníka naopak nedají dopustit. Stačí vložit všechny potřebné suroviny a navolit, zda toužíte po polévce s většími kousky nebo naopak úplně jemné krémové. Polévkovar disponuje čepelí a vše si namixuje přesně podle vaší volby.

Reklama

Tyto přístroje umí většinou rovněž omáčky, smoothie nápoje, ale třeba i domácí marmelády nebo rostlinná mléka.

Fritovací hrnec (fritéza)

Ruku na srdce, kdo z nás občas nezhřeší a nedopřeje si poctivá smažená jídla? Fritovací hrnec vykouzlí úžasně křupavé hranolky, krokety, langoše, řízek a další oblíbené dobroty v trojobalu. Příprava je jednoduchá a zabere méně času než smažení na pánvi.

Pokud vás děsí spousta oleje, který je k fritování potřeba, je zajímavým kompromisem rotační fritéza. Na rozdíl od klasického fritovacího hrnce používá zhruba poloviční množství oleje. Připravovaný pokrm není navíc v oleji stále ponořený, ale v nakloněném košíku rotuje, takže je méně mastný.

Ještě o mnohem zdravější výsledek se postará horkovzdušná fritéza. Fritování zajišťuje cirkulující horký vzduch takřka bez použití tuku.

zdroj: Depositphotos

Parní hrnec

Vařením v páře se zbytečně neochudíte o vitamíny, minerální látky a další cenné mikroživiny. Jídlo není mastné, naopak má příjemnou šťavnatou chuť a uchovává si původní barvu.

Parní hrnec má obvykle více nádob, které se skládají na sebe. Můžete tak klidně připravit oběd pro celou rodinu nebo několik různých chodů v jediném kroku. Tento šikovný pomocník se hodí hlavně pro zdravou úpravu zeleniny, ale připravíte v něm i drůbeží maso nebo třeba ovocné knedlíky.

zdroj: Depositphotos

Multifunkční hrnec

Nejenom v kuchyních, kde se bojuje o každý centimetr volného místa, se uplatní multifunkční hrnec. Hravě a plnohodnotně zastane hned několik samostatných kuchyňských spotřebičů.

Multifunkční hrnec uvaří, podusí, zapeče, orestuje, ugriluje, ale nezřídka si poradí dokonce i s pomalým pečením, zdravou přípravou jídel v páře či výrobou domácích jogurtů.

Zdroj: Autorský text

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 30.10.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama