Nespěchejte a pochutnáte si. Jak správně vařit v pomalém hrnci?

foto: Shutterstock

Chcete si užít měkká a šťavnatá masa, která neztrácí tolik cenných vitamínů a minerálů? Toužíte po jednoduchém vaření? Vyhledáváte pokrmy s minimem tuku? Pak vám doma nesmí chybět pomalý hrnec. Ukážeme vám jeho výhody.

Reklama

Obliba pomalého vaření roste

Pamatujete na doby, kdy jsme byli fascinování rychlostí přípravy hotových jídel v mikrovlnné troubě? Pokud ne, nemusíte zoufat. Jídla byla sice připravené rychle, ale o požitku chutí se příliš mluvit nedalo. Trend se obrací, chceme si pokrmy dostatečně užít. Chceme jídla chutná, zdravá a připravená pohodlně. A když máme málo práce s přípravou, nevadí nám na dobrotu chvíli počkat. Proto se pozornost obrací k nejrůznějším pomalým a multifunkčním hrncům.

Co je to pomalý hrnec

Pomalý hrnec je zařízení, které má samostatný ohřev (postavíte jej na kuchyňskou linku a připojíte do zásuvky) a připravuje pokrm za nízké teploty, po několik hodin. Připravit můžete dušené i vařené maso, polévky, omáčky nebo oblíbené pokrmy z jednoho hrnce, kdy připravujete maso společně s přílohou. U hrnce se obvykle nastaví doba vaření a ostatní ohlídá sám. Po ukončení vaření hrnec vypne nebo dál udržuje pokrm teplý.

Proč si pořídit pomalý hrnec

  • Chutné pokrmy – pomalé vaření a nízká teplota dává více vyniknout chutím.
  • Více vitamínů – nižší teploty jsou šetrnější, cenné látky zůstanou zachovány.
  • Jednoduchá příprava – vložení ingrediencí do hrnce a stisknutí tlačítka.
  • Šťavnatá a měkká masa – vaříte ve velkém množství tekutiny, tekutina se neodpařuje.
  • Spotřeba energie – oproti troubě nebo varné desce má pomalý hrnec nižší příkon.
  • Odložený start – připravíte ingredience a vaření začne až v určenou hodinu.
  • Málo tuku – v pomalém hrnci vaříte s minimem tuku.
  • Méně koření – ingredience vyžadují jen minimální dochucení.
  • Úspora času – během přípravy není třeba kontrola, míchání ani zasahování do procesu.
  • Méně pachů – ve vaší kuchyni nebude hotový pokrm tolik cítit.

Reklama

Jak vařit v pomalém hrnci

Vaření se liší podle teploty. Hrnce zpravidla pracují v rozmezích 85 až 95 stupňů.

Low vaření

Nejpomalejší stupeň vaření (mírný var, stupeň 1). Perfektní jsou masové vývary, kde se při pomalém vaření nesráží bílkovina a nevzniká kal. Dušená masa mají dokonalou měkkost. Podle typu pokrmu vaříte 3 až 12 hodin. Dobré je vaření přes noc nebo chystání večeře v ranních hodinách.

Pokrm Přibližná délka vaření
vývar 10 až 12 hodin
drůbeží maso 5 až 8 hodin
hovězí maso 8 až 12 hodin
vepřové maso 7 až 9 hodin

High vaření

Vaření na nejvyšší teplotu, kterou pomalý hrnec umožňuje. Vaření bývá o polovinu rychlejší než při využití stupně low. Uvaříte pokrm rychleji, ale ochudíte se o spoustu chutí, které by vám pokrm nabídnul, pokud by byl uvařený na stupeň low. Správně byste na tento stupeň měli pokrm jen ohřívat nebo dohotovit.

Tipy pro vaření v pomalém hrnci

  • Využívejte minimálně polovinu obsahu hrnce, nepřekračujte vyznačený stupeň hladiny Max.
  • Na dno umístěte maso nebo nejtvrdší ingredience. Kořenová zelenina vcelku se umisťuje pod maso.
  • Maso krájejte na stejně velké kusy, zaručíte tím lepší propečení.
  • Nejlepší chuť má maso uvaření v jednom kuse.
  • Vařit můžete s minimem tuku nebo zcela bez tuku.
  • Nevkládejte do hrnce zmrazené potraviny.
  • Pokud dusíte, zalévejte vývarem nebo vodou do dvou třetin obsahu.
  • Používání celého koření dává pokrmům lepší chuť.
  • Během vaření hrnec neotevírejte, pokrmy nepodlévejte, nemíchejte.
  • Čerstvé bylinky nebo prolisovaný česnek přidávejte až na konec.

Vaření v pomalém hrnci šetří peníze

Pokud se více ponoříte do hodnot příkonu hrnce a provedete přepočet spotřeby energie zjistíte, že vás hodina vaření stojí asi 1 až 3 koruny. Což bývá desetina nákladů vaření na sporáku. Vaříte chutněji, zdravěji, pohodlněji a levněji.

Zdroje: thespruceeats.com, dutchovenscookware.com, mealprepify.com, wildnutrition.com, delishably.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Hrnečku vař: Který elektrický hrnec za vás nejlépe uvaří?

Pomalý, parní, multifunkční. S elektrickými hrnci se v posledních letech doslova roztrhl pomyslný pytel. S čím vším si dokážou poradit a jaký je mezi nimi rozdíl? Prozradíme, jak se v bohaté nabídce zorientovat.

Alchymie v kuchyni. Metoda vaření sous-vide

Chcete si v domácích podmínkách připravit chuťově nepřekonatelný pokrm? Pak se seznamte s metodou vaření sous-vide. Vaření ve vakuu za nízkých teplot přinese dokonalý požitek chutí a vůní. Jídlo navíc vaříte s minimem tuku a bez ztráty živin.

Šetřit energii lze při každém vaření a uspoříte tisíce ročně

Každodenní vaření a pečení znamená vysokou spotřebu plynu a elektřiny. Pokud si osvojíte několik úsporných principů, budete šetřit energii každý den. Způsob, jakým jste zvyklí připravovat jídlo, má na spotřebu energií výrazný vliv. Naučte se vařit úsporně.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.