Nespěchejte a pochutnáte si. Jak správně vařit v pomalém hrnci?

Chcete si užít měkká a šťavnatá masa, která neztrácí tolik cenných vitamínů a minerálů? Toužíte po jednoduchém vaření? Vyhledáváte pokrmy s minimem tuku? Pak vám doma nesmí chybět pomalý hrnec. Ukážeme vám jeho výhody.

Reklama

Obliba pomalého vaření roste

Pamatujete na doby, kdy jsme byli fascinování rychlostí přípravy hotových jídel v mikrovlnné troubě? Pokud ne, nemusíte zoufat. Jídla byla sice připravené rychle, ale o požitku chutí se příliš mluvit nedalo. Trend se obrací, chceme si pokrmy dostatečně užít. Chceme jídla chutná, zdravá a připravená pohodlně. A když máme málo práce s přípravou, nevadí nám na dobrotu chvíli počkat. Proto se pozornost obrací k nejrůznějším pomalým a multifunkčním hrncům.

Co je to pomalý hrnec

Pomalý hrnec je zařízení, které má samostatný ohřev (postavíte jej na kuchyňskou linku a připojíte do zásuvky) a připravuje pokrm za nízké teploty, po několik hodin. Připravit můžete dušené i vařené maso, polévky, omáčky nebo oblíbené pokrmy z jednoho hrnce, kdy připravujete maso společně s přílohou. U hrnce se obvykle nastaví doba vaření a ostatní ohlídá sám. Po ukončení vaření hrnec vypne nebo dál udržuje pokrm teplý.

Proč si pořídit pomalý hrnec

  • Chutné pokrmy – pomalé vaření a nízká teplota dává více vyniknout chutím.
  • Více vitamínů – nižší teploty jsou šetrnější, cenné látky zůstanou zachovány.
  • Jednoduchá příprava – vložení ingrediencí do hrnce a stisknutí tlačítka.
  • Šťavnatá a měkká masa – vaříte ve velkém množství tekutiny, tekutina se neodpařuje.
  • Spotřeba energie – oproti troubě nebo varné desce má pomalý hrnec nižší příkon.
  • Odložený start – připravíte ingredience a vaření začne až v určenou hodinu.
  • Málo tuku – v pomalém hrnci vaříte s minimem tuku.
  • Méně koření – ingredience vyžadují jen minimální dochucení.
  • Úspora času – během přípravy není třeba kontrola, míchání ani zasahování do procesu.
  • Méně pachů – ve vaší kuchyni nebude hotový pokrm tolik cítit.

Jak vařit v pomalém hrnci

Vaření se liší podle teploty. Hrnce zpravidla pracují v rozmezích 85 až 95 stupňů.

Low vaření

Nejpomalejší stupeň vaření (mírný var, stupeň 1). Perfektní jsou masové vývary, kde se při pomalém vaření nesráží bílkovina a nevzniká kal. Dušená masa mají dokonalou měkkost. Podle typu pokrmu vaříte 3 až 12 hodin. Dobré je vaření přes noc nebo chystání večeře v ranních hodinách.

Pokrm Přibližná délka vaření
vývar 10 až 12 hodin
drůbeží maso 5 až 8 hodin
hovězí maso 8 až 12 hodin
vepřové maso 7 až 9 hodin

Reklama

High vaření

Vaření na nejvyšší teplotu, kterou pomalý hrnec umožňuje. Vaření bývá o polovinu rychlejší než při využití stupně low. Uvaříte pokrm rychleji, ale ochudíte se o spoustu chutí, které by vám pokrm nabídnul, pokud by byl uvařený na stupeň low. Správně byste na tento stupeň měli pokrm jen ohřívat nebo dohotovit.

Tipy pro vaření v pomalém hrnci

  • Využívejte minimálně polovinu obsahu hrnce, nepřekračujte vyznačený stupeň hladiny Max.
  • Na dno umístěte maso nebo nejtvrdší ingredience. Kořenová zelenina vcelku se umisťuje pod maso.
  • Maso krájejte na stejně velké kusy, zaručíte tím lepší propečení.
  • Nejlepší chuť má maso uvaření v jednom kuse.
  • Vařit můžete s minimem tuku nebo zcela bez tuku.
  • Nevkládejte do hrnce zmrazené potraviny.
  • Pokud dusíte, zalévejte vývarem nebo vodou do dvou třetin obsahu.
  • Používání celého koření dává pokrmům lepší chuť.
  • Během vaření hrnec neotevírejte, pokrmy nepodlévejte, nemíchejte.
  • Čerstvé bylinky nebo prolisovaný česnek přidávejte až na konec.

Vaření v pomalém hrnci šetří peníze

Pokud se více ponoříte do hodnot příkonu hrnce a provedete přepočet spotřeby energie zjistíte, že vás hodina vaření stojí asi 1 až 3 koruny. Což bývá desetina nákladů vaření na sporáku. Vaříte chutněji, zdravěji, pohodlněji a levněji.

Zdroje: thespruceeats.com, dutchovenscookware.com, mealprepify.com, wildnutrition.com, delishably.com

Reklama

Autor: Iva Vaněčková, 29.8.2021

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama