Alchymie v kuchyni. Metoda vaření sous-vide

foto: Shutterstock

Chcete si v domácích podmínkách připravit chuťově nepřekonatelný pokrm? Pak se seznamte s metodou vaření sous-vide. Vaření ve vakuu za nízkých teplot přinese dokonalý požitek chutí a vůní. Jídlo navíc vaříte s minimem tuku a bez ztráty živin.

Reklama

Co je to sous-vide vaření

Sous-vide je příprava pokrmů při nízké teplotě ve vakuu. Potravinu před vařením uzavřete vakuovačkou a vkládáte do vodní lázně. Takto uzavřenou ji vaříte na nízkou teplotu.

Vaření sous-vide přinese na váš stůl pokrmy stejné chuti jako v nejlepší světové restauraci. Masa jsou dokonale šťavnatá a neztrácí tolik po stránce výživných hodnot jako při dušení nebo pečení. Neztrácí ani ze své chuti a vůně. Jídlo nebude připálené ani rozvařené.

Reklama

Sous-vide vaří nejlepší restaurace

Pokrmy připravené metodou pomalého vaření ve vakuu můžete ochutnat v nejlepších restauracích. A proč restaurace touto metodou vaří? Možná budete zklamáni. Není to proto, aby servírovali nejlepší jídla. Důvody jsou čistě ekonomické. Pokrmy připravené ve vakuu je možné šokově zchladit a skladovat. Restaurace tím prodlužují trvanlivost pokrmů. Zároveň se takto mohou předem připravit na večerní provoz. Jídla stačí jen dohotovit a host dostává perfektní výsledek za krátký čas.

Co můžete vařit metodou sous-vide

Sous-vide je oblíbené zejména pro přípravu masa, ale vařit můžete i ryby, zeleninu, ovoce nebo dokonce vejce. Hovězí maso připravíte asi za 3 hodiny, kuřecí maso za 1 až 2 hodiny. Ryby trvají asi půl hodiny. Vejce nebo zeleninu připravíte do 20 minut.

Co potřebujete pro vaření sous-vide

Je třeba mít některý z hrnců pro sous-vide vaření. Pro domácí použití můžete zkusit i ponorný sous-vide vařič, který má nižší pořizovací cenu. Vakuovačka je výborným pomocníkem, ale zpočátku není nutná. Pokud si ji zakoupíte, pomůže vám při skladování potravin v lednici i v mrazáku. Hrnec na sous-vide vypadá podobně jako fritéza, uvnitř je však vodní lázeň. Voda cirkuluje a zachovává stejnou teplotu po celou dobu vaření, což je důležité pro dokonalý výsledek.

Výhody vaření sous-vide

  • Dokonalá chuť pokrmů.
  • Vaření bez tuku.
  • Bez nutnosti kontrolovat průběh vaření.
  • Uvařené pokrmy můžete skladovat, snadno je ohřejete.
  • Maso méně ubývá na váze, vaření je šetrnější a levnější než dušení a pečení.

Nevýhody vaření sous-vide

  • Nákladná investice při pořízení vybavení.
  • Hrnec je třeba někde skladovat.
  • Sáčky na vaření vytváří dodatečný odpad.

Jak se vaří sous-vide

zdroj: Shutterstock

Sous-vide metodou budete nejčastěji připravovat maso. Plátky masa omyjete a dostatečně okořeníte, takto připravené je dáte do vakuového sáčku. Vakuově zabalíte. Do sáčku nepřidáváte žádnou tekutinu, některá masa uvaříte i bez tuku. Zavakuovaný sáček vložíte do hrnce s vodní lázní. Nastavíte požadovanou teplotu a vaříte podle pokynů. Tvrdší masa se vaří i několik hodin. Maso následně vytáhnete, vyjmete ze sáčku a můžete buď servírovat nebo krátce dopéct kůži na grilu nebo zprudka na pánvi. V sáčku vám zůstane veškerá tekutina z masa, tu můžete použít na přípravu omáčky.

Pravidla pro vaření sous-vide

  • Udržování stálé teploty.
  • Dostatečné množství oleje v sáčku s potravinami.
  • Používání nezávadných obalů.
  • Úplné potopení sáčku s obsahem ve vodě.
  • Kvalitní potraviny a suroviny.

Vaření sous-vide bez vakuovačky

V domácích podmínkách můžete vyzkoušet vaření sous-vide bez vakuovačky. Postačí pevnější pytlík s uzavíráním (zipem). Vytlačíte vzduch a maso uzavřete uvnitř.

Vařit můžete dokonce v zavařovací sklenici.

Vaření sous-vide zvládne i naprostý začátečník. Kdo si chce pochutnat na pokrmech dokonalé chuti, které vařením neztratily výživnou hodnotu, ať volí sous-vide vaření.

Zdroje: chefshop.cz, anovaculinary.com, bonappetit.com, sousvidemagazine.com

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Nespěchejte a pochutnáte si. Jak správně vařit v pomalém hrnci?

Chcete si užít měkká a šťavnatá masa, která neztrácí tolik cenných vitamínů a minerálů? Toužíte po jednoduchém vaření? Vyhledáváte pokrmy s minimem tuku? Pak vám doma nesmí chybět pomalý hrnec. Ukážeme vám jeho výhody.

Mistrovská technika: Tipy a triky od profesionálních kuchařů

Když vkročíte do kuchyně profesionálního kuchaře, okamžitě vás obklopí závan vůní a atmosféra plná úžasné energie. Za každým mistrovským pokrmem stojí nejen kvalitní suroviny, ale také technika a zkušenosti, které kuchaři získali během let. V tomto článku si ukážeme některá tajemství kulinářských mistrů, abyste mohli zdokonalit své dovednosti a přinést do své kuchyně špetku profesionality.

Bez vzduchu se jim daří nejlépe. Naučte se vakuovat

Nakoupíte na několik dní a pak máte problém potraviny spotřebovat? Mrzí vás, že ovoce, zelenina nebo uzeniny podléhají rychlé zkáze? Pak je nejvyšší čas začít uchovávat potraviny ve vakuu. Ušetříte čas při nákupu, pokrmy budou voňavé a dlouho čerstvé.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.