První krok dortové alchymie. Od začátečníka k mistrovskému dortu

foto: Depositphotos

Nováček v kuchyni může mít respekt před pečením prvního dortu, zejména v případě, kdy neustále objevuje fotografie složitých a precizně zdobených dortů, které se téměř rovnají uměleckému dílu. Provedeme vás prvním pečením dortu a představíme vám recept na korpus, náplň a polevu, kterou zvládne každý, bez předchozích zkušeností.

Reklama

Začátečník u pečení

Upéct první dort je výzvou i radostí. Možná nebude napoprvé dokonalý, ale bude váš. Stačí si osvojit pár triků a tipů od zkušených cukrářů a pak už se jen pustit do experimentování.

Začátečník by měl s plánováním pečení dortu začít minimálně dva dny předem. Je třeba důkladně vybrat recept a zajistit všechny suroviny. Pokud chystáte dort s krémem, myslete na to, že by měl minimálně jednu noc ležet v lednici.

Reklama

Výběr receptu

Buďte obezřetní při čtení titulků, jednoduchý dort, dort ze základních surovin, dort připravený za 10 minut, dort jako z cukrárny atp. S největší pravděpodobností se za jednoduchým dortem bude skrývat třípatrová nádhera se zrcadlovým krémem, při pročítání základních surovin budete potřebovat výkladový slovník a dort připravený za 10 minut je jedině ten vybalený z krabice.

Najděte recept, který má takzvané lité těsto, to znamená, že se nemusí připravovat sníh a vše na korpus umícháte v robotu. Pak můžete mít takových korpusů i několik, vrstvení je snadné.

Těsta na dorty

  • Třená – s máslem, jsou těžká a hutná.

  • Piškotová – bez prášku do pečiva, pouze s vyšlehanými bílky do sněhu.

  • Šlehaná – s práškem do pečiva a vyšlehanými bílky do sněhu.

A nespočet dalších, mrkvové, jablečné, kakaové, ořechové, raw, nepečené.

Suroviny na výrobu dortu

Suroviny pro výrobu dortu musí mít všechny stejnou teplotu. Alespoň půl hodiny předem je umístěte na kuchyňskou linku. Ačkoliv jsou hrníčkové recepty lákavé, začátečník by měl suroviny pečlivě zvážit. Pro netrénované oko a ruce není snadné určit, kdy těsto potřebuje o trošku více mouky a kdy je třeba raději přidat mléko.

Na základní korpus si vystačíte s moukou, cukrem, olejem, vejci, práškem do pečiva.

Příprava těsta

Vždy používejte stejnou velikost a typ formy, kterou vám doporučí v receptu. Pokud pečete poprvé, bude se vám s jinou formou špatně odhadovat čas pečení. Než smícháte těsto, už si zapněte troubu a připravte formu na dort. Měla by být tukem vymazaná po dně i okrajích a vysypaná hrubou moukou. Nezačínejte se silikonovou formou a už vůbec ne s novou silikonovou formou.

Jednoduchá pomůcka nikdy nezklame. Nejprve smíchejte všechny mokré suroviny a potom postupně přidávejte suché suroviny. Míchání by nemělo trvat příliš dlouho, aby těsto nebylo tuhé. Do formy nalijte těsto a rozhrňte ho od středu k okrajům, aby u okrajů byla vyšší vrstva (alespoň chvíli). Dort naskočí středem, dorty s kopečkem se špatně zdobí.

Pečení dortu

Formu s dortem vždycky vkládejte až do vyhřáté trouby a nikdy neotevírejte troubu během pečení. I nízká těsta zkoušejte špejlí nejdříve za 20 minut. Po vytažení z trouby musíte dort nechat důkladně vychladnout, teprve poté můžete formu otevřít a dort přemístit na mřížku.

Jednoduchý probarvený dort připravíte tak, že upečete jeden korpus světlého krému a do druhého korpusu přidáte potravinářské barvivo nebo jen kakao. Následně střídáte vrstvy krému a vrstvy tmavého a světlého korpusu.

Zdobení dortu

Nikdy nezdobte teplý dort. Vyberte si jednoduchý krém, například základní máslový nebo skvělý ganache. Napoprvé neexperimentujte, vsaďte na ovoce nebo kousky čokolád a čokoládových tyčinek. K dostání jsou nejrůznější zdobící posypy, se kterými bude i dort s jednoduchým krémem a ovocem vypadat kouzelně a k nakousnutí. Na roztírání krému je vhodná cukrářská karta.

Co provází začátečníky

  • Dort se propadá – troubu jste otevřeli příliš brzy.

  • Dort nechce nakynout – příčin je více, ale těsto může být přešlehané.

  • Korpus je suchý – pekli jste dlouho nebo na vysokou teplotu.

  • Krém teče – špatné vyšlehání nebo špatná teplota surovin při přípravě.

  • Dort vyskočí do výšky – příliš kypřidla a nerozetření těsta do stran. Nerovnosti seřízněte.

Jednoduchý recept na dortový korpus

Vyšleháte 4 vejce se 200 g cukru moučka do pěny. Základ musíte šlehat tak dlouho dokud nebude téměř bílý. Postupně zašleháte do těsta 10 lžic horké vody a 10 lžic oleje. V jiné míse smícháte 220 g polohrubé mouky s balíčkem prášku do pečiva. Poté přidáte mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vše dáte do dortové formy, dno vyložte pečícím papírem a boky vytřete máslem. Peče se ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 až 40 minut.

Mascarpone krém

Začátečníci si zamilují jednoduchost mascarpone krému, který se promíchá se šlehačkou. Pozor, samotné mascarpone nesmí šlehat dlouho. Je potřeba jej jen rychle smíchat s našlehanou šlehačkou. Do krému můžete při potírání dortu přidat ovoce, dobře vám poslouží čerstvé bobulovité ovoce nebo ovoce lyofilizované. Mascarpone si vyndejte z lednice předem. Na mascarpone krém si nejprve vyšlehejte kelímek šlehačky společně se ztužovačem a přidejte asi 3 lžíce cukru moučka. Smíchejte s mascarpone a můžete potírat dort.

  • Naprosto jednoduchý krém si připravíte smícháním hotového krému, většinou se prodává pod názvem dortová náplň a má několik příchutí.

Ganache krém

Na ganache krém potřebujete smetanu ke šlehání, tu zahřejeme k bodu varu a přidáme kousky nalámané čokolády. Ganache se dá připravit z hořké, mléčné i bílé čokolády v různé hustotě. Na naplnění dortu potřebujete ganache která je krémovější a na polevu je třeba hustější ganache. Krémovější ganache se připravuje v poměru 1:1 (gramáž čokolády a gramáž smetany). Ganache na polevu potřebuje poměr čokolády a smetany 2:1. Bohužel výsledek ovlivní typ a kvalita čokolády, kterou zvolíte a je třeba konkrétní čokoládu vyzkoušet.

Zdroje: SouthernPlate.com, BBC.co.uk, ALLrecipes.com, TasteofHome.com, HowtoCook.recipes

Reklama

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Související články

Nepečené dorty jsou rychlé a skvělé. Pusťte se do nich

Co by to byla za oslava bez chutného dortu? Jak si ale poradit v případě, kdy není po ruce trouba nebo když spěcháte? I tak vykouzlíte výborný dort. Možná lepší než ten z trouby. Pusťte se do dortů bez pečení.

Jsou krásné i chutné: Vyzkoušejte nejoblíbenější dortové polevy

Teprve až závěrečné ozdobení dortu mu propůjčí ten správný slavnostní vzhled. Prakticky žádný dort se proto neobejde bez potahovací hmoty nebo polevy. Tím získá nejenom vytříbenější chuťové vlastnosti, ale také mu to bude výtečně slušet.

Piškotové těsto, nadýchané, pružné a vláčné. Jak nad ním zvítězit?

Rolády, dezerty, laskonky, dorty. Všude tam potřebujete nadýchané piškotové těsto. Jestli jste nad ním ještě nezvítězili, přidáváte kypřící prášek nebo dokonce olej, zjistěte, jak na správné pečení piškotového těsta.

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.