Nespěchejte a pochutnáte si. Jak správně vařit v pomalém hrnci?

Chcete si užít měkká a šťavnatá masa, která neztrácí tolik cenných vitamínů a minerálů? Toužíte po jednoduchém vaření? Vyhledáváte pokrmy s minimem tuku? Pak vám doma nesmí chybět pomalý hrnec. Ukážeme vám jeho výhody.

Obliba pomalého vaření roste

Pamatujete na doby, kdy jsme byli fascinování rychlostí přípravy hotových jídel v mikrovlnné troubě? Pokud ne, nemusíte zoufat. Jídla byla sice připravené rychle, ale o požitku chutí se příliš mluvit nedalo. Trend se obrací, chceme si pokrmy dostatečně užít. Chceme jídla chutná, zdravá a připravená pohodlně. A když máme málo práce s přípravou, nevadí nám na dobrotu chvíli počkat. Proto se pozornost obrací k nejrůznějším pomalým a multifunkčním hrncům.

Co je to pomalý hrnec

Pomalý hrnec je zařízení, které má samostatný ohřev (postavíte jej na kuchyňskou linku a připojíte do zásuvky) a připravuje pokrm za nízké teploty, po několik hodin. Připravit můžete dušené i vařené maso, polévky, omáčky nebo oblíbené pokrmy z jednoho hrnce, kdy připravujete maso společně s přílohou. U hrnce se obvykle nastaví doba vaření a ostatní ohlídá sám. Po ukončení vaření hrnec vypne nebo dál udržuje pokrm teplý.

Proč si pořídit pomalý hrnec

Jak vařit v pomalém hrnci

Vaření se liší podle teploty. Hrnce zpravidla pracují v rozmezích 85 až 95 stupňů.

Low vaření

Nejpomalejší stupeň vaření (mírný var, stupeň 1). Perfektní jsou masové vývary, kde se při pomalém vaření nesráží bílkovina a nevzniká kal. Dušená masa mají dokonalou měkkost. Podle typu pokrmu vaříte 3 až 12 hodin. Dobré je vaření přes noc nebo chystání večeře v ranních hodinách.

Pokrm Přibližná délka vaření
vývar 10 až 12 hodin
drůbeží maso 5 až 8 hodin
hovězí maso 8 až 12 hodin
vepřové maso 7 až 9 hodin

High vaření

Vaření na nejvyšší teplotu, kterou pomalý hrnec umožňuje. Vaření bývá o polovinu rychlejší než při využití stupně low. Uvaříte pokrm rychleji, ale ochudíte se o spoustu chutí, které by vám pokrm nabídnul, pokud by byl uvařený na stupeň low. Správně byste na tento stupeň měli pokrm jen ohřívat nebo dohotovit.

Tipy pro vaření v pomalém hrnci

Vaření v pomalém hrnci šetří peníze

Pokud se více ponoříte do hodnot příkonu hrnce a provedete přepočet spotřeby energie zjistíte, že vás hodina vaření stojí asi 1 až 3 koruny. Což bývá desetina nákladů vaření na sporáku. Vaříte chutněji, zdravěji, pohodlněji a levněji.

Zdroje: thespruceeats.com, dutchovenscookware.com, mealprepify.com, wildnutrition.com, delishably.com

Od: Iva V, 29.8.2021