Základní vybavení kuchyně: Co vše napsat do nákupního seznamu

Zařizování první kuchyně. Radost, ale i starost. Máte pocit, že seznam potřebný ke každodennímu vaření a pečení je nesmírně obsáhlý a tápete, z kterého konce vlastně začít? Vezměte to hezky popořádku. Následující výčet nejdůležitějšího vybavení kuchyně vám její zařizování usnadní.

Reklama

Příprava ingrediencí

Krájení, míchání, odměřování a mnoho dalších úkonů. Než budete moct strčit pekáč do trouby nebo dát vařit polévku, je třeba nejdříve vše přichystat. A to se neobejde bez základního kuchyňského náčiní, které navíc šikovně ušetří čas.

Hodit se bude alespoň jedna univerzální odměrka na tekuté a sypké ingredience. Pokud často pečete, pravděpodobně se neobejdete ani bez kuchyňské váhy. Její součástí je často i mísa, což je další pomůcka, která by mezi základním vybavením neměla chybět. Obecně byste měli vlastnit alespoň 2 až 3 mísy různých velikostí, ve kterých lze suroviny promíchat či rozmixovat.

V prvním nákupu do kuchyně pamatujte na nože s hladkou i vroubkovanou čepelí, stejně jako prkénko na krájení. Spoustu práce ušetří škrabka na zeleninu, multifunkční struhadlo, lis na česnek a alespoň ruční odšťavňovač. Často se zapomíná i na otvírák na konzervy, bez kterého je otevřete jen stěží.

Vaření, pečení a další úpravy jídel

Jednou z prvních věcí, kterou budete muset pořídit, je nádobí. V začátcích si pravděpodobně vystačíte se středně velkou univerzální pánví, hrncem o objemu zhruba 2 l včetně poklice, plechem na pečení a pekáčem nebo zapékací miskou.

Postupně v kuchyni jistě najde využití rovněž pánev na palačinky, WOK pánev či grilovací pánev, rendlík, stejně jako větší hrnec na těstoviny.

Reklama

Nezapomeňte ani na drobné náčiní, které při vaření využijete. Patří sem hlavně obracečka, naběračka, metlička, mašlovačka, kleště, cedník a sítko. Jestliže rádi pečete, využijete i pečicí papír a alobal. Při manipulaci s horkými hrnci se bude hodit chňapka.

Servírování a stolování

K dalším nezbytnostem patří nádobí, na kterém budete servírovat hotový pokrm. Přestože možná žijete v single domácnosti nebo ve dvou, sáhněte raději po větší sadě, abyste mohli bez problémů pohostit i případnou návštěvu. V každé kuchyni by měly být alespoň 4 hluboké a stejný počet mělkých talířů, dále i odpovídající počet příborů.

Pro stolování budete potřebovat také sklenice, hrnečky na čaj, případně kávové šálky. Opět počítejte s hosty. A pokud si rádi dáte kapku alkoholu, zvažte, zda nepořídit rovnou i sklenice na víno. V takovém případě přihoďte do nákupního košíku vývrtku či jiný otvírák na víno.

Do seznamu připište také slánku s pepřenkou, prostírání a ubrousky.

Úložný prostor a skladování

Trvanlivé potraviny budete potřebovat někde uskladnit. K tomu poslouží především sada uzavíratelných dóz a potravinových boxů. Jste-li majitelé myčky nádobí, volte raději takové boxy, které v ní můžete bez obav umýt.

Dále se vám budou hodit mikrotenové sáčky více velikostí, potravinářská fólie, zipové sáčky do mrazáku, plastové klipy na uzavírání načatých obalů a tvořítko na led.

Pro dobrý přehled uloženého náčiní a pomůcek využijete také držák s háčky, stojan na poklice a různé druhy organizérů.

Mytí nádobí a čištění

Kuchyně patří z hlediska úklidu a udržování čistoty k těm vůbec nejnáročnějším v celém domově. Již první nákup do kuchyně by měl zahrnovat textilní utěrky, saponát na nádobí, houbičky a drátěnku. Dále budete potřebovat papírové utěrky, odpadkový koš, koš na tříděný odpad (včetně toho organického), pytle na odpad.

V kuchyni samozřejmě využijete i koště, smetáček s lopatkou, kbelík a mop.

Kuchyňské spotřebiče

Nákup kuchyňských spotřebičů je třeba plánovat již při samotném navrhování kuchyně s ohledem na dispozici linky a velikost prostoru. U velkých spotřebičů se můžete rozhodovat mezi samostatně stojícími či vestavnými. A protože každá skupina má své výhody a nevýhody, záleží pouze na vašich preferencích.

Z menších kuchyňských spotřebičů stojí za úvahu především rychlovarná konvice. Přípravu pokrmů usnadní mixér či ruční šlehač, případně rovnou kuchyňský robot. Mezi oblíbené spotřebiče v kuchyni náleží také tlakový hrnec, kávovar, toustovač a stolní gril.

Zdroje: thecookingjar.com, liveathannah.com, thespruce.com, thehome.blog

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 23.3.2023

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama