Základní suroviny, které by v kuchyni nikdy neměly chybět

Vždy se hodí mít po ruce základní balíček ingrediencí, ze kterých lze snadno ukuchtit nějakou dobrotu. Nečekaná návštěva, zavřený obchod nebo rozbité auto už vám poté nebudou dělat takové vrásky na čele. Stačí si jen jednoduše pohlídat, aby byly základní suroviny doma stále k dispozici a pravidelně doplňovat jejich zásoby.

Reklama

Základní suroviny do spíže

Jedná se o trvanlivé potraviny, které není třeba nebo ani není vhodné skladovat v chladném prostředí (například káva ztrácí uskladněním v lednici své výjimečné vlastnosti).

Pokud je chcete mít prakticky a přehledně uspořádané, můžete vsadit na pevně uzavíratelné plastové či skleněné dózy. Nezapomeňte si je ale popsat včetně informace o minimální trvanlivosti.

  • Mouka (především běžná hladká a polohrubá bílá pšeničná mouka)

  • Cukr (krystalový, třtinový, moučkový, vanilkový)

  • Těstoviny (různé druhy, např. špagety, vřetena, penne)

Reklama

  • Rýže

  • Luštěniny (hrách, čočka, fazole, případně i cizrna)

  • Rostlinný olej (běžný olej na pečení a olivový olej pro přípravu jídel studené kuchyně)

  • Ocet

  • Rajčatový protlak nebo kečup

  • Káva

  • Čaj

  • Sůl

  • Pepř (případně i jiné oblíbené koření)

Spousta tradičních českých receptů se neobejde také bez brambor. Ty vydrží déle, pokud budou umístěny v temném a chladnějším prostředí. V lednici by jim už ale byla příliš zima, ideální je proto nevytápěná komora či sklep.

Může se také hodit:

  • Sušené droždí

  • Kypřící prášek do pečiva

  • Kuskus (je snadné z něj vykouzlit jídlo během chviličky)

  • Kakao (hlavně v domácnostech, kde se často peče)

  • Sirup (např. javorový, čekankový)

  • Ovesné vločky

  • Česnek

  • Cibule

Základní suroviny do lednice

Do této skupiny patří chlazené potraviny. Aby si uchovaly své vlastnosti a předčasně se nezkazily, potřebují chladné prostředí lednice. V ní se udržuje teplota v přibližném rozmezí 4 až 8 °C.

  • Vejce

  • Mléko (ideálně čerstvé i trvanlivé)

  • Máslo (volitelně také sádlo)

  • Tvrdý sýr (např. parmazán, případně polotvrdý čedar)

  • Smetana (ke šlehání, na vaření a zakysaná)

Mohou se také hodit následující potraviny. Po otevření se rovněž uchovávají v lednici:

  • Hořčice

  • Majonéza

  • Marmeláda

Základní suroviny do mrazáku

V mrazáku se pohybuje teplota nejčastěji okolo mínus 18 °C, a proto v něm vydrží některé druhy potravin opravdu dlouho.

Například většinu druhů masa je v mrazáku možné skladovat bez problémů i několik měsíců. Pokud se ale rozhodnete uložit čerstvé maso do mrazáku, nezapomeňte si ho dopředu naporcovat, jednotlivé balíčky popsat a poznačit si datum zamrazení. Ušetříte si tím čas i zbytečné starosti.

  • Maso a ryby (různé druhy)

  • Mražené pečivo

  • Hrášek

  • Špenát

  • Kukuřice

Může se také hodit:

  • Vývar

  • Hotové jídlo

  • Zmrzlina

Zdroje: allrecipes.com, taste.com.au

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 4.5.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama