Krásně nadýchaná bábovka, která se vždy podaří. Je vláčná, nemusíte se u ní bát suchosti. Pro obměnu můžete část těsta smíchat se lžící kakaa a vytvořit dvoubarevný efekt.
Základní suroviny, které by v kuchyni nikdy neměly chybět
Vždy se hodí mít po ruce základní balíček ingrediencí, ze kterých lze snadno ukuchtit nějakou dobrotu. Nečekaná návštěva, zavřený obchod nebo rozbité auto už vám poté nebudou dělat takové vrásky na čele. Stačí si jen jednoduše pohlídat, aby byly základní suroviny doma stále k dispozici a pravidelně doplňovat jejich zásoby.
Základní suroviny do spíže
Jedná se o trvanlivé potraviny, které není třeba nebo ani není vhodné skladovat v chladném prostředí (například káva ztrácí uskladněním v lednici své výjimečné vlastnosti).
Pokud je chcete mít prakticky a přehledně uspořádané, můžete vsadit na pevně uzavíratelné plastové či skleněné dózy. Nezapomeňte si je ale popsat včetně informace o minimální trvanlivosti.
Mouka (především běžná hladká a polohrubá bílá pšeničná mouka)
Cukr (krystalový, třtinový, moučkový, vanilkový)
Těstoviny (různé druhy, např. špagety, vřetena, penne)
Rýže
Luštěniny (hrách, čočka, fazole, případně i cizrna)
Rostlinný olej (běžný olej na pečení a olivový olej pro přípravu jídel studené kuchyně)
Ocet
Rajčatový protlak nebo kečup
Káva
Čaj
Sůl
Pepř (případně i jiné oblíbené koření)
Spousta tradičních českých receptů se neobejde také bez brambor. Ty vydrží déle, pokud budou umístěny v temném a chladnějším prostředí. V lednici by jim už ale byla příliš zima, ideální je proto nevytápěná komora či sklep.
Může se také hodit:
Sušené droždí
Kypřící prášek do pečiva
Kuskus (je snadné z něj vykouzlit jídlo během chviličky)
Kakao (hlavně v domácnostech, kde se často peče)
Sirup (např. javorový, čekankový)
Ovesné vločky
Česnek
Cibule
Základní suroviny do lednice
Do této skupiny patří chlazené potraviny. Aby si uchovaly své vlastnosti a předčasně se nezkazily, potřebují chladné prostředí lednice. V ní se udržuje teplota v přibližném rozmezí 4 až 8 °C.
Vejce
Mléko (ideálně čerstvé i trvanlivé)
Máslo (volitelně také sádlo)
Tvrdý sýr (např. parmazán, případně polotvrdý čedar)
Smetana (ke šlehání, na vaření a zakysaná)
Mohou se také hodit následující potraviny. Po otevření se rovněž uchovávají v lednici:
Hořčice
Majonéza
Marmeláda
Základní suroviny do mrazáku
V mrazáku se pohybuje teplota nejčastěji okolo mínus 18 °C, a proto v něm vydrží některé druhy potravin opravdu dlouho.
Například většinu druhů masa je v mrazáku možné skladovat bez problémů i několik měsíců. Pokud se ale rozhodnete uložit čerstvé maso do mrazáku, nezapomeňte si ho dopředu naporcovat, jednotlivé balíčky popsat a poznačit si datum zamrazení. Ušetříte si tím čas i zbytečné starosti.
Maso a ryby (různé druhy)
Mražené pečivo
Hrášek
Špenát
Kukuřice
Může se také hodit:
Vývar
Hotové jídlo
Zmrzlina
Během chvilky si můžete připravit jednoduchou a výbornou zmrzlinu. Pokud použijete mražené jahody, můžete zmrzlinu podávat hned. Pokud nemáte čerstvou meduňku je dobré do zmrzliny přidat kapku citrónové šťávy.
Zdroje: allrecipes.com, taste.com.au
Přečtěte si více na téma
Související články
Základní vybavení kuchyně: Co vše napsat do nákupního seznamu
Zařizování první kuchyně. Radost, ale i starost. Máte pocit, že seznam potřebný ke každodennímu vaření a pečení je nesmírně obsáhlý a tápete, z kterého konce vlastně začít? Vezměte to hezky popořádku. Následující výčet nejdůležitějšího vybavení kuchyně vám její zařizování usnadní.
Uklízíme nákup aneb co nepatří do lednice
Nakoupit, doma následně všechny potraviny vybalit z tašek a některé z nich pečlivě uložit do chladného prostředí lednice. Jste si ale jistí, že do lednice ukládáte pouze ty potraviny, které tam opravdu patří?
Moderní skladování potravin, aneb jak uchovat dlouho čerstvé potravin
Divíte se, proč se vám vaše potraviny rychle kazí? Na vině může být i jejich špatné skladování. Při správném skladování potravin se totiž jejich životnost může až několikanásobně zvýšit – naopak při tom špatném se vám jídlo může zkazit velmi rychle.