Uklízíme nákup aneb co nepatří do lednice

Nakoupit, doma následně všechny potraviny vybalit z tašek a některé z nich pečlivě uložit do chladného prostředí lednice. Jste si ale jistí, že do lednice ukládáte pouze ty potraviny, které tam opravdu patří?

Reklama

Potraviny, které do lednice nepatří

Lednice je praktickým pomocníkem, bez kterého se v dnešní době snad žádná moderní domácnost neobejde. Potraviny a jídlo, které je třeba uchovávat v chladu, jsou díky ní stále po ruce.

Ale zatímco některé potraviny je nutné uchovávat při nízkým teplotám (obvykle v rozmezí 4 až 8 °C), aby se nezkazily nebo neztratily své vlastnosti, jiným naopak chlad vůbec nesvědčí. Víte, které to jsou?

Banány

Aby banány přirozeně dozrály, potřebují k tomu přibližně pokojovou teplotu. V opačném případě začnou záhy moučnatět a také se sníží jejich trvanlivost.

Brambory

Uložením brambor do lednice začne docházet k postupné přeměně obsaženého škrobu na jednodušší cukry, což se pochopitelně negativně projeví i na jejich chuti. A chlad působí nepříznivě rovněž na jejich původní texturu.

Cibule

Nejenže se začne cibule skladovaná v lednici rychleji kazit, ale změní se i její struktura. Cibule se navíc stane náchylnější k rozvoji plísní. Správně patří na tmavé a suché místo, přičemž by neměla být uzavřená v nádobě. K uskladnění může posloužit například bedýnka nebo košík.

Reklama

Citrusové ovoce

Citrony, pomeranče, mandarinky, ale ani limety či pomela. Nic z toho do lednice určitě nepatří. Citrusové plody by totiž začaly v lednici nejenže rychleji měknout, ale zároveň by v nich mohlo docházet k rozvoji plísní.

Čerstvý chléb

Také čerstvé pečivo patří k těm potravinám, kterým příliš chladné prostředí vůbec nesvědčí. Na jejich skladování se nejvíce hodí praktický dřevěný chlebník, případně jiné temné místo, kde není teplota vyšší než 20 až 25 °C.

Česnek

Ani česnek by neměl být skladovaný v lednici. I jemu nejvíce vyhovuje pokojová teplota a suché prostředí.

Káva

Vložením do lednice by přišla káva o svou podmanivou vůni a intenzivní chuť. Správně patří do pevně uzavíratelné sklenice na suché místo a zároveň mimo dosah slunečních paprsků. Stejné pravidlo platí i pro skladování čaje.

Med

Nízké teploty v lednici urychlí krystalizaci medu. Tuhý med sice nepřichází o cenné mikroživiny, ale na chleba si ho namažete jen obtížně. Sklenice s medem by se měly skladovat na suchém a temném místě při teplotě zhruba okolo 15 °C.

Rajčata

Rajčata uchovávaná v lednici získají nežádoucí moučnatou strukturu a přijdou o svou původní charakteristickou chuť. Nejvíce jim vyhovuje běžná pokojová teplota.

Zelené bylinky

Máte radost z krásně voňavých čerstvě natrhaných zelených bylinek? Pokud z nich chcete vytěžit maximum, určitě je nedávejte do chladna, přišly by tím o své kouzelné aroma i výraznou chuť. Jestliže chcete již sklizenou bazalku, tymián či rozmarýn udržet déle čerstvé, stačí svazek vložit do sklenice s čistou vodou.

Zdroje: geappliances.com, goodhousekeeping.com, bobvila.com

Reklama

Autor: Jitka Kučová, 24.2.2022

Přečtěte si více na téma

Reklama
Reklama

Komentáře

Žádné komentáře.

Nový komentář

Pro vložení komentáře se musíte přihlásit.

Reklama